Vágólapra másolva!
A várakozásokkal ellentétben nem a spanyol válogatottal világbajnok Xavi Hernandez vagy Andres Iniesta, hanem a szintén a Barcelonában szereplő, argentin Lionel Messi kapta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség és a France Football futballmagazin közös díját, az Aranylabdát. A 2010-es év legjobb labdarúgójának járó trófeát Zürichben adták át a 23 éves argentin játékosnak, aki maga sem hitte, hogy ő lesz az idei befutó.

"Csodálatos lenne, ha jövőre megismételhetném ezt a fényes sikert! Ez attól is függ, hogy megy majd a csapatomnak, a Barcelonának és az argentin válogatottnak a világbajnokságon" - nyilatkozta a 2009-es Aranylabda-diadala után Lionel Messi, aki mintha megérezte volna, hogy az idén nehezebb lesz az élen végeznie. Ám hiába nem nyert se világbajnokságot, se Bajnokok Ligáját, a díj döntnökei így is meghajoltak a tudása előtt.

A labdarúgás történetében még egyetlen focista sem tudott az Aranylabda elnyerését követő évben világbajnokságot nyerni, és ez 2010-ben Messinek sem sikerült. Mindenki biztos volt benne, hogy ebben az évben az Aranylabdát olyan futballista kapja majd, aki kiválóan teljesít a vébén, főleg azok után, hogy a France Football szavazása összeolvadt a FIFA-nak az év játékosa díjával.

A dél-afrikai torna Messi számára nem sikerült a legjobban, Argentína már a negyeddöntőben búcsúzott, a Barcelona klasszisa pedig egyetlen gólt sem szerzett. Ez persze nem csak rajta múlt, hiszen Diego Maradona irányítóként játszatta őt, és így sokkal kevesebbszer ért oda az ellenfél kapuja elé. Így is kiosztott négy gólpasszt, de teljesítménye összességében elmaradt a várakozásoktól, és ennek megfelelően úgy tűnt, hogy az Aranylabda ezúttal valamelyik barcelonai klubtársáé lesz, aki a spanyol válogatottal megnyerte a vébét.

Forrás: AFP
Messi maga is meglepődött, hogy ő nyert


Azonban ha csak a saját teljesítményét nézzük, akkor az Aranylabda teljesen jogosan lett Messié. Klubcsapatában ugyanis az év során ellenállhatatlanul, és ami még fontosabb, elképesztően eredményesen futballozott. Összesen 62 tétmérkőzésen lépett pályára, és ezeken 60 gólt ért el, ami rekord. Kiemelendő, hogy karrierje korábbi szakaszával ellentétben szinte egyáltalán nem volt sérült: a bajnokságban tavasszal egyetlen meccset sem hagyott ki, ősszel pedig mindössze két bajnokiról hiányzott, miután az Atlético Madrid védője, Tomás Ujfalusi a két csapat rangadóján brutálisan felvágta őt. A bajnokságban 2010-ben összesen 17 gólpasszt adott, és mindez együttvéve elég volt ahhoz, hogy felülírja a világbajnokságon látottakat, és másodszor válasszák meg a világ legjobb játékosának.



Hatvan góljából negyvenkettőt a bajnokságban, tizenkettőt pedig a Bajnokok Ligájában szerzett. Mind a két sorozatban gólkirály volt, ő lett a Primera División legjobb futballistája is. Mesternégyest rúgott az Arsenalnak, és négy mesterhármasa is volt az év során.

"Hogy őszinte legyek, nem gondoltam, hogy nyerni fogok, már annak is örültem, hogy a legjobb három közé kerültem két csapattársam mellett" - mondta Zürichben Messi. "De hogy az enyém lett a díj, még különlegesebbé teszi ezt a napot. A barátaimnak, a családomnak, a Barca és az argentin válogatott drukkereinek ajánlom a győzelmemet."

Messi két klubtársát, a spanyol válogatottal egyaránt világbajnok Andrés Iniestát és Xavit előzte meg a szavazáson. A díjat a Barcelona edzője, Josep Guardiola adta át Messinek.

Wesley Sneijder csak negyedik lett a három barcelonás mögött, amiért az idén megváltozott rendszert okolhatja: a korábbi szisztémában csak az újságírók szavaztak, ami alapján a holland győzött volna, Messi pedig éppen lemaradt volna a dobogóról. A holland játékos az Interrel mindent megnyert, a válogatottal pedig vb-döntőt játszott.

