Vágólapra másolva!
Egy belgrádi bíróság összesen 240 év szabadságvesztésre ítélt 16 szerb futballszurkolót, mert 2009 szeptemberében összevertek egy francia drukkert, aki 12 nappal később belehalt súlyos sérüléseibe. A kiszabott legsúlyosabb büntetés 35 év szabadságvesztés volt, a legenyhébb négy év.

A 16 vádlottból kettőt még köröznek, őket távollétükben ítélték el, egyiküket 35, társát 32 évre. Két másik főkolompos 30-30 évet kapott. Négy vádlottat ítéltek 14 év szabadságvesztésre, másik négyet 12 évre.

Az ítélethirdetésre zsúfolásig megtelt a tárgyalóterem: ott voltak az áldozat, Brice Taton szülei és az elítéltek családtagjai, illetve szurkolótársai. Utóbbiak élénk nemtetszésüknek adtak hangot a súlyos ítéletek miatt.

Brice Taton a francia első osztályú FC Toulouse csapatát kísérte el 2009 szeptemberében a szerb fővárosba az Európa Liga csoportkörének első mérkőzésére. A meccs előtt néhány órával egy bár teraszán üldögélt társaival Belgrád központjában, amikor a belgrádi Partizan vasrudakkal, baseballütőkkel és fáklyákkal felszerelkezett drukkerei rájuk támadtak. Tatont brutálisan összeverték; súlyos fej- és mellkasi sérülésekkel vitték kórházba, ahol kómába esett, és tizenkét nappal később meghalt. 28 éves volt.

Szerbiában régóta súlyos gond a lelátói és az utcai szurkolói erőszak; az elmúlt években halálos áldozatai is voltak a rivális szurkolótáborok közötti összecsapásoknak.