Vágólapra másolva!
Egy hetet töltött Törökországban, és ezalatt négy mérkőzést játszott az NB II-es ligaválogatott, amelyet azzal a szándékkal hoztak létre két évvel ezelőtt, hogy lehetőséget adjanak a kitörésre a másodosztályban szereplő fiataloknak. A csapatot Horváth Ferenccel közösen irányító Pető Tamás szerint akkor végzik jól a munkájukat, ha legalább négy-öt játékost élvonalbeli szerződéshez segítenek. Kérdés, hogy mi szükség ehhez a külföldi túrára, amikor Csank János szerint itthon is nehéz eljutni a csapat meccseire.

"Ez egyfajta tehetséggondozó program" - mondta az [origo]-nak Kutasi Róbert, a Magyar Labdarúgó Szövetség NB II-es bizottságának elnöke, aki két évvel ezelőtt életre hívta a másodosztályú ligaválogatottat. "Az első számú célkitűzésünk az volt, hogy gyűjtsük össze az NB II legjobb játékosait. Ez annyiban változott, hogy tavaly óta 23 éven aluli játékosokat válogatunk be, mert ez az a korhatár, amely alatt a játékosok még képesek a továbblépésre, fejlődésre. Sok olyan tehetséges fiatal játszik az NB II-ben, akik jobbak, mint az NB I legtöbb légiósa" - állítja a REAC klubigazgatója.

A csapat elsősorban olyan helyeken játszik jótékonysági vagy hírverő mérkőzéseket, ahol a labdarúgás népszerűsége Kutasiék megítélése szerint megkopott az utóbbi időben. "Pályára léptünk már Egerben és Szegeden, idén pedig szeretnénk eljutni Sopronba, Dunaújvárosba és Salgótarjánba."

Idén azonban a törökországi Belekbe is eljutott a másodosztály krémje, kérdés, hogy ebből milyen haszna lehet a játékosoknak, hiszen az NB I-es klubok figyelmét vélhetően nem külföldön tudják felhívni magukra. Kutasi azonban azt mondja, ez nem feltétlenül van így, hiszen a csapat egy szállodában lakott a Pakssal és a Győrrel, mindkét klub szakvezetői megnézték a ligaválogatottat, és Kutasi szerint pár játékos felkeltette az érdeklődésüket.

Csank szerint nehéz megnézni a csapatot

A ligaválogatott létrehozását helyesli, a kezdeményezés hatékonyságot ugyanakkor megkérdőjelezi Csank János, aki szerint a célkitűzés jó, az NB I-es edzők azonban nem igazán látogatják a csapat meccseit. "Nagyobb hírverést kellene csapni, ne elégedjenek meg annyival, hogy megszervezték a meccset" - mondta az [origo]-nak a ZTE edzője. "A sportnapilap a Siófok edzőmeccséről összeállítást közöl, de az NB II-es ligaválogatottról nem tudom, hogy kikből áll, a Kelet-Nyugat gáláról szóló beharangozó is a mérkőzés napján jelenik meg. Szívesen elmentem volna, de ha aznap tudom meg, hogy lesz egy ilyen meccs, akkor mit csináljak, mondjam le az edzéseket Zalaegerszegen?"




"A lényeg az, hogy a fiúknak olyan lehetőséget biztosítsunk, ahol felmérhetik, hol tart a fejlődésük, és megismerhetik azt a szintet, ahová szeretnének eljutni" - magyarázta Kutasi, aki szerint fontos lenne, hogy minél előbb megerősödjön az NB II-es bajnokság, mert az akadémiákról tömegével kerülnek ki a huszadik életévüket be nem töltött tehetségek, akik nem tudnak a magyar élvonalba vagy külföldre kerülni, így pedig könnyen elkallódhatnak.

Törökországban négy mérkőzést játszott a ligaválogatott, háromszor vereséggel hagyta el a pályát, a Zenit második csapatát viszont sikerült legyőznie.

A beleki mérleg

NB II-es ligaválogatott - Azerbajdzsán (olimpiai válogatott) 0-2
ligaválogatott: Somodi Bence - Pothárn Szabolcs, Burucz Barna, Tóth Imre (Nagy Tamás, 65), Éles Szilárd - Domokos Bálint, Frőhlich Roland (Szabó Péter, 75.), Gulyás Máté, Nagy Olivér (Wittrédi Dávid, 60.), Bene Attila (Gyurcsó Ádám, 60.) Pákolicz Dávid

NB II-es ligaválogatott - Mönchengladbach II (német negyedosztály) 0-4
NB II-es válogatott: Esterházy Mátyás - Pirka Tamás, Tóth Máté, Nagy Tamás (Éles Szilárd, 65.), Fejes András - Gyurcsó Ádám (Nagy Olivér 60.), Pothárn Szabolcs (Domokos Bálint, 41.), Albert Ádám, Szabó Péter (Bene Attila, 65.) - Wittrédi Dávid (Pákolicz Dávid, 70.), Pölöskey Péter (Frőhlich Roland, 70.)

NB II-es ligaválogatott - Pandurii (román élvonalbeli) 2-3 (0-2)
ligaválogatott: Somodi Bence - Pirka Tamás (Pothárn Szabolcs, 45.), Tóth Máté, Burucz Barna, Fejes András - Nagy Olivér (Wittrédi Dávid, 45.), Gulyás Máté (Albert Ádám, 45.), Domokos Bálint, Éles Szilárd (Szabó Péter, 60.), Frőhlich Roland (Bene Attila, 45.), Pákolicz Dávid (Petneházy Márk, 60)
magyar gólók: Bene, Wittrédi

NB II-es ligaválogatott - Zenit II (orosz harmadosztályú) 2-1
ligaválogatott: Esterházy Mátyás - Pirka Tamás, Tóth Imre (Burucz Barna, 45.), Tóth Máté, Éles Szilárd - Gyurcsó Ádám (Nagy Olivér, 45.), Domokos Bálint (Gulyás Máté, 65.), Albert Ádám (Pothárn Szabolcs, 60.), Wittrédi Dávid, Pölöskey Péter (Szabó Péter, 75.), Pákolicz Dávid (Bene Attila, 60.)
magyar gólok: Pölöskey (2)




A ligaválogatott sikerességét Kutasi és Pető szerint abban lehet majd lemérni, hogy a keretből hányan lesznek NB I-es labdarúgók. Pető úgy véli, akkor végzik jól a munkájukat, ha az év végére legalább négy-öt játékost élvonalbeli szerződéshez tudnak segíteni. Belekbe már nem tartott a csapattal a Kaposvárra kerülő Korhut Mihály és Kardos Norbert, az MTK által tesztelt Hegedűs Norbert és a nagy tehetségnek tartott Lovrencsics Gergő. Litauszki Róbert pedig Róth Antal U21-es keretébe került be.