Vágólapra másolva!
Herczeg Andrásnak néhány hete már semmilyen kapcsolata nincsen a Debrecen NB I-es csapatával, mégis többes szám első személyben beszél róla. Az immáron a Loki-utánpótlás felfuttatásával foglalkozó szakember belátta, hogy a felnőttcsapat a bajnokságban gyengébben teljesített a vártnál, ugyanakkor nem ért egyet Szima Gábor klubtulajdonossal, aki szerint a DVSC kerete nem gyengült az előző szezon óta.   

- Szima Gábor klubtulajdonos a Lokit érintő változások után azt nyilatkozta: "Sosem mondtam, hogy elégedett vagyok a munkatársaimmal". Kikre gondolhatott?
- Amit mondott, az nem rám tartozik, rám a szakmai stáb irányítása tartozott. Nyilván a más területen dolgozókra gondolt, ami nem az én kompetenciám. Én úgy érzem, hogy a klubnál a szakmai résszel nem volt gond, mivel akkor nem gyűjtöttünk volna be három év alatt hét trófeát, és nem jutottunk volna be kétszer is nemzetközi csoportkörbe. Ha rám gondolt volna, nem ajánlotta volna fel, hogy maradjak a klubnál.

- Valóban ön dönthetett arról, hogy marad-e a vezetőedző?
- Igen, és megtisztelő gesztusnak tartottam, hogy magam dönthettem a sorsomról.

- Voltak álmatlan éjszakái?
- Voltak bizony, mert nagyon nehéz döntés volt. Egy labdarúgóedző esetében sokszor a másodperc töredéke alatt kell dönteni, ebben már megedződtem, most viszont volt időm gondolkodni, mégis sokáig töprengtem, hogy mi lenne a legjobb.

- Aztán azt mondta, a fáradtság döntött.
- Nem is a fáradtság a legideálisabb szó, ami kifejezi, hogy miként érzem magam. Nagy megtiszteltetés volt a DVSC csapatát szakmailag irányítani, de egy idő után felőrlődik az ember. Sorozatban jönnek a meccsek, rengeteget utaztunk, ráadásul kritikák és bírálatok kereszttüzében kellett dolgozni, közben jártam a pro-lincences képzésre is egy évig - nem volt könnyű. Szombaton bajnoki, hétfő hajnalban fél ötkor ébresztő, majd utazás Telkibe a tanfolyamra, szerdán nemzetközi kupameccs, aztán nekiláthattam a házi feladatok elvégzésének. Fásultságot éreztem, de nem csak magamon, a játékosaimon is, ami nem csoda, a huszonnégy nemzetközi mérkőzésünkből - a budapesti vendégjáték miatt - huszonegyet idegenben vívtunk meg. Eljött az ideje, hogy nyugodtabb vizekre evezzek.

- Mit gondol Szima Gábor szavairól, aki szerint "tévhit, amit a leköszönő szakmai stáb hangsúlyozott, és nem igaz, hogy meggyengült a játékosállománya a Lokinak"?
- Ezt a kérdést több oldalról is meg lehet közelíteni. Ez a csapat most is erős, hiszen a rangadókat mindet megnyertük, de volt pár fájó idegenbeli vereségünk, például a Siófok és a Haladás elleni. Biztos, hogy ha nem játszunk az Európa Ligában, akkor most jóval előbbre tartanánk, és ott lennénk a Videoton mellett. Az állomány így is bebizonyította, hogy erős és meghatározó csapat a DVSC.

- De melyik az erősebb, a tavalyi vagy a mostani?
- A tavalyi azért más volt, elöl Feczesinnel és Rudolffal nagyobbak volt a merítési lehetőségeink, nem véletlen, hogy mindkettőjüket elvitték a Serie A-ba. Azt meg senki nem gondolta, hogy Poleksicet és Mészárost eltiltják, így hátul és elöl is voltak menet közben gondjaink. De ezzel együtt is úgy gondolom, hogy több pontot kellett volna szereznünk az NB I futó szezonjában.

