Vágólapra másolva!
Legutoljára a Blackburn Rovers labdarúgócsapata került külföldi tulajdonos kezébe a Premier League-ben. A Venky's gyorsétterem indiai tulajdonosai megérkezésük után nem sokkal menesztették Sam Allardyce-t, azóta viszont csak pletykában erős a csapat, hiszen Maradona és Ronaldinho sem igazolt a Blackburnhöz. A Daily Mail interjújából kiderült, hogyan is került kapcsolatba a Rovers csapatával a csirkékből milliárdossá vált indiai család, és hogy mennyi közük van a labdarúgáshoz.

Az indai gazdasági fellendülést meglovagoló VH csoport egy 1971-ben alapított baromfifeldolgozó vállalkozásból nőtte ki magát multicéggé, amely jelen van a gépgyártásban, a gyógyszeriparban, de övék a Roverst megvásárló Venky's gyorsétterem-lánc is. A céget három testvér, a 45 éves Venkatesh Rao - róla kapta a nevét a Venky's -, a 38 éves Balaji, valamint húguk, Anuradha irányítja.

A cég elnök asszonya, Anuradha Desai jól vizsgázott, amikor a csapat összetételéről faggatták. "A francia Gael Givet a bal bekk, ha kíváncsi rá, Chris Samba a középhátvéd, őt nagyon szeretnénk megtartani, mert erőssége a csapatnak. Soroljam még?" - mondta a társtulajdonos, akinek kisujjában van a játékoskeret összes tagjának a neve, hogy kik a menedzsereik, a szerződésük hossza és részletei.

"Célunk egyszerű. Boldoggá akarjuk tenni a szurkolókat és eredményessé tenni a klubot" - vette át a szót Venkatesh. Kezdetnek nyitottak egy csirkefalatozót a Rovers otthonául szolgáló Ewood Parkban.

"Balaji imádja a focit, csapatot akart venni. Egy éve kezdett keresésbe, feltérképezte az indiai labdarúgás lehetőségeit, de ennél nagyobb terveket dédelgetett. Vannak barátaink a Kentarónál és a SEM sportügynökségnél, ők segítettek nekünk, és tanácsolták, hogy a Premier League-ben keressünk csapatot. Felmerült egy Championshipben szereplő klub is, de az nem volt eladó, így került képbe augusztusban a Rovers, gyorsan megállapodtunk az előző tulajjal. Balaji szeretné, ha a közeljövőben felépülne Indiában egy fociakadémia, ahonnan a legjobbak Angliában folytathatnák karrierjüket" - mondta Anuradha, aki hozzátette, hogy Balaji jó barátságban van Ronaldinhóval, ezért merült fel a brazil neve a Roversnél.

Az üzlet nem jött létre, mint ahogy Maradona és Beckham sem szerződött a Blackburnhöz, de Raóék jól viselik a szurkolói kritikákat. "Joguk van a szabad véleménynyilvánításhoz. A vállalkozásunk során sok olyan emberrel találkoztunk, akik imádják a termékeinket, de vannak, akik nem. Próbáljuk hasznosítani észrevételeiket, ez is hozzájárul a fejlődésünkhöz."

"Az 5-7. hely a megszerzése a célunk két-három éven belül" - mondta Anuradha, amely azért nem tűnik annyira nagyratörő célkitűzésnek. "Próbálunk a legjobb klubok szintjére eljutni, de nem ígérgethetünk felelőtlenül Bajnokok Ligája-helyezéseket a szurkolóknak, ha közbe a 15-20. hely között ingázunk majd. Az kellemetlenül érintene minket " - világított rá testvére visszafogott kijelentésének okára Venkatesh. "Ha Angliában első indai klubtulajdonosként elbuknék, az nagy szégyen lenne számomra. Nem a profit és a hírverés miatt jöttünk, hanem mert szeretünk itt lenni és örökséget szeretnénk magunk után hagyni."

Az új tulajdonosok első komolyabb igazolása Roque Santa Cruz volt, a paraguayi csatár kölcsönben igazolt vissza korábbi klubjához a Manchester Citytől.