Vágólapra másolva!
Az Udinese a Serie A egyik legjobb formában lévő csapata, az idén még veretlen a bajnokságban. Az egyesület évek óta érdekes színfoltja az olasz élvonalnak, keretében ugyanis rengeteg külföldi futballista van, játékospolitikája pedig nemcsak egyedülálló, hanem kifejezetten gyümölcsöző is.

A topligákban a legtöbb klubnak 25-30 labdarúgója van az első csapat keretében, nem számítva a kölcsönadott játékosokat, akik hivatalosan szintén a klubhoz tartoznak, de különböző okok miatt hosszabb-rövidebb ideig más csapatban szerepelnek. Az utóbbi csoportban általában kevesen vannak, legfeljebb a sztárklubok élnek gyakrabban ezzel a lehetőséggel, a Barcelona jelenleg hat, az Internazionale 17, az AC Milan 22 játékost ad kölcsön. Ehhez képest meglepő adat, hogy az olasz Udinesének jelenleg 55 futballistája játszik más csapatokban.

Tehetségkutatás felsőfokon

Az udinei klub játékospolitikája egyedülálló, elsősorban a labdarúgók mennyisége miatt. Az természetes, hogy a klubok igyekeznek minél kiterjedtebb megfigyelőhálózatot kiépíteni annak érdekében, hogy mielőbb lecsaphassanak a tehetségekre, az Udinesénél azonban ezt szinte a tökélyre fejlesztették, pedig nem csupán a minőségre hajtanak - számolatlanul igazolják aprópénzért a fiatal futballistákat a világ minden részéből. A cél kettős: egyrészt persze az udineiek is szeretnének minél ütőképesebb csapatot kialakítani, ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy tehetségeiket hosszú távon úgysem tudják megtartani, ezért próbálnak minél nagyobb haszonnal túladni rajtuk. És ez általában sikerül is.

Az elmúlt évtized legnyereségesebb udinei átigazolásai (a játékos neve után a vételár - millió euróban - és az előző klubja, majd az eladási ár és következő csapata olvasható)

FelipeingyenBrazília6,3Fiorentina
Per KröldrupingyenB936,8Everton
Asamoah GyaningyenLiberty Professionals8,0Rennes
Andrea DossenaingyenTreviso9,0Liverpool
Sulley MuntariingyenLiberty Professionals10,0Portsmouth
Vincenzo IaquintaingyenCastel di Sangro11,5Juventus
David PizarroingyenSantiago Wanderers12,0Internazionale
Fabio QuagliarellaingyenTorino18,0Napoli
Roman Eremenko0,30Jaro FF5,0Dinamo Kijev
Tomás Zápotocny0,50Slovan Liberec4,5Besiktas
Gaetano d'Agostino1,20AS Roma4,5Fiorentina
Tomás Sivok1,98Sparta Praha4,7Besiktas
Alekszandar Lukovics3,00Crvena Zvezda7,0Zenit
Stefano Fiore9,70Parma25,0Lazio




Mindez rendkívül vonzóvá tette az Udinesét a fiatal tehetségek számára. A vezetők nem kínálhatnak csillagászati összegű fizetéseket, viszont remek lehetőséget igen, és ezzel mindkét fél tisztában van. Arról nem is beszélve, hogy az eredmények is jönnek: a csapat az elmúlt kilenc szezonból hatszor ott volt az első hét helyezett között, egyszer még a Bajnokok Ligájába is bejutott. A nemzetközi kupaszereplésre most is megvan minden esélye, jelenleg hatodik a csapat a Serie A-ban, és remek formában van, az idén még veretlen.

Bagóért vették a chilei csodagyereket

Az Udinese keretében jelenleg 13 különböző nemzetiségű futballista szerepel, a világbajnokságon hat válogatottban nyolc játékossal képviseltette magát a klub. Különösen jó a megfigyelőhálózata Chilében: innen érkezett a jelenleg az AS Romát erősítő David Pizarro, valamint Mauricio Isla és Alexis Sánchez is. Utóbbi kiváló példája az udinei transzferpolitikának: a hazájában csodagyereknek (El nino maravilha) becézett támadót 17 évesen hárommillió euróért vették meg a Cobreloától, majd rögtön visszakölcsönözték a Colo Colónak, aztán az argentin River Plate-nek. Olaszországban csak 2008 óta futballozik, de manapság a nemzetközi piac egyik legkeresettebb játékosa: az Udinese tavaly nyáron nyugodt szívvel nemet mondott a Galatasaray 20 millió eurós ajánlatára, hiszen az idén ennél is többet kaphatnak a Chelsea-től, a Manchester Unitedtől, esetleg az Intertől.

De nem ő a klub egyetlen olcsón szerzett, rendkívül piacképes játékosa. A kolumbiai Pablo Armero a nyáron érkezett a brazil Palmeirastól 1,2 millió euróért, de a Transfermarkt.de szerint piaci értéke máris 3,8 millió. A balhátvéd hétről hétre kiváló teljesítményt nyújt a Serie A-ban, a La Gazzetta dello Sport osztályzatai szerint az ötödik helyen áll a védők rangsorában. A svájci középpályást, Gökhan Inlert még 2007-ben vették egymillióért, ma legalább tízmillióra taksálják, az Inter és az AC Milan is szívesen szerződtetné.

www.global-soccer.eu