Vágólapra másolva!
Gulácsi Péternek a nulláról kellett kezdenie liverpooli karrierjét Roy Hodgsonnál, ám a kapus szerint a kirúgás szélére került edzőnek fontosabb dolgai is voltak annál, mint hogy jobban megismerje őt. A magyar kapus az Ázsia-kupára utazott ausztrál rivális távolléte miatt ennek ellenére előre lépett a rangsorban, januárban akár a Manchester United vagy az Everton ellen is pályára léphet.

"Újabb mérföldkőhöz érkeztem a karrieremben. Három és fél év alatt nyolcszor ültem tétmérkőzésen a Liverpool kispadján, de most sorozatban leszek Reina tartalékja, és egy hónap alatt majdnem megduplázom a számot" - mondta az [origo]-nak Gulácsi, hozzátéve: néha hajlamos elfelejteni, hogy csak húszéves.

"Óriási élmény egy sztárcsapatnál akár csak a kispadig is eljutni, de azért többre vágyom, szeretnék rendszeresen védeni. Talán most jött el az én időm. Bogdán Ádám példája is mutatja, hogy a kispadon is ugrásra késznek kell lenni" - utalt Gulácsi arra, hogy a Bolton 23 éves magyar kapusa a finn Jääskeläinen kiállítása miatt három alkalommal védhetett a Premier League-ben.

A bajnokságban a múltjához képest gyengén teljesítő Liverpool a következő hetekben több rangadót is vív. Gulácsi a sorozatát a Blackburn ellen kezdte meg szerda este (3-1-re nyert a Rovers), de a hétvégén, az FA-kupa 3. fordulójában a Manchester United vendégei lesznek, január közepén pedig az Everton érkezik az Anfield Roadra.

A Liverpool januári mérkőzései

Január 9. - Manchester United (FA-kupa, idegenben)
Január 12. - Blackpool (Premier League, idegenben)
Január 16. - Everton (Premier League, otthon)
Január 22. - Wolverhampton (Premier League, idegenben)
Január 26. - Fulham (Premier League, otthon)




Bár Gulácsi jól kijön kapustársaival, azért most szívesen mond le Brad Jones társaságáról, és szurkol az ausztráloknak, hiszen minél tovább jutnak, annál tovább marad közel a tűzhöz. "Megnéztem, hogy Ausztrália milyen csoportba került az Ázsia-kupában. Ha minden jól megy, Brad január 26-ig Katarban lesz. Indiát és Bahreint valószínűleg megelőzik a csoportban, Dél-Koreával pedig eldöntik, hogy ki lesz a csoportelső. A negyeddöntő már húzósabb lehet nekik Iránnal, Irakkal vagy Észak-Koreával. A Fulham ellen remélhetőleg még a keretben leszek, utána meglátjuk, mi lesz velem. Örülnék, ha Reina tartalékja maradhatnék. A nyáron szerettem volna eligazolni egy olyan klubba, ahol védhetek, de a Liverpool Európába nem akart elengedni, a Championshipben (angol másodosztály) pedig nem volt épp lehetőség. Télen talán hajlott volna a klub arra, hogy a kontinensre kerüljek, de közbejött Jones váratlan elutazása. Ősszel két időszakot a harmadosztályú Tranmere Roversben töltöttem, ahol úgy érzem, sokat fejlődtem. Velem a kapuban a klubnak sikerült eltávolodnia a kiesőzónától, és bár marasztaltak, nemet mondtunk nekik."

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A példaképet lehetetlen kiszorítani

Gulácsi a harmadosztályban szerezhet meccsrutint, de a Liverpoolnál a kapusmesterségből sokkal többet leshet el egy világbajnoktól. "Reina kiváló kapus, a példaképemnek tekintem. Nagyon ritkán sérül meg, ráadásul minden mérkőzésen védeni szeretne, így lehetetlen kiszorítani őt a kapuból. Márpedig ha az ember nincs meccsben, akkor nem lehet eljutni az ő szintjére."

Ahhoz viszont már elég érettnek tartja magát Gulácsi, hogy ő legyen Reina első számú kihívója. "Az edzések végén gyakran versenyzünk egymással. Legutóbb kikaptam tőle tizenegyesrúgásban, de kapufázásban jobb voltam. A bakikról viszont nem szeretünk beszélgetni. Tudjuk, mit érez ilyenkor a másik, így nem feszegetjük a témát."

