Társoldalunk:

Felhördült a világsajtó a focivébék helyszínei kijelölésén

2010.12.03. 17:23

A nemzetközi sportsajtó kritikusan fogadta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) csütörtöki döntését, mely szerint 2018-ban Oroszország, 2022-ben pedig Katar ad otthont a labdarúgó-világbajnokságnak.

Anglia:
Daily Mail: "A világbajnokság maga egy korrupt megmérettetés, ezért kapják olyan országok a rendezés jogát, ahol virágzik a korrupció."

The Daily Mirror:
"Az FA (Angol Labdarúgó Szövetség) kiárusította Angliát a világnak, cserébe pedig csupán egy nyamvadt szavazat járt. A lehető legjobb reklámmal vesztettünk. A milliárdos orosz oligarcháké és a katari olajsejkeké a győzelem."

The Sun:
"Kiderült: színjáték az egész, az oroszok már 24 órával az eredményhirdetés előtt tudták, hogy nyertek."

The Guardian:
"Fel a fejjel, Becks! Legalább nem büntetőkkel estünk ki."

Egyesült Államok:
New York Times Online:   
"Nem mondhatni, hogy megérdemeltük volna a 2022-es világbajnokságot, ugyanis akár már a következő héten meg tudnánk rendezni a tornát. Ahelyett azonban, hogy belesüllyednénk az önsajnálatba, tekintsünk előre! Nagyon fontos teendőink vannak, például tovább kell fejlesztenünk az ország labdarúgását. Nem kaphatjuk meg alanyi jogon a rendezés jogát, ez nem egy szimpla díj, amit azért adnak át, mert temérdek szállót húzunk fel a stadionjaink mellé."

Olaszország:
La Repubblica:
"Katar szerelte Obamát, az elnök pedig azon is mérgelődhet, hogy 2018-ban az egész futballvilág Oroszországra figyel majd."   

Franciaország:
Libération:
"Hogy tudna egy ilyen kicsi, sportmúlttal egyáltalán nem rendelkező ország, mint Katar, otthont adni egy ilyen fontos eseménynek? Demográfia, gazdaság, környezet, turisztika és sport szempontjából is kizárólag csodálkozni lehet az eredményen."

Németország:
Bild:
"A FIFA eladta a világbajnokságot a sejkeknek - katasztrófa. Mindig is egyértelmű volt, hogy a pénz az úr Zürichben."

Portugália:
Diario Economico:
"Portugália és Spanyolország számára ez a pályázat több volt, mint egyszerű foci. Bizonyítási lehetőséget nyújthatott volna két, gazdasági helyzete miatt nemzetközileg hitelét vesztett országnak."

Publico:
"Ha a siránkozást félretéve megpróbálunk tiszta fejjel gondolkodni, rájövünk, hogy a FIFA éppen úgy cselekedett, ahogy egy multinacionális cégtől elvárható: kizárólag a sokszínűséget és a profitot tartotta szem előtt."

Spanyolország:
Marca:
"Az oroszok pénze porrá zúzta az ibériai álmokat. A FIFA döntésének kizárólag gazdasági okai vannak."

El Mundo:
"Katar és Oroszország, kőolaj és földgáz. Olyan futballnemzetek szenvedtek vereséget, mint Portugália, Spanyolország, Hollandia, Belgium vagy éppen Anglia. Egy adujuk volt a győzteseknek: a pénz."

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK