Vágólapra másolva!
Visszatérés a múltba, így reagált az egykori olasz szövetségi kapitány, Cesare Maldini arra, hogy az olasz válogatott jelenlegi edzője, Cesare Prandelli újabb olyan játékost válogatott be keretébe, aki nem Olaszországban született.

"Egyértelműen ellene vagyok a honosításnak" - dohogott Maldini, aki szerint Cristian Ledesma és Amauri korábbi kipróbálása után hiba volt beválogatni Thiago Mottát.

"Nincs olyan olasz játékos, aki olyan jó lenne, mint Thiago Motta? Dehogynem. Szerintem az oriundik kora lejárt, ez a múltba való visszatérést jelenti" - tette hozzá.

A világbajnokságok történetének első honosításaiban az olaszok jártak az élen, a válogatott mezét számos dél-amerikai származású játékos (ottani elnevezéssel oriundo) viselte a vb-ken.

Az 1930-as uruguayi tornán ezüstérmet szerzett argentin válogatott két csillaga, Atilio Demaría és Luis Fernando Monti négy évvel később már az olasz válogatott tagjaként lett világbajnok, akárcsak Raimundo Orsi és Enrique Guaita, akik ugyan szintén Argentínában születtek, de az első vb-n nem szerepeltek.

A következő, 1938-as világbajnokságon csupán egy honosított játékos szerepelt: Michele Andreolo Uruguayban született, a Bologna hozta át Olaszországba, és négy mérkőzésen is szerepelt Vittorio Pozzo világbajnok csapatában. A 2006-os világbajnok csapatban Mauro Camoranesi képviselte az argentin vonalat.

Maldini szerint Motta helyett inkább játszatta volna a Sampdoria középpályását, Angelo Palombót, aki végig a kispadon ült, míg szerinte a jövőt egyértelműen Andrea Ranocchia és Leonardo Bonucci képviseli.