Társoldalunk:

Afrikában csak a vb-teljesítmény számít

2010.12.14. 11:55

Az afrikai labdarúgást az elmúlt majd egy évtizedben szinte csak Didier Drogbával, Samuel Eto'óval és Michael Essiennel azonosították, hiszen rendre ők végeztek az élen az év játékosa szavazáson. Noha még mindig a topon vannak, jelentkezett az afrikai labdarúgók egy új generációja. Ám hiába a fiatalok kiváló teljesítménye, ezúttal is csak azok rúghattak labdába az Év játékosa-választáson, akik ott voltak a nyári világbajnokságon.

Az idei világbajnokságot Dél-Afrikában rendezték, ami fokozta a kontinens labdarúgására irányuló figyelmet, és az sem meglepő, hogy az Év játékosa-választáson olyan futballista lesz az első, aki ott volt a tornán.

Az Afrikai Labdarúgó Szövetség (CAF) a minap nyilvánosságra hozta a dobogósok neveit: a díjat a kameruni Samuel Eto'o, az elefántcsontparti Didier Drogba vagy a ghánai Asamoah Gyan kapja.

Három sztár jelentette Afrikát

Drogba és Eto'o gyakorlatilag majd egy évtizede meghatározó sztárjai az afrikai futballnak, és ezt a korábbi szavazások is bizonyítják. A kameruni csatár már 2000-ben is ott volt az első három között (akkor harmadik lett), és azóta csak három olyan esztendő volt, amikor nem került a dobogósok közé.

Drogba először 2003-ban tűnt fel a CAF év végi választásán, amikor a harmadik helyet szerezte meg, és azóta csak 2008-ban hagyták ki őt az első három helyezettből. Ha ehhez hozzávesszük, hogy Michael Essien az elmúlt öt évben szintén mindig dobogós volt, akkor nem túlzás kijelenteni, hogy a kontinens labdarúgását gyakorlatilag néhány játékossal azonosították. 2009-ben, 2006-ban és 2005-ben egyaránt Essien, Drogba és Eto'o állt a dobogón.

A három futballista klasszisát jelzi, hogy ilyen hosszú ideig a topon tudtak maradni, míg mások egy-egy kiemelkedő esztendő után visszaestek, és nem tudták állandósítani ezt a magas színvonalat. 2007-ben például Frédéric Kanouté lett Afrika legjobb játékosa, és ő volt az első nyertes, aki nem a kontinensen született.

A mali csatár ugyan azóta is a Sevilla futballistája, és viszonylag eredményesen játszik, ám mégsem számít világklasszisnak. Hasonlóan járt a togói Emmanuel Adebayor, aki 2008-ban volt első: neki a klubváltás nem jött be, manapság csak elvétve lép pályára a Manchester Cityben.

A francia másodosztályból a Bundesliga gólkirálysága felé

Az idei voksoláson a jelek szerint a világbajnokságon nyújtott teljesítmény volt a legfontosabb szempont, a szavazók szinte teljesen figyelmen kívül hagyták, hogy egy generációváltás indult be az afrikai futballban.

A ghánai Asamoah Gyan megjelenése részben azért jelzi mindezt, bár a Sunderland támadója eddig sem volt teljesen ismeretlen, elvégre 2003 óta Európában játszik, és a Premier League már a harmadik topligája, korábban a Serie A-ban és a Ligue 1-ben is viszonylag eredményes volt.

A legrangosabb európai bajnokságokban ugyanakkor feltűnt az afrikai focisták egy új korosztálya, akik ha nem is a teljes ismeretlenségből robbantak be a köztudatba, de eddig nem voltak reflektorfényben.

Forrás: AFP

Az egyik legjobb példa erre a szenegáli Papiss Cissé, aki 16 forduló után 13 találattal a Bundesliga legeredményesebb játékosa. A 25 esztendős csatár még hazája válogatottjában is csak tavaly mutatkozott be, korábban a francia másodosztályú Metzben játszott, a Freiburg innen vette meg 2010 januárjában klubrekordnak számító 1,5 millió euróért. Ennek valószínűleg a többszörösét kapják érte, ha eladják az idény végén.

De nem Cissé az egyetlen afrikai támadó, aki ebben az idényben ontja a gólokat a Bundesligában. A nagy meglepetésre a harmadik helyen álló Hannoverben az elefántcsontparti Didier Ya Konan már kilenc találatnál jár, ugyanennyit ért el az előző szezonban is.

Forrás: [origo]

A szélvészgyors szélsőt a hannoveriek a norvég Rosenborgtól szerződtették 2009 nyarán, de remek teljesítménye ellenére hazája válogatottjában eddig mindössze háromszor szerepelt, és a vébékeretbe sem került be.

Az új marokkói álomduó

Az Arsenal marokkói támadója, Maruan Samak hiába játszott több mint 200 mérkőzést a francia élvonalban a Girondins Bordeaux színeiben, mégis csak mostanában ismerik el teljesítményét, jelenleg ugyanis már az Arsenal erőssége.

A Franciaországban született futballista a modern középcsatár prototípusa: nem elsősorban a gólszerzésben jeleskedik (bár arra sem lehet panasz), legnagyobb erénye az, hogy remekül tartja meg a felívelt labdákat, és szolgálja ki a második hullámban érkezőket.

Az 52-szeres marokkói válogatott eddig legeredményesebb idényében is "csupán" 13 gólig jutott, ám a támadások fókuszpontjaként remek szolgálatot tett a Bordeaux-na, jelenléte új dimenziót ad az Arsenal támadójátékának is. Ebben a szezonban már hét gólt ért el a bajnokságban, adott négy gólpasszt, kiharcolt egy tizenegyest, a BL-ben pedig háromszor is eredményes volt.

Samaknak eddig a válogatottal nem volt sok szerencséje, hiszen Marokkó nem csak hogy lemaradt az előző három világbajnokságról, de még a legutóbbi Afrika-kupára sem jutott ki.

A marokkói drukkerek azonban immár optimisták, hiszen fantasztikus csatársoruk lehet: Samak társa a támadó alakzatban immár az Ajax Amsterdam sztárja, Monir el-Hamdaui. A kacskaringós pályafutású játékos csak 2009-ben mutatkozott be az afrikai ország nemzeti csapatában (korábban holland U21-es válogatott is volt), igaz, 2008-ig nem volt több egy ígéretes tehetségnél.

Azóta viszont ontja a gólokat a holland bajnokságban, és a jelenlegi szezonban 17 bajnokin 11 találatnál jár. Jövőre sem világbajnokság, sem pedig kontinensviadal nem lesz, így az év játékosa szavazáson Afrikában is elsősorban a klubcsapatban nyújtott teljesítmény számít majd, Samak, El-Hamdaui, Cissé vagy Ya Konan tehát ott lehet az élmezőnyben.

www.global-soccer.eu