Gulácsi-védések

Gulácsi 2007 óta véd Liverpoolban, ez idő alatt több riválisa is akadt, akik már nincsenek a klub szolgálatában. "Mindegyik kapus más okból ment el. Diego Cavalieriről már tavasszal hallottam, hogy váltani akar, de azt is tudtam, hogy hoznak új második számú kapust. Normális, ha nem adják egy húszéves kapusnak a Liverpool kispadját. Itandje pedig a napokban írt alá görög Atromitoszhoz. Az ő pozíciója a hillsborough-i tragédia huszadik évfordulóján gyengült meg, amikor pechjére a tévékamerák felvették, hogy nevetgél a megemlékezésen. Az egész klub elítélte a viselkedését."

A magyar kapus azonban azt mondja, nagyon nehezen tudná elhagyni a Liverpoolt, ha arra kerülne a sor. "Gyorsan felvettem a helyiek életritmusát, itt tanultam meg vezetni, jól megy az angol, bár a helyi nyelvjárást, a scouse-t olykor én is nehezen értem meg egy tősgyökeres liverpoolitól. Azt mondják, én is felvettem ezt a tájszólást, amelyet Angliában a legrosszabbnak tartanak. Ez Anglia legkeményebb része, de a mi szurkolóinkat tartják a legtökösebbeknek. Bárhová megyünk, kapunk hideget-meleget."

Benítez látott benne fantáziát, Hodgson nem ismerte

Gulácsi ugyan Roy Hodgsonnal a kispadon kezdte meg sorozatát januárban, de könnyen lehet, hogy már mással fejezi be, mert a brit sajtó szerint meg vannak számlálva az edző napjai, akivel a Liverpool sorra dönti meg a klub negatív rekordjait.

"A médiának köszönhető, hogy Roy Hodgson tűnik felelősnek a gyenge szereplésért. A szurkolók is elvesztették benne a hitüket, de mindenhol könnyebb egy edzőt meneszteni, mint egy csapatot lecserélni. Sok peches meccset játszott a Liverpool az irányításával, ahol apróságok döntöttek a pontokról. Sok új játékos érkezett hozzánk, akik közül Meireles és Konchesky is jól beilleszkedett. Joe Cole-tól többet vártak, de nehéz rendszeresen úgy játszani, hogy a meccsre összerakják a bokádat. A középpályán szerintem nagy űrt hagyott maga után a Barcelonába igazolt Mascherano."

Gulácsi próbált a nyáron informálódni Hodgdonról, hogy mire számíthat. "Előbb a menedzsereim beszéltek a Fulhamnél lévő ismerőseikkel, amikor kiderült, hogy onnan jön az edzőnk, majd a válogatottnál én is beszéltem Gera Zolival, hogy milyen ember, és milyen edzéseket tart. Azt kaptam Hodgsontól, amit mondtak róla. Egy új edzőnél mindenki a nulláról indul, Rafael Benítezzel más volt a kapcsolatom, hiszen ő hozott ide, vele töltöttem el három évet. Rafa a visszajelzések alapján kedvelt, látott bennem potenciált. Hodgsonnak viszont úgy alakult, hogy sokkal fontosabb dolgai is voltak annál, hogy jobban megismerjen."

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Először nem jutott ki utánpótlástornára

A magyar U21-es labdarúgó-válogatott Gulácsival a kapuban kedvező helyzetből bukta el az Eb-részvétel, egyúttal a londoni olimpiai szereplés lehetőségét. Az eddigi sikerkorosztály nehezen tudta feldolgozni a történteket. "A Wales elleni vereség után egy új érzés kerített hatalmába minket. Németh Krisztiánnal megállapítottuk, először éljük át utánpótlás-válogatottban, hogy milyen érzés valahova nem kijutni. Ott voltunk az U17-tel, az U19-cel és az U20-szal is nagy tornán, de a társaság rossz szájízzel búcsúzott el, mivel ha az Eb és az olimpia bejön, még tovább együtt maradhatott volna a csapat. Ürességet éreztünk, bár én még védhetek az U21-ben, de a csapat java már kiöregedett. A válogatottnál jelenleg Király Gábor, Fülöp Márton és Bogdán Ádám mögött a negyedik számú jelöltnek számítok, és ezen addig nem is tudok javítani, míg el nem igazolok egy Championship-csapatba, vagy egy európai klubba, mert a keretbe kerüléshez minimum ez kell."