Vágólapra másolva!
A Debrecen Kabát Péter két góljával nyert a Sampdoria ellen az Európa Liga csoportkörének utolsó fordulójában, ezzel elkerülte azt a kínos szituációt, hogy a Bajnokok Ligája után az EL-ben is pont nélkül zárjon. A tartalékosan felálló és kedvetlenül játszó olasz csapatban Koman Vladimir volt a csapatkapitány.

Európa Liga, 6. forduló, I csoport:
Debrecen - Sampdoria (olasz) 2-0 (0-0)
Puskás-stadion, 8000 néző
v.: Szuhina (orosz)
Debrecen: Verpecz - Bernáth, Simac, Mijadinoski, Laczkó - Bódi (Dombi, 89.), Szakály P. (Fodor M., 91.), Varga J., Czvitkovics, Yannick (Kiss Z., 66.) - Kabát.
Sampdoria: Da Costa - Grieco, Volta, Rossini, Messina - Dessena, Poli (Mannini, 80.), Obiang (Guberti, 72.), Koman - Sammarco, Krsticic (Lamorte, 88.).
gól: Kabát (48., 86.)
sárga lap: Bódi (78.)

Ha van olyan meccs, amely csak nyűg lehet egy futballjátékos számára, akkor a Debrecen-Sampdoria találkozóra szinte tökéletesen illett a jelző, hiszen mindkét csapat elbúcsúzott már a sorozattól, ráadásul a fogcsikorgató hideg és a gyér közönség sem igazán javíthatta a hangulatot.

Ha ez még nem lett volna elég, a meccs előtt jött a hír, hogy a Debrecen két légiósát bundázásra próbálták rávenni, hasonló esetből korábban már bajba került a Loki, hiszen Poleksicet és Mészárost azért tiltotta el az UEFA, mert nem jelentették a megvesztegetési kísérletet, Simac és Mijadinoski ellenben most megtette a szükséges lépéseket.

Azzal, hogy a Samp már nem juthatott tovább, és hogy a genovaiak az év meccsére, a városi rivális elleni hétvégi rangadóra készültek, a Debrecen számára ragyogó lehetőség kínálkozott, hogy megtörje rossz sorozatát, a Loki ugyanis a BL-főtáblán összeszedett hat zakó után az Európa Ligában is csak szoros meccsekig jutott, pontszerzésig nem.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Nem mindenki fázott a mínusz tíz fokban - kattintson a képre galériánk megtekintéséhez!

Az olaszok meglehetősen tartalékos összeállításban léptek pályára, és némi meglepetésre Koman Vladimir karján feszült a csapatkapitányi karszalag. Az első huszonöt perc úgy telt el, hogy a csapatok semmit nem mutattak, aztán a Debrecen felpörgette a tempót, akadtak is ígéretes lehetőségek, elsősorban Yannick előtt, aki kétszer is próbálkozhatott, de egyszer sem járt sikerrel.

A Sampdoria-játékosokon érződött, alig várják, hogy leteljen a 90 perc, és mehessenek a jó meleg öltözőbe, az egyetlen első félidei kísérletet Koman jegyezte, akinek jobbos gurítását Verpecz simán elcsípte.

Kabát első gólja:


A második félidőt úgy kezdte a Debrecen, ahogy azt az edzők megálmodják, Yannick beadása után szerencsésen maradt a labda Kabát előtt, aki spiccel a hálóba pöckölt. A nagyon aktív Yannick lecserélése azt mutatta, hogy Herczeg András a biztonságra szavaz, vissza is állt a Debrecen, a Sampdoriának volt is tíz olyan perce, amikor próbált támadni, de akkor sem túl nagy meggyőződéssel.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Kabátnak nagyon kellett a két gól a harkivi balhé után - kattintson a képre!

A Debrecen a folytatásban is veszélyesebben játszott, Da Costa Laczkó szabadrúgásánál és Mijadinoski fejesénél is bravúrral védett, de a hajrában Kabát mindent eldöntött, ezzel a magyar bajnok megszerezte első pontjait, ami 120 ezer eurót ért.


Nyilatkozatok:
Herczeg András, a DVSC vezetőedzője: "Jól játszott a csapat, többet veszélyeztettünk, így megérdemeltük a sikert. Az első tíz percet leszámítva végig mi irányítottuk a találkozót. Genovában is rászolgáltunk volna az egyik pontra, pedig akkor teljes csapattal játszott az olasz gárda. A jövőmről nem szeretnék beszélni, most örüljünk ennek a sikernek".

Domenico Di Carlo, a Sampdoria vezetőedzője: "Fiatal csapatom a viszontagságos körülmények ellenére helytállt, ennek ellenére a Debrecen megérdemelten nyert. Nekünk már a hétvégi, genovai rangadóra kell koncentrálnunk".

A csoport másik meccsén:
PSV Eindhoven (holland) - Metaliszt Harkiv (ukrán) 0-0
Dzsudzsák Balázs a 91. percben állt be a holland csapatba.

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) PSV 14 pont 2. Metaliszt (és továbbjutott) 11, 3. Sampdoria 5, 4. Debrecen 3

G csoport:
Anderlecht (belga) - Hajduk Split (horvát) 2-0 (2-0)
gól:
De Sutter (12.), Suárez (41.)
Juhász Roland végig a pályán volt az Anderlechtben.

AEK Athén (görög) - Zenit (orosz) 0-3 (0-1)
gól:
Buharov (44.), Rosina (67.), Gyeniszov (88.)
Huszti Szabolcsot a 74. percben cserélte be a Zenit edzője, Luciano Spalletti.

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Zenit 18, 2. (és továbbjutott) Anderlecht 7, 3. AEK 7, 4. Hajduk 3

Azonos pontszámnál az egymás elleni eredmény döntött:
Anderlecht - AEK 3-0
AEK - Anderlecht 1-1

H csoport:
VfB Stuttgart (német) - Odense (dán) 5-1 (1-0)
gól:
Gebhart (20.), Högh (48., öngól), Gentner (65.), Pogrebnyak (70.), Marica (93.), illetve Utaka (72.)

Getafe (spanyol) - Young Boys (svájci) 1-0 (1-0)
gól:
Sardinero (15.)

A csoport végeredménye: 1. (és továbbjutott) Stuttgart 15, 2. (és továbbjutott) Young Boys 9, 3. Getafe 7, 4. Odense 4

Akik a pénteki sorsolást várhatják:
Az Európa Liga csoportköréből továbbjutott csapatok:
Manchester City (angol), Lech Poznan (lengyel), Bayer Leverkusen (német), Arisz Szaloniki (görög), Sporting Lisboa (portugál), Lille (francia), Villarreal (spanyol), PAOK Szaloniki (görög), Dinamo Kijev (ukrán), BATE Boriszov (fehérorosz), CSZKA Moszkva (orosz), Sparta Praha (cseh), Zenit (orosz), RSC Anderlecht (belga), VfB Stuttgart (német), Young Boys (svájci), PSV Eindhoven (holland), Metaliszt Harkiv (ukrán), Paris Saint-Germain (francia), Sevilla (spanyol), FC Liverpool (angol), Napoli (olasz), FC Porto (portugál), Besiktas (török)

A Bajnokok Ligája csoportköréből csatlakozók:
Twente (holland), Benfica (portugál), Glasgow Rangers (skót), Rubin Kazany (orosz), FC Basel (svájci), Szpartak Moszkva (orosz), Ajax Amsterdam (holland), Braga (portugál)