Vágólapra másolva!
Európa egyik legtüzesebb derbijének számít a vasárnap esti Sampdoria-Genoa. Hazai oldalon pályára léphet Koman Vladimir, az ellenfélnél Rudolf Gergely, remélhetőleg mindketten megússzák sérülés vagy kiállítás nélkül a mindig parázs meccset. A múltban megtörtént, hogy a Samp kiesését tízezer Genoa-drukker ünnepelte az ellenfél székháza előtt, máskor a Genoa csatárát már gólöröm közben megkergették a felhergelt Samp-játékosok.

A Sampdoria nem csak azért lépett pályára erősen tartalékosan a Debrecen ellen az Európa Ligában, mert a találkozónak nem volt tétje az olaszok számára. Az igazi ok, hogy vasárnap játssza a Genoa elleni városi rangadót, ami Európa egyik leghangulatosabb focimeccse.

A genovai derbi nem tekint vissza olyan komoly múltra, mint a milánói vagy a római városi rangadó, az olasz szakértők szerint mégis ez az egyik leghangulatosabb párharc, nemcsak Olaszországban, hanem egész Európában. A Genova jelképének tartott világítótorony miatt Derby della Lanternának nevezett összecsapásra először 1946-ban került sor, mivel a Sampdoria csak akkor jött létre két helyi egyesület, a Sampierdarense és az Andrea Doria fúziójából.

Gradinata Nord vs Gradinata Sud

A mindkét egyesület otthonának számító, angol stílusban épült Luigi Ferraris (másik nevén Marassi) Olaszország egyik legjobb hangulatú stadionjaként ismert, és a genovai szurkolók stílusa is sokkal közelebb áll a brit módihoz, mint a többi ultracsoporté, ami tovább hevíti a találkozók légkörét. A két szurkolótábor a kapuk mögött helyezkedik el: a Genoa fanatikusaié az északi, a Samp híveié pedig a déli oldal, ennek megfelelően előbbieket Gradinata Nordnak, utóbbiakat pedig Gradinata Sudnak nevezik. Az ultrák általában rendkívül látványos koreográfiákkal készülnek a meccsekre, legtöbbször a riválist igyekeznek megfricskázni.


A fricskák nem korlátozódnak az egymás elleni meccsekre: 1999 májusában, hogy a Genoa drukkerei közel tízezren ünnepelték a Samp székháza előtt a másik genovai egyesület élvonalból való kiesését - miközben saját csapatuk már évek óta a másodosztályban szerénykedett. A Samp hívei számára négy évvel később jött el az édes bosszú ideje: kedvenceik 2003-ban a Messina legyőzésével feljutottak az élvonalba, de a meccsen a Gradinata Sud nemcsak ezt ünnepelte, hanem azt is, hogy a Genoa kiesett a harmadosztályba.

A derbivereség a bajnoki cím értékét is csökkentette

A derbi nagyfeszültsége miatt sokszor elszabadulnak az indulatok a stadionon belül is. 1983 áprilisában például a két csapat 2-2-es döntetlent játszott, a Genoa mindkét találatát Massimo Briaschi szerezte - akit a meccs közben a Samp hívei pénzérmékkel dobáltak meg. Kilenc évvel később, 1992. január 11-én a Sampdoria a szünetben már 2-0-ra vezetett, amire válaszként a Genoa-ultrák az előttük védő Samp-kapust, Gianluca Pagliucát vécépapír-gurigákkal szórták meg. A játékvezető tíz perccel meghosszabbította a szünetet, és a Gradinata Nord még a szurkolókat lecsillapítani igyekvő Genoa-elnököt, Aldo Spinellit sem kímélte. A meccset azért befejezték, a Samp végül 4-1-re nyert.


A Sampdoria fennállása egyetlen bajnoki címét az 1990-91-es idényben ünnepelte, de a drukkerek öröme a scudetto megszerzése ellenére sem lehetett teljes, mert a városi riválist egyszer sem tudták legyőzni. Sőt, pályaválasztóként 2-1-re kikaptak, a Genoa győztes találatát a brazil hátvéd, Branco szerezte egy bődületes szabadrúgásból, ráadásul éppen a Gradinata Nord előtt. A találatot azóta is emlegetik, sőt a gólról készült fotóból képeslapot készítettek, és állítólag ezt küldték el karácsonyi üdvözlőlapként a Samp-híveknek.


Két meccs, hat piros lap

2003 és 2007 között egyetlen derbit sem játszottak, mivel a Genoa még a harmadik vonalban is megfordult. Alighanem ennek a kihagyásnak tudható be, hogy az elmúlt évek városi rangadói a szokottnál is feszültebbek voltak.

2009 májusában a Genoa Diego Milito mesterhármasával nyert 3-1-re, ám a meccs elsősorban azért vált emlékezetessé, mert három játékost is kiállítottak. A hajrában egy tizenhatoson belüli kavarodás után a Samp futballistái tizenegyest reklamáltak, ami után kisebb csetepaté alakult ki, aminek a végén a Genoából Matteo Ferrari és Thiago Motta, a Sampdoriából pedig Hugo Campagnaro kapott pirosat.


Pár hónappal később, 2009 novemberében megint három Genoa-gólt és három kiállítást láthattak a drukkerek. Ezúttal a Sampdoria fejezte be kilenc emberrel a találkozót, pedig az első lapot a másik csapat védője, Giuseppe Biava kapta - később azonban a Sampból Marco Rossit és Fabrizio Cacciatorét is kiszórták. Jellemző egyébként, hogy a harmadik gólnál a tizenegyest értékesítő Raffaelle Palladino úgy felhergelte az ellenfelet, hogy még a gólöröme közben üldözőbe vették.


Magyar szempontból az idei derbi különlegessége, hogy mindkét együttesben játszik honfitársunk. A Sampdoriában Koman Vladimir, a Genoában pedig Rudolf Gergely tagja a keretnek, és akad olyan olasz internetes oldal, amely mindkettejüket a kezdő tizenegybe várja. Sőt, a football-italia.net Rudolfra kifejezetten felhívja a figyelmet: szerintük a támadónak ez az utolsó lehetősége, hogy megragadjon a csapatban. A Derby della Lanterna történetében egyébként már akadt magyar játékos: Détári Lajos 1993 decemberében végig a pályán volt a Genoa színeiben a Samp ellen. A mérkőzés 1-1-es döntetlennel ért véget, és természetesen a kiállítás akkor sem maradhatott el: a Manchester City jelenlegi edzője, Roberto Mancini kapott piros lapot a Sampdoriából.


www.global-soccer.eu