Forrás: dvsc.hu

- A Loki tulajdonosa a csapat gyengébb szereplését azzal is indokolta, hogy "talán nem kellően felkészülten, nem megfelelő koncentrációval" lépett a csapat pályára.
- Valóban, sajnos könnyedébben vették a játékosok ezeket a találkozókat. Amikor tudták, hogy pár nap múlva a Sampdoriával játszik a csapat, másképp léptek pályára a játékosok, például a Siófok ellen pár száz néző előtt kissé hangulattalan volt a lelátó. Ekkor már a Samp elleni meccs járt a fejekben, nem voltunk agresszívek, és a játékosok tudat alatt már a nemzetközi kupameccsre koncentráltak. Mindenki úgy volt vele, hogy majd a másik eldönti a meccset.

- A szünetben sem tudta felrázni a csapatot?
- Akkor már 4-0 volt oda, nem volt mit tenni. A második félidőben már jobb volt a játék, de csak szépíteni tudtunk. Érdekes egyébként, hogy általában a csapatok a nagy kupameccsek után játszanak rosszabbul, nálunk ez fordítva volt, előtte voltunk gyengébbek.

- A tavalyi BL-csoportkör idején nem ment ennyire rosszul a Lokinak. A hosszabb kispad miatt?
- Több összetevője van ennek, amit most nem akarok boncolgatni. Tény, hogy tavaly jobban meg tudtuk oldani a többfrontos harcot, viszont sokatmondó az adat, hogy a három év alatt a hat félszezonból négyszer mi voltunk az elsők, csak kétszer nem, amikor a BL-, illetve az EL-csoportkörben szerepeltünk. Igaz, tavaly csak két pont volt a hátrányunk a Videoton mögött.

- Idén összejöhet még a címvédés?
- A nyolc pont az nyolc pont, a sorsunk már nem a mi kezünkben van. Arra kell készülnünk, hogy minden meccsen a legjobbat hozzunk ki magunkból, hogy ez mire lesz elég, azt lehetetlen most megmondani.

- A kritikákon hogyan tette túl magát, jogosnak tartotta őket, vagy rosszul estek?
- Érdekes, de a játékosoknak talán még rosszabbul esett, mint nekem. Ha kiesünk az Európa Liga-selejtezőben, akkor a bajnokságban most bizonyosan ott lennénk az első hely környékén, és akkor minden szép és jó lenne. Viszont így, hogy bejutottunk a csoportkörbe, azért kaptuk a kritikákat, mert nem nyertünk például a PSV ellen, majd megkaptuk a magunkét azért is, mert nem futott a szekér a bajnokságban. Egy magyar csapat részéről szerintem nagy dolog bejutni az Európa Ligába, összességében ennek mégis több bírálat lett a hozadéka.

- Azért gondolom, nem bánta meg, hogy ott volt a csapat a kupákban?
- Dehogy! Ezt már senki nem veheti el tőlünk. A selejtezőkben tavaly és idén is bizonyítottuk, hogy a hasonló kaliberű, kicsivel esélyesebb csapatok ellen is fel tudjuk venni a versenyt, viszont amire hamar rájöttünk: óriási a különbség a csoportkör és a selejtező között. Még akkor is ezt mondom, hogy a Harkiv, az Eindhoven és a Sampdoria ellen is közel voltunk a pontszerzéshez, sőt utóbbit végül sikerült is legyőznünk. Büszkék vagyunk a csoportkörre, és tudjuk, hogy többet kaptunk így, mintha kiestünk volna.

- Önnél jobban talán senki nem tudja, hogy mi a különbség az NB I és az európai topszint között.
- Egyetértek Pászkány Árpáddal, a Cluj tulajdonosával, aki a minap azt mondta, a román csapatok azért eredményesebbek nemzetközi szinten, mert náluk hat-hét olyan csapat is van, amelyek képesek egymást rákényszeríteni a jobb játékra. Ha ugyanez Magyarországon is megtörténne, és nem csak egy-két csapat harcolna a bajnoki címért, akkor a magyar csapatoknak is több esélyük lenne nemzetközi szinten. Én éppen ezen a területen éreztem az utóbbi időben fejlődést, egyre kiélezettebb a magyar NB I, és jó irányban halad.

