Vágólapra másolva!
A győztesek részéről örömujjongás, a vesztesektől pedig érthető csalódottság fogadta, hogy nyolc év múlva, 2018-ban Oroszország, négy esztendővel később, 2022-ben pedig Katar lesz a labdarúgó-világbajnokság házigazdája.

Joseph Blatter, a nemzetközi szövetség (FIFA) elnöke a szervezet merész vállalkozására hívta fel a figyelmet: "Új utakon járunk, elvégre még sosem volt a vb Kelet-Európában vagy a Közel-Keleten. Örülök, hogy ismét előreléptünk, de minden pályázót meg kell dicsérnem, mert nagyszerű munkát végeztek. A futball esetében nemcsak a győzelem a fontos, mert ez a sportág az élet iskolája is, amelyben meg kell tanulni veszíteni is."

Vlagyimir orosz Putyin kormányfő, aki nem vett részt a zürichi kampányban, azonnal a helyszínre siet Moszkvából, hogy gratuláljon a kandidálásban közreműködő honfitársainak a sikerhez, illetve köszönetet mondjon a FIFA végrehajtó bizottságának.

Putyin újságírók előtt kijelentette: hálás a FIFA-vb tagjainak, hogy Oroszországra bízták a nyolc év múlva esedékes torna megrendezését. Mint mondta, a döntés minden bizonnyal megfelel annak a filozófiának, amelyet a szövetség a labdarúgás világméretű fejlesztésével kapcsolatban követ.

Zürichben Igor Suvalov első miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy a FIFA egészen bizonyosan nem bánja meg a döntését. Hozzátette: Oroszország olyan világbajnokságot rendez, amilyen még nem volt, s a jelenlévőkhöz fordulva ezt mondta: "Csináljunk együtt történelmet!"

A katari küldöttséget vezető Mohamed bin Kalifa al-Tani sejk már kis is fejezte háláját a FIFA-nak, különösen azért, mert mint mondta, a szervezet hisz a fordulatban: "Nem fogunk csalódást okozni, készen állunk, és büszkék lesznek ránk, megígérem."

A 2018-as vesztesek közül az angolok már a szavazás első körében kiestek, legalábbis ezt állítja a delegáció tagja, Gary Lineker. A válogatott kapitánya, Rio Ferdinand szinte kétségbeesetten fogadta a hírt: "Mélyen lesújtott a döntés. Mit tehettünk volna még? Mit csináltunk rosszul?"