A futball legnagyobb presztízsű elismerése előtt ítélték oda - immár másodjára - az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat, amelyet ezúttal a török Hamit Altintop érdemelt ki. A Bayern München futballistája 2010. szeptember 3-án a török válogatott színeiben a kazahok ellen 3-0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen egy bal oldalról érkező szögletet 18 méterről, kapásból a bal felső sarokba bombázott, ezzel 2-0-ra alakítva az eredményt.

A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas találatra a FIFA honlapján lehetett szavazni. Az elismerést a szenvedő fél, azaz Andrej Sidelnyikov, a kazah nemzeti együttes kapusa adta át.

Forrás: AFP
Messinek az év csapatában is bérelt helye volt

A hivatásos labdarúgók (FIFPro) szavazatai alapján kihirdették az év csapatát is, melyben hatan kaptak helyet a világbajnok spanyol válogatottból. Az év együttesének tagjai: Casillas - Maicon, Pique, Puyol, Lúció - Sneijder, Xavi, Iniesta - Messi, Villa, Cristiano Ronaldo. Mind a 11 játékos jelen volt a névsor kihirdetésén.

Az év edzője a portugál José Mourinho lett, aki az olasz Internazionaléval triplázott, a Bajnokok Ligája mellett megnyerte az olasz bajnokságot és kupát is. Nyáron a Real Madridhoz távozott, amely jelenleg második a Primera Divisiónban, a BL-ben pedig bejutott a nyolcaddöntőbe. Mourinho Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya és Josep Guardiola, az FC Barcelona vezetőedzője előtt végzett az élen.

Forrás: AFP
A legjobb edzőnek választott Mourinho a gálán sírva fakadt

Az év női edzője Silvia Neid, a német válogatott szakvezetője lett, míg a Fair Play-díjat a haiti U17-es női válogatott kapta. A FIFA-gálán Joseph Blatter elnök meghívására jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, a Puskás Ferenc Akadémia alapítója és Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye:
férfiak:
1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona) 22,65 százalék
2. Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona) 17,36
3. Xavi (spanyol, FC Barcelona) 16,48

Az [origo] olvasói szerint szintén Messi érdemelte meg az Aranylabdát, az argentin a voksok 43,5 százalékát söpörte be Xavi (36,3%) és Iniesta (20,2%) előtt.

nők:
1. Marta (brazil, Gold Pride) 38,20 százalék
2. Birgit Prinz (német, Frankfurt) 15,18
3. Fatmire Bajramaj (német, Turbine Potsdam) 9,96

A FIFA-gálán a nőknél a brazil Marta diadalmaskodott, ő karrierje során ötödik alkalommal nyerte el az elismerést. A rendezvényen ott volt Orbán Viktor magyar miniszterelnök is.

A FIFA és a France Football a nyáron egyezett meg arról, hogy összevonja a két legnagyobb presztízsű egyéni trófeát, az Aranylabdát, illetve a FIFA World Playert. Az előbbit eddig az újságírók voksai alapján ítélték oda, az utóbbiról pedig a válogatottak csapatkapitányai, illetve a szövetségi kapitányok szavazatai döntöttek. Az újonnan létrejött FIFA Aranylabda egyesíti a két szavazási procedúrát: részleteket ugyan nem árultak el, de az újságírók, a szövetségi kapitányok és a válogatottak csapatkapitányainak voksolása alapján alakult ki a végeredmény.


Messi névjegykártyája

Név: Lionel Andrés Messi.
Születési idő: 1987. június 24.
Születési hely: Rosario, Argentína.
Magasság, testsúly: 169 centiméter, 67 kilogramm.
Első mérkőzése a spanyol élvonalban: 2004. október 16., RCD Espanyol - FC Barcelona 0-1.
Első gólja a spanyol élvonalban: 2005. május 1., FC Barcelona - Albacete 2-0.
Első mérkőzése az argentin válogatottban: 2005. augusztus 17., Magyarország - Argentína 1-2.
Első gólja az argentin válogatottban: 2006. március 1., Argentína - Horvátország 2-3.
Válogatottság: 53 mérkőzés, 15 gól.
Eddigi sikerei: U20-világbajnok (2005), olimpiai bajnok (2008), spanyol bajnok (2005, 2006, 2009, 2010), spanyol kupagyőztes (2009), Bajnokok Ligája-győztes (2006, 2009), európai Szuperkupa-győztes (2009).

Gól/meccs statisztika a spanyol bajnokságban:

2004-2005FC Barcelona71
2005-2006FC Barcelona176
2006-2007FC Barcelona2614
2007-2008FC Barcelona2810
2008-2009FC Barcelona3123
2009-2010FC Barcelona3534
2010-2011FC Barcelona1518