Forrás: AFP

- Szabics Imre korábban az [origo]-nak azt mondta, mennyivel jobb látni, amint a Debrecen nyílt sisakos küzdelemben kikap a Fiorentinától 4-3-ra, mint amikor a válogatott otthon 1-0-s vereséget szenved Portugáliától. Egyetért vele, tényleg ez volt a Loki célja?
-
A BL-ben meg akartunk felelni az elvárásoknak, különösen hazai pályán, és naiv őszinteséggel játszottunk. De hamar rá kellett jönnünk, hogy az NB I és a BL más szint. Amiért a magyar bajnokságban nem büntetnek meg, azt a kupában pillanatok alatt kihasználja az ellenfél. Ebből tanulva egy kicsit markánsabb játékkal próbáltunk eredményt elérni az EL-ben, és szerintem idén jobban pariban voltunk a riválisokkal, mint tavaly a BL-ben, bár ott a két, Liverpool elleni 1-0 miatt, illetve a két, Fiorentina elleni mérkőzés miatt sem kellett szégyenkeznünk, a Lyon elleni két 0-4 már jóval fájdalmasabb volt. De ami akkor is felejthetetlen élmény, hogy a BL-ben négyszer is a Debrecen miatt megtelt a Puskás-stadion, és hogy az Európa Ligában is jegyzett csapatok ellen játszhattunk.

- Az 1997-1998-as idényben is volt már a DVSC vezetőedzője, de előtte is, utána is többnyire az utánpótlásban dolgozott. Jobban szereti, netán jobban is tud a fiatalokkal dolgozni?
- Remélem, azért bebizonyítottam, hogy a felnőttekkel is tudok. Most ezt a kihívást kaptam, nagy terveink vannak, az akadémiát szeretnénk minél jobban megszervezni, új edzőcentruma, új stadionja lesz a csapatnak, van most feladat bőven, még akkor is, ha ezentúl a háttérben maradok.

- Nem érzi visszalépésnek, hogy az utánpótlásban folytatja?
- Többen felhívtak, és nem értették a döntésemet. Egyértelmű, hogy mindig az első ember, az edző a legnépszerűbb, ám én nem tartom visszalépésnek az új munkámat. Azt gondolom, hogy a háttérben keményen dolgozni és feltöltődni is lehet egy időben.

- Ezek szerint örül annak, hogy kikerül a reflektorfényből?
- Nem mondom, hogy örülök, nem ez a legjobb szó rá, főképp, hogy nagyon sok szép élmény ért az elmúlt években. De eljött az idő, amikor már kicsit másra vágytam, felőrlődtem, és szükségem volt egy kis nyugalomra.

- Kőbe meri vésni, hogy soha többé nem lesz a Loki vezetőedzője?
- Ezt nem lehet tudni, ennyire előre nem akarok tekinteni.

- Sir Alex Ferguson hogy bírja?
- Más a türelem, más a tolerancia a Manchester Unitednél. Ha egy szezon rosszul sikerül, akkor vele toleránsabbak. Vagy ott van a Bayern München esete, tizenhét ponttal le van maradva az éllovas mögött, mégsem hallja az edző, hogy letargiában lennének a klubnál, de a Schalkénál, a Chelsea-nél is ugyanez a helyzet. Másfél év, 87 tétmérkőzés, ez jóval fárasztóbb és kimerítőbb volt, mint a honi riválisaink penzuma.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

- Mik az új céljai?
- A legnagyobb az akadémia felépítése és szervezetté tétele. Az idén elkezdődik az edzőcentrum felépítése, tavaly pedig elindítottuk az akadémiai kiválasztást.

- Hány éves gyerekek és hányan lehetnek tagjai az akadémiának?
- Hatosztályos gimnáziumot hirdettünk meg, ami azt jelenti, hogy 13 éves kortól csatlakozhatnak a fiatalok, de ez a jövőben még bővülhet, változhat.

- Körülnézett a többi akadémiánál?
- Igen, de nemcsak itthon, hanem külföldön is. Folyamatosan próbálom begyűjteni a tapasztalatokat, és igencsak magasra van téve a léc, mert kiválóan működő akadémiák vannak már Magyarországon. A célunk, hogy a debreceni is a legjobbak közé tartozzon. Három tulajdonos van, Debrecen város önkormányzata, a Debreceni Egyetem, illetve a labdarúgócsapatot működtető zrt.

