Vágólapra másolva!
Prukner László annak ellenére hosszútávra tervez a Ferencvárosnál, hogy némely szurkoló halálos fenyegetéssel próbált beleszólni a csapat összeállításába. Az FTC edzője a ftcbaratikor.hu oldalon értékelte a klubnál eltöltött félévet, és úgy érzi, teljesítette a két legfontosabb őszi feladatot, a fradista mag kialakítását az öltözőben, és a saját játék meghonosítását a pályán.

A szakember elemzésében kiemeli, hogy érkezésekor gyakorlatilag nem volt csapat az Üllői úton. "Nem volt mag az öltözőben, nem volt fradista mag, amely köré hozni lehet az új játékosokat. Nemcsak játékosokat kellett igazolni, hanem meg kellett erősíteni a Fradi magyar magját, ami nélkül nem lehet Fradi a Fradi" - árulta el Prukner.

A tréner szerint a pozitív fordulat alapját nem feltétlenül a pályán kell megteremteni. "Egy edzőnek tekintettel kell lenni az öltözői légkörre, hangulatra is, hiszen az nagymértékben befolyásolhatja a teljesítményt. Ott is van hierarchia, ha nincs, akkor anarchia lesz."

Prukner azt is beismerte, hogy kényszerűségből több új játékost igazoltak, mint amennyi valójában kellett, így október közepéig ezzel az extra méretű kerettel dolgozott, hogy megismerje a játékosokat. Ez a képlékeny keret viszont kockázatokat hordozott magában. "Így futottunk bele a nagy vereségbe is, hogy az ellenfelet ne is nevesítsük. A szurkolók egy részétől nem kaptuk meg a türelmet, ők ezt a vereséget sorstragédiaként élték meg.

Munkája legfőbb eredményének Prukner azt tartja, hogy csapata saját játékát játssza a meccseken. "Új fradista maggal, új játékosokkal, új játékrendszert vezettünk be. Olyan rendszert, amely nem a játékot akarja követni, hanem a játékot diktálni. Nem én mondom, hanem a közönség, ez már ősszel is sikerült néhányszor, amikor az eredmény jó játékkal is párosult."

A vezetőedző mindazonáltal nem elégedett maradéktalanul az őszi eredményekkel. "Volt, hogy nem volt jó a játék, de volt eredmény. Olyan is, hogy volt jó játék, de elmaradt az eredmény. Emiatt van bennem hiányérzet. Ha a Debrecen, a Zalaegerszeg és a Paks ellen megtartjuk a döntetlent, akkor most én is elégedett lennék, az őszi szezon számomra akkor lenne igazán kezelhető."

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Prukner László szerint a nyári állapotokhoz képest sokat sikerült előrelépnie együttesének

Az együttes felépítésénél a szurkolók szélsőséges eszközökkel is megpróbálják befolyásolni a szakembert. "Van egy keretünk, amely még mindig nem szilárd, nem is lehet az, hiszen fél év alatt képtelenség egy csapatot felépíteni. Ám most már látjuk ki az, akiről le lehet mondani, ki az, akinek játéklehetőséget kell adni, ha nálunk nem, akkor kölcsönben. Ezt a szurkolók döntő többsége is elfogadja, de nem tagadhatom, van aki nem. Van, aki halálos fenyegetést küld a részemre, hogy ha ezt vagy azt elküldöm, akkor engem vagy valamely családtagomat megölnek."

A keretszűkítés után a Ferencvárosnak már valamivel könnyebb dolga lesz, mint fél évvel korábban. "Látjuk, hogy a keretszűkítés után felszabaduló forrásokkal hol kell megerősíteni a csapatot. Úgy gondolom, ez most valamivel könnyebb feladat, mint a nyári, hiszen 2-3 emberről beszélünk egy már kialakulófélben levő csapatba, nem pedig 15-20 emberről a nagy bizonytalanságba. Remélem, hogy a munkát, amit elkezdtünk, befejezhetjük. Felépíthetjük újra azt a Fradit, amely a hagyományaihoz méltón szerepel úgy a hazai bajnokságban, mint a nemzetközi porondon. Egy olyan Fradit, amelynek szilárd és stabil váza van, amit nem kell évente kicserélni, csupán finomhangolni" - utalt a jövőbeli célokra Prukner.