Vágólapra másolva!
A szezon elején még a bajnoki címre is esélyesnek tartották a Juventust, 2011-ben viszont pocsékul szerepel, visszaesett a nyolcadik helyre. A torinóiakat a januári átigazolási időszakban sem sok sikerélmény érte,  a klub azonban igyekszik hosszú távra tervezni, legalábbis az anyagiak terén.

A hétközi fordulóban a Palermótól elszenvedett vereség azt jelenti, hogy a Juventus legutóbbi hét bajnokijából egyet tudott megnyerni, a csapat pedig 23 forduló után mindössze a nyolcadik helyet foglalja el a tabellán. Jelenleg 35 pontja van, pontosan ugyanannyi, mint az előző idényben a 23. játéknap után. Akkor azt a szereplést a szurkolók szégyenletesnek tartották, és az edzőt, Ciro Ferrarát két héttel korábban menesztették. A mostani szakvezetőt, Luigi del Nerit ez egyelőre nem fenyegeti, de nagyon hamar rá kellene jönnie, hogy a biztató szezonkezdet után mit rontottak el.

Idén eddig semmi sem sikerül

A Juventus ugyanis az előző idénybeli szenvedés után remekül rajtolt a mostani bajnokságban, annak ellenére, hogy a nyáron a teljes szakmai stáb és a keret nagy része is kicserélődött. Az új sportigazgató (Giuseppe Marotta) és vezetőedző (Del Neri) egyaránt a Sampdoriától érkezett, és az volt a feladatuk, hogy úgy építsenek új csapatot, hogy közben legalább a negyedik hely meglegyen.

Eleinte úgy tűnt, ez nem is lehet probléma: december elején a Juventus a második volt, miközben a legtöbb gólt szerezte a Serie A-ban. A szakértők elsősorban a CSZKA Moszkvától igazolt szerb jobbszélsőtől, Milos Krasictól voltak elájulva, de az új szerzemények közül kiválóan futballozott Alberto Aquilani és Fabio Quagliarella is. A tavalyi esztendő utolsó bajnokiján a Chievo Verona elleni 1-1-es döntetlen ugyan azt jelentette, hogy a Juve visszacsúszott a negyedik helyre, de a csapat 13 bajnoki óta veretlen volt, így mindenki optimistán várta a folytatást.

2011-ben azonban semmi sem sikerül. Az év egy váratlan hazai vereséggel kezdődött a Parma ellen, a mérkőzésen a csapat legeredményesebb játékosa, Quagliarella pedig súlyos sérülést szenvedett, és ezt a sokkhatást mintha azóta sem tudta volna kiheverni a csapat, amely így gólerős támadó nélkül maradt. Érthető, hogy Marotta egész januárban csatárt akart igazolni, de Luca Toni megszerzése nem bizonyult jó húzásnak (a világbajnok hamar megsérült), és hiába hozták kapcsolatba a torinóiakat szinte mindenkivel Luís Fabianótól kezdve Karim Benzemán át egészen Diego Forlánig az elmúlt hónapban, végül csak Alessandro Matri érkezett a Cagliaritól.

Nem mernek a Juve mellett ítélni?

Matri akár még be is válhat, azonban Del Neri taktikáját mintha kiismerték volna az ellenfelek. A szakember a 4-4-2-es játékrendszer elkötelezett híve, ami az ősszel remekül működött, köszönhetően elsősorban Krasic remek formájának. Ám a szerb szélső egyre fáradtabbnak tűnik, ami nem is csoda, hiszen számára nem volt nyári szünet, részben a világbajnokság miatt, részben pedig azért, mert Oroszországban naptári év szerint zajlik a bajnokság.

Az sem segítette az edző dolgát, hogy a szezon elején még meglévő stabilitás és állandóság a rengeteg sérülés miatt odalett: 23 forduló alatt csak a két középhátvéd, Giorgio Chiellini és Leonardo Bonucci kezdett legalább 20 alkalommal.

Ráadásul a drukkerek, és immár a vezetők is egyre inkább úgy érzik, hogy a játékvezetők sem feltétlenül pártatlanok a csapattal szemben. A legutóbbi, Palermo elleni találkozón a fanatikusok három tizenegyest is számon kértek a bírótól, Emidio Morgantitól, és még a palermói edző, Delio Rossi is elismerte, hogy Cesare Bovo kezezésénél simán lehetett volna büntetőt adni.


A meccs után Marotta érdekes nyilatkozatot tett. "Nem akarok kifogásokat keresni, de kénytelen vagyok kritizálni a játékvezetés színvonalát Olaszországban. Arra gondolni sem merek, hogy a calciopoli-ügyben a Juventusszal kapcsolatos ítéletek befolyásolják a bírókat, de azt látom, hogy a játékvezetők nem tudják magukat kivonni a hatása alól" - jelentette ki, vagyis azt fogalmazta meg, hogy a bírók szinte nem mernek a Juve javára ítélni, sőt, a torinóiak súlyosabb büntetéseket kapnak. Krasic például azért kapott kétmeccses eltiltást, mert a Bologna ellen műeséssel harcolt ki egy tizenegyest - a büntetést a tévéfelvételek alapján ítélték meg, hasonlóra eddig nem volt precedens.

Többletbevételt hozhat a stadion

A negyedik hely megszerzése persze még mindig nem elérhetetlen a Juventus számára, és a Bajnokok Ligájába való bejutás anyagi szempontból nagyon fontos lenne az egyesületnek. Ugyanakkor mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a vezetők a jelek szerint hosszú távra terveznek, és részben már az UEFA által hamarosan bevezetendő pénzügyi fair playre készülnek.

A Juve a játékoskeret alakításával igyekszik csökkenteni a bérköltségeket, amelyek jelenleg nagyon magasak (a klubelnök, Andrea Agnelli szerint jelenleg Európában csak öt csapat költ többet a fizetésekre): az alig játszó Haszan Szalihamidzsics évi kétmillió eurót, Zdenek Grygera évi 1,6-ot, Fabio Grosso pedig 1,5-öt keres, miközben a nyári sztárigazolás Krasic évi 1,8 millió eurót kap. Nem meglepő, hogy Amauri nem akart elmenni a maga évi 4,2 millió eurós fizetésével, és Alessandro del Piero szerződéshosszabbítási tárgyalásainál és a bérezés az elsődleges ütközőpont - ő jelenleg évi négymillió eurót keres.

Ennél is fontosabb, hogy a nyáron várhatóan átadják a klub vadonatúj stadionját, amely unikum Olaszországban abban a tekintetben, hogy csak és kizárólag az egyesület tulajdona. Az egyelőre Juventus Arena névre hallgató létesítmény 41 ezer férőhelyes lesz, és a teljes bevétele a Juve kasszáját fogja gyarapítani. Becslések szerint ez évi 40 millió euró pluszt jelent majd a torinóiaknak, akiknek már csak azt kellene elérniük, hogy a következő szezonban lehetőleg BL-meccseket rendezhessenek majd benne.

www.global-soccer.eu