Vágólapra másolva!
Lionel Messi és Cristiano Ronaldo különversenyt vív a spanyol bajnokság gólkirályi címéért, hétről hétre előzgetik egymást a góllövőlistán. Párviadaluk nem csak a Primera Divisiónban, hanem a többi topligában is szinte példa nélküli, a végeredménye pedig rekordmennyiségű találat lehet.

Első osztályú futballélményt ígér a szerdai Argentína-Portugália barátságos mérkőzés. Mindkét válogatott a sportág elitjéhez tartozik, így összecsapásuk már önmagában is kiemelt figyelemre számíthat, ám ezúttal egy extra faktor tovább fokozza a várakozást. A genfi mérkőzésen ugyanis pályára lép korunk két legjobbnak tartott futballistája, a spanyol liga két legnagyobb sztárja, akik rekordmennyiségben ontják a gólokat. Cristiano Ronaldo és Lionel Messi most a válogatottban is megmutathatják, hogy mire mennek egymás ellen.

A ligában 22 forduló alatt mind a ketten 24 gólt szereztek, és már ez a szám is jelzi, hogy egyaránt kivételes idényt futnak. Jelenleg mindegyik topligában jóval kevesebb találat is elég a góllövőlista első helyéhez: Angliában Dimitar Berbatov 19 góllal áll az élen (26 forduló után), a Bundesligában Mario Gomez 16 alkalommal (21) volt eredményes, míg a Serie A-ban a 18 gólos Edinson Cavani (23) vezet. Ehhez képest Messi és Cristiano Ronaldo teljesítménye egészen lenyűgöző, néha úgy tűnik, mintha egymást húznák felfelé, akárcsak két, egymás melletti pályán versenyző világklasszis úszó vagy futó.

A legutóbbi fordulóban például Messi mesterhármast vágott az Atlético Madrid ellen, és ezzel előnyt szerzett Ronaldóval szemben, aki azonban nem hagyta annyiban, duplázott a Real Sociedad ellen, utolérve az argentint. Illetve bizonyos statisztikák szerint meg is előzte, hiszen a Marca adatai alapján nem 24, hanem 25 gólja van, mivel a madridi elfogultságú lap a harmadik fordulóban a Sociedad elleni idegenbeli mérkőzésen neki adta azt a találatot, amelyet minden más forrás Pepének könyvelt el. A labda egyértelműen a védőn változtatott irányt Ronaldo szabadrúgása után, és a spanyol liga (LFP) is Pepét jelöli gólszerzőként, ami a Marcát egyáltalán nem zavarja.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Forlán kétszer is megtréfálta Eto'ót

Ha Messi és Ronaldo így folytatja, akkor mindketten megdönthetik a spanyol rekordot, amit Hugo Sánchez tart 38 góllal. A bajnokságból még 16 forduló van hátra, és Messiék egyelőre tartják a mérkőzésenkénti gólátlagot. A spanyol bajnokságban mindig sok a találat, de azért ritka esemény, hogy a góllövőlista első két helyezettje egyaránt harmincig jusson. Erre eddig csak két példa volt: Hugo Sánchez már említett rekordjakor a Sevilla osztrák klasszisa, Toni Polster 33 gólt ért el, a 2008-2009-es szezonban pedig Diego Forlán 32, Samuel Eto'o pedig 30 gólt szerzett.

Utóbbiak párbaja a mostanihoz volt hasonló, versengésük ráadásul több idényen keresztül tartott. A 2004-2005-ös bajnokságban sokáig úgy tűnt, hogy a Barcelona támadója, Eto'o érdemli ki a gólkirálynak járó Pichichi-trófeát, sőt, még az európai Aranycipőre is jó eséllyel pályázott. Két fordulóval a zárás előtt 24 gólja volt, azonban a hajrában a katalánok már biztos bajnokként több játékosukat is tartalékolták, és Eto'o hiába vállalta a szereplést, nem tudta növelni góljainak számát. Forlán viszont igen: utolsó két meccsén ötször talált be, és ezzel megelőzte a kamerunit. A 2008-2009-es szezonban hasonló volt a szituáció: Eto'o az utolsó három fordulóban három, Forlán pedig öt gólt ért el, és éppen kettővel előzte meg a Barca csatárát - aki viszont mindkétszer bajnok lett.

A magyar bajnokságban az 1978-79-es idényben alakult rendkívül izgalmasan a gólkirályi címért zajló küzdelem, aminek érdekessége volt, hogy két klubtárs között dőlt el a trófea sorsa. Az Újpesti Dózsa félelmetes csatársorából legjobban Fazekas Lászlónak ment a játék, és 27 forduló után 24 találattal vezette a góllövőlistát. Semmi jel nem mutatott arra, hogy bárki is utolérhetné őt, azonban Fekete László a bajnokság hajrájában nagyon elkapta a fonalat. A Fazekasnál hét évvel fiatalabb csatár az utolsó hét mérkőzés mindegyikén betalált, a Diósgyőr és a Honvéd ellen egyaránt mesterhármast szerzett. Így 31 góllal fejezte be az idényt, és bár Fazekas is betalált még kétszer, ő csak huszonhatig jutott. A Dózsa természetesen megnyerte a bajnokságot.



A gólkirályság nem garantál bajnoki címet

Kicsit korábban egy barcelonai és egy madridi legenda vívott hasonló gólpárbajt több idényen keresztül. Az 1998-99-es bajnokságban Raúl és Rivaldo fej fej mellett haladt, és két fordulóval az idény vége előtt egyaránt 23 találatuk volt. Az utolsó előtti fordulóban aztán Rivaldo bevette a Betis kapuját, de korai lett volna ünnepelnie: a következő játéknapon nem tudott gólt szerezni, Raúl viszont duplázott a Deportivo ellen, és így gólkirály lett. Rivaldót ekkor legalább a bajnoki cím vigasztalhatta, de két évvel később már ez sem: ekkor hiába szerzett örökké emlékezetes mesterhármast a Valencia ellen az utolsó fordulóban, Raúl egyetlen találattal megelőzte (a Real csillaga kettőt vágott a Valladolidnak), ráadásul bajnoki aranyat akasztottak a nyakába, míg a Barcelona negyedik lett. Igaz, abban a szituációban az szinte bajnoki címmel ért fel a katalánok számára.

A gólkirályi cím egyébként korántsem jelent garanciát a bajnoki aranyra, de a legutóbbi öt idényből háromszor az a csapat végzett az élen, amelyik soraiban tudta a legeredményesebb játékost. A többi topligában már nem ilyen jó az arány: a Bundesligában és a Premier League-ben a legutóbbi öt gólkirályból kettő nyert bajnokságot is, a Serie A-ban pedig csak egy.

www.global-soccer.eu