Vágólapra másolva!
Két mérkőzésen hét büntetőt ítélt az a három, NB III-ban és a Budapest-bajnokságban dolgozó magyar játékvezető, aki Antalyában először a Bolívia-Lettország (1-2), majd a Bulgária-Észtország (2-2) mérkőzést vezette. A bolgár és az észt szövetség az UEFA segítségét kéri a szerintük gyanús történések miatt, Vágner László, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke pedig úgy nyilatkozott, a Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián, Csák János hármasra fegyelmi vár, várhatóan eltiltják őket.

A bolgár és az észt szövetség azt kéri az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA), hogy vizsgálja ki a két válogatott szerdai, törökországi, egymás elleni felkészülési mérkőzését, amelyet magyar bírói hármas vezetett, és a végeredmény furcsán alakult ki. Az antalyai meccs 2-2-re végződött úgy, hogy mind a négy gól tizenegyesből született.

A találkozón magyar játékvezetői hármas, Lengyel Kolos, Selmeczi Krisztián és Csák János tevékenykedett, akiket nem az MLSZ küldött. Nem is tehette volna, hiszen a hármas mindössze NB III-as és BLSZ-kerettagsággal rendelkezik.

Vágnernek vannak kétségei

"Egyértelműen a szervező a hibás - hogy ez menedzseriroda, vagy a bolgár, esetleg az észt szövetség, azt nem tudom -, mert azt tudni kellett volna, hogy válogatott mérkőzéseket csak FIFA-bíró vezethet. Miután a Magyar Labdarúgó Szövetséghez ilyen irányú kérés nem érkezett, nem tudtuk, hogy lesznek játékvezetőink Antalyában" - mondta az [origo] megkeresésére Vágner László az MLSZ játékvezetői bizottságának elnöke. "Beszéltem a srácokkal, ők azt mondják, nem tudták, milyen mérkőzést kell vezetniük, azt hitték, ifjúságit. Bár azért ezzel kapcsolatban vannak kétségeim."

Vágner szerint az bevett szokás, hogy ha egy csapat külföldi tornára megy, akkor visz magával játékvezetőt. "Ha a Pénzügyőr megy valahová, akkor BLSZ-bírót kér, most az U17es válogatott Toulonban szerepel majd, ők is visznek játékvezetőt. Ezek a kollégák így vezethettek például anno Dél-Amerikában mérkőzéseket. De ezek általában nem komoly meccsek."

Vágner csütörtökön úgy nyilatkozott: "Amíg én vagyok a bizottság elnöke, a három játékvezető nem vezet több mérkőzést Magyarországon." Ezt az [origo]-nak is megerősítette: "Igen, én már eldöntöttem mindent, az biztos, hogy első lépésként felfüggesztjük, majd fegyelmi elé állítjuk őket." Az MLSZ ugyanakkor nem szabhat ki örökös eltiltást, a Fegyelmi szabályzat szerint "sportszakembernek" minősülő játékvezetők legfeljebb öt évre tilthatók el.

Arra a kérdésre, látta-e az ominózus bolgár-észt meccs összefoglalóját és a négy büntetőt, igennel felelt. "Bár nem minősíthetek és elemezhetek meccsszituációt, egyet kell értenem azokkal a megállapításokkal, amelyek szerint a megítélt büntetők mind megadhatók voltak."

Az [origo] megkereste Selmeczi Krisztiánt, aki nem kívánt nyilatkozni az ügyben.


"Valami idióta befújt négy tizenegyest"

"Furcsa volt négy büntetőt látni egy mérkőzésen belül. A helyzet úgy még furcsábbá válik, hogy az előző meccsen szintén három tizenegyes volt" - mondta Boriszlav Mihajlov, a bolgár szövetség elnöke célozva az észt-bolgár találkozó előtt rendezett, szintén antalyai Lettország-Bolívia összecsapásra, amely 2-1-es eredménnyel zárult, és amelyet Selmeczi Krisztián vezetett.

"Egyértelműen gyanús a mérkőzés, abban sem vagyok biztos, hogy a magyarok vezették a meccset, lehet, valakik álnéven tevékenykedtek" - nyilatkozta a találkozót követően Aivar Pohlak, az észt szövetség elnöke, hozzátéve, megérte pályára lépni, csak "valami idióta befújt négy tizenegyest."

Az észt szövetség szóvivője szerint a barátságos találkozót egy ügynökség szervezte, amellyel a jövőben nem fognak többet együttműködni. "Már a kezdő sípszó előtt kaptunk olyan információkat, hogy esetleg fogadási csalás áll a háttérben, miután ugyanez az ügynökség szervezte a lett-bolíviai mérkőzést is, ahol három büntető esett" - fogalmazott Mihkel Uiboleht.

Az észt Postimees.ee portál arról is írt, hogy a játékvezetők Magyarországon is jól ismertek, hiszen több gyanús mérkőzés is fűződik nevükhöz. Január 29-én például Lengyel Kolos vezette a Budapest Honvéd felkészülési mérkőzését a Besztercebánya ellen, amely azt követően szakadt félbe a 82. percben, hogy a játékvezető másodszor is büntetőt ítélt a magyar együttesnek, amit a vendégek nehezményeztek, és levonultak a pályáról.

Dél-amerikai bundagyanú decemberben

Az észt lap megemlíti az argentin és a bolíviai U20-as válogatottak összecsapását is: Lengyel Kolos játékvezető december 18-án, Córdobában a 103. percig vezette a mérkőzést. A 75. percben nem adta meg a hazaiak szabályos gólját, majd a 103. percben (!) befújt egy kétséges büntetőt.

A La Voz del Interior című helyi sportnapilapban egy fogadási ügyekben jártas személy nyilatkozott az esetről, aki elmondta, a mérkőzés kezdetén még csak 1,1-es szorzóval adták a hazai sikert, ez a 85. percre 1,5-ösre ment fel, ami példátlan. Szerinte egyértelmű, hogy manipuláció történt, ezért kellett a gólnak a hajrában esnie, és a játékvezető ezért várt addig, amíg nem ítélhetett gólt.


A lap szerint internetes fórumokon már napokkal korábban elterjedt a hír a megvesztegetett bíróról. A mérkőzésről a bolíviaiak szövetségi edzője, Marco Sandy azt nyilatkozta, érthetetlen számára, miért kellett ennyit hosszabbítani. "Dühösek voltunk a történtek miatt, még akkor is, ha a torna szervezői bocsánatot kértek tőlünk. Korábban Bolíviában hasonlóképpen jártunk, ez a játékvezető olyan rossz volt, mint az akkori Burkina Fasó-i bíró. Ezeket az embereket el kell távolítani a futball közeléből."

A Budapesti Labdarúgó Szövetség (BLSZ) részéről Lovász Tamás István főtitkár azt mondta, még ő sem tudott beszélni az érintettekkel, elsősorban Csák Jánossal szeretne, hiszen ő a játékvezetői iroda vezetőjeként a beosztottja. "Várhatóan hétfőn már jön a munkahelyére, akkor tudunk egyeztetni. Nem szeretnék nyilatkozni, úgy vélem, a magyar labdarúgás jelenlegi helyzetében, amikor már elindult végre valami, semmilyen ügy nem tesz jót. Meg kell várni, hogy az ügyet az MLSZ játékvezető bizottsága rendezze, nem akarom őket megelőzni semmilyen véleménynyilvánítással."