- Szakmai igazgatóként milyen munkakapcsolata lesz az első csapattal?
- Az első csapattal semmilyen, természetes, hogy az új vezetőedző a saját maga elképzelései szerint végzi a dolgát.

- Tanácsot nem is kért a cseh Zdenek Scasny?
- Ha megkérdezne, mondjuk az ellenfelekről, akkor szívesen segítek, de nyilván csak akkor, ha erre igény van.

- Jó választásnak tartja utódját?
- Ha megnézzük, hogy milyen csapatoknál edzősködött (a két legnagyobb név a Sparta Praha és a Panathinaikosz - a szerk.), és milyen eredményei voltak, akkor jó szakembernek számít.

- Scasny azt mondta, agresszív stílust szeretne. Egyetért ezzel?
- Nem ismerem a kollégámat, nyilván megvannak az elképzelései, de hogy milyen stílusú, azt nem tudom, majd úgyis kiderül. Azt mondják, hogy határozott, keménykezű. De mit jelent az valójában, hogy keménykezű? Fontos, hogy empatikus is legyen, ami nagyon jót tehet az öltözői légkörnek.

- Czvitkovics Péter nem titkolja, hogy szélső létére lassú futballista. Mit gondol erről, ezzel együtt is válogatott szintű játékosnak tartja?
- Nagyon jó képességű, intelligens játékos, aki a pálya szélén és a közepén is bizonyított már. Nem véletlenül választották az év NB I-es labdarúgójának, és méltán van ott a válogatott keretben is.

- Hány válogatott szintű játékosa van most a Lokinak?
- Laczkó Zsolt és Varga Józsi is megérdemli, hogy tagja a keretnek, de úgy érzem, hogy Szakály Péter is egyre közelebb van ehhez.

Forrás: AFP

- Mit mond azoknak, akik ferde szemmel néznek a Lokira, amiért 10 milliárd forintos közpénzből épül fel az új stadionja?
- Szerintem egy egész ország megítélését javítja, ha egy magyar csapat elér egy olyan eredményt, hogy bejut a Bajnokok Ligája és az Európa Liga csoportkörébe. Dzsudzsák Balázs mondta, hogy a klubtársai hitetlenkedtek, amikor meghallották, hogy a Debrecen nem tudja a saját pályáján fogadni az ellenfeleket, ezt az eindhoveniek elképzelhetetlennek tartják. Távol álljon tőlem, hogy bármilyen fontossági sorrendet felállítsak, de ez már csak a presztízs szempontjából is fontos, hogy egy magyar csapat egy európai kupameccsen a saját stadionjában és a saját városában láthassa vendégül a riválisait. Ez valahol mindenkinek az érdeke.

- Szavaiból azt tűnik ki, hogy biztos abban, a Loki továbbra is odaérhet az EL vagy a BL csoportkörébe.
- Természetesen bízom ebben, és biztos vagyok benne, hogy a Debrecen továbbra is meghatározó tagja marad a bajnokságnak.

- Nem túl nagy ellenfél a Videoton?
- Sok a komoly rivális, a Videoton csak az egyik. A ZTE, a Ferencváros, a Győr is erős csapat, és mindig van egy-két előretörő klub is. A Loki viszont biztosan megkerülhetetlen tényező marad.

- Most, hogy megvan a pro-licence, akár más csapat kispadjára is leülhetett volna, nem volt ilyen terve?
- Most az új debreceni kihívásoknak szeretnék megfelelni.

- Ha nem tervezi, hogy NB I-es kispadra üljön, ráadásul fárasztó is volt a tanfolyam, akkor miért gürcölt ennyit érte?
- Úgy gondolom, egy edzőnek önmagával szemben is kell annyira igényesnek lenni, hogy megszerezze a legmagasabb képesítést.

- Melyik volt a legszebb emléke a Loki kispadján?
- Ez a három év egyfolytában szép emlék volt, csodálatos élmények értek, szép sikereket értünk el, és nagyszerű emberekkel dolgoztam. A vezetés és a kiváló játékosok is nagyszerűen csinálták a dolgukat.