Vágólapra másolva!
A Serie A-ban 30 évvel ezelőtt oldották fel a külföldi labdarúgók igazolását tiltó szabályt. A Football Italia internetes újság terjedelmes elemzést közöl az olasz labdarúgást alapjaiban megváltoztató döntés évfordulóján, és rangsorba állítja három évtized legjobb ötven külföldi focistáját. A Napoli aranykorszakát elhozó Diego Maradona végzett az élen a Juventusszal mindent megnyerő Michel Platini előtt.

Az elemzés szerint a Serie A történetében a hatvanas és a hetvenes évek az elveszett generációk időszakának tekinthető, hiszen a játékosimport tilalma miatt olyan futballisták maradtak távol az olasz focitól, mint Pelé, Johan Cruyff vagy Franz Beckenbauer.

A szabály 1980-as megváltoztatása viszont lehetővé tette a következő korszak legjobbjainak a leigazolását, amit ki is használták az olasz csapatok, hiszen többek közt Diego Maradona, Michel Platini, Zico és Zbigniew Boniek is a dél-európai országba igazolt.

A Football Italia elemzése szerint Diego Maradona egyértelműen uralta a nyitott piac eddigi három évtizedét. Az argentin klasszis 1984 és 1991 között volt a Napoli játékosa, és a klub vele gyűjtötte be történetének mindkét bajnoki címét. A klub színeiben 188 meccsen 81 gólt szerző Maradona olasz kupagyőzelmet és gólkirályi címet is ünnepelhetett Nápolyban, 1989-ben pedig az UEFA-kupát is elhódította csapatával.

A lap rangsora szerint a Juventusszal az UEFA-kupán kívül minden létező sorozatot megnyerő - többek közt 1984-ben KEK-et, 1985-ben BEK-et nyert a torinói egyesület -, zsinórban háromszoros aranylabdás Michel Platini Maradona mögé szorult, míg a harmadik helyre a Milannal kétszeres BEK-győztes, egyszeres aranylabdás Marco Van Basten került.

Magyar játékos nincs a listán, a legnagyobb esélye erre Détári Lajosnak lehetett volna, aki 1990 és 1992 között 42 mérkőzésen tizennégy gólt szerzett a Bolognában, és később az Anconában és a Genoában is megfordult.

A legjobb húsz névsora:
1. Diego Maradona
2. Michel Platini
3. Marco Van Basten
4. Falcao
5. Ruud Gullit
6. Zinedine Zidane
7. Kaká
8. Ronaldo
9. Gabriel Batistuta
10. Zlatan Ibrahimovic
11. Pavel Nedved
12. Andrij Sevcsenko
13. Frank Rijkaard
14. Manuel Rui Costa
15. Javier Zanetti
16. Zico
17. George Weah
18. Marcel Desailly
19. Antonio Careca
20. Lothar Matthäus