Vágólapra másolva!
Már a nyolcaddöntőben igazi ínyencfalat vár a szurkolókra a Bajnokok Ligájában, hiszen a Barcelona és az Arsenal egymás ellen meccsel. A Barcelona középpályása, Xavi szerint mindkét találkozó sokkal látványosabb lesz, mintha a Chelsea vagy a Manchester United lenne az ellenfél, mert velük ellentétben az Arsenal igyekszik játszani a futballt. Márpedig a világ- és Európa-bajnok irányító szerint ez még a győzelemnél is fontosabb, máskülönben a végeredmény a futball megcsúfolása is lehet.

A Barcelona hét végi, Sporting Gijón elleni bajnokiján már az Arsenal ellen készült: az ideális kezdő tizenegyből Pedro és Eric Abidal is hiányzott, de így is meglepetést jelentett, hogy megszakadt a győzelmi sorozat. Szerdán, az Arsenal ellen jóval nehezebb feladat vár Xaviékra, ám a világ- és Európa-bajnok középpályás kifejezetten várja a BL-nyolcaddöntőt, örül annak, hogy az Arsenalt kapták.

Jobb, ha mindkét fél benne van a játékban

"Tetszik, hogy a szurkolók két remek mérkőzést láthatnak majd. Az Arsenal nem olyan típusú csapat, amelyik megpróbálja rombolni a játékot" - mondta a Guardiannek adott interjújában. "Ha a Chelsea-t kaptuk volna, az járt volna a fejemben: te jó ég, át fogják engedni a kezdeményezést, várnak, leszűkítik a területet, kontráznak. De az Arsenal ugyanúgy a labdabirtoklásra törekszik, mint mi. Szurkolóként sokkal szívesebben fizetnék egy ilyen meccsért. A Manchester United vagy a Chelsea sokkal taktikusabb módon futballozna."

Xavi szerint számukra kifejezetten hátrány, hogy egy évvel korábban is találkoztak az Arsenallal. Akkor a Barca 6-2-es összesítéssel ment tovább, ám Xavi úgy véli, hogy a londoniak azóta sokat fejlődtek. "Idén sokkal jobbak. Hátránynak érzem, hogy tavaly is velük játszottunk. Akkor túlságosan is tiszteltek minket, végig mi birtokoltuk a labdát. A londoni meccset akár 4-0-ra is megnyerhettük volna a helyzetek alapján, ehelyett 2-2 lett a vége".

A technikás focistákhoz kell alkalmazkodni

Az angol labdarúgás amúgy is kifejezetten vonzó Xavi számára, elsősorban a sportágat körülvevő közeg miatt, ami nem csak a Barcelona sztárja, hanem a többi spanyol futballista számára is lenyűgöző. "Anglia a sportág szülőhazája, a futball szíve és lelke. Hihetetlen a hangulat, ezt nevezem én igazi focinak! Még sohasem láttam ehhez hasonlót: egyszer 3-1-re nyertünk Liverpoolban, és a drukkerek a lefújás után mindkét csapatot megtapsolták. Angliában sokkal jobban tisztelik a futballistákat, a játék sokkal nemesebb, kevesebb a műesés, nincs színészkedés. Minden spanyol, aki oda igazol, imádja ezt, jobb focistaként tér vissza. Ha valaha is távoztam volna Barcelonából, akkor biztosan Angliába mentem volna".

Forrás: AFP

Értékrendje szerint az angol futball előrelépett az elmúlt időszakban, köszönhetően annak, hogy a Premier League-ben egyre több a légiós, és az angolok közelebb kerültek más futballkultúrákhoz. "Korábban sokkal direktebb volt a játék Angliában, minden a felívelésekről és a lepattanókról szólt, a klasszikus középcsatárnak Heskey vagy Crouch számított, a szememben ez nem volt igazi futball. Carragher vagy Terry azonnal előrevágta a labdát. Most viszont Barry, Lampard, Gerrard vagy Carrick sokkal jobban bánnak a labdával, igyekeznek a klasszikus értelemben véve játszani."

Mindez nem jelenti azt, hogy Xavi szerint a kevésbé technikás középhátvédek szerepe nem lenne lényeges, azonban szerinte nekik kell igazodniuk ügyesebb társaikhoz. "Rájuk is nagy szükség van, alapvetőnek számítanak minden csapatban. Nálunk is ott van Puyol, aki technikailag nem a legjobb, de fantasztikusan védekezik. Carragher és Terry is nagyon fontosak, briliáns hátvédek, de valamilyen szinten nekik is alkalmazkodniuk kell az ügyesebb focistákhoz, nem pedig fordítva. Számomra, Messi, Rooney vagy Iniesta számára a labdakezelés természetes dolog, másoknak dolgozniuk kell rajta. Nekik nehezebb felnézniük, aztán pontosan passzolni - de meg kell tenniük."

Messit bosszantja, ha kimarad az összjátékból

Xavi legnagyobb erényének az elképesztően pontos passzjátékot tartják: már az eseményszámba megy, ha nem valamelyik csapattársát játssza meg, és akadt olyan spanyol bajnoki, amelyen egymaga többet passzolt, mint az ellenfél futballistái együttvéve. Ő persze erről is a rá jellemző szerénységgel beszél: "A csapattársaim megkönnyítik a helyzetemet. Játékom a passzoláson alapul, de ha olyanokkal futballozom együtt, mint Dani Alves, Iniesta, Pedro vagy Villa, akkor rengeteg választási lehetőségem van. Néha azt gondolom magamban: valaki biztosan meg fog sértődni, a legutóbbi három passzból egyik sem neki ment. Jobb lenne a következőt Daninak adni, mert háromszor is felfutott a szélen, de mégsem adtam neki a labdát. Vagy ha Messit nem vesszük be a játékba, akkor tudom, hogy bosszantja a dolog, és a következő passzt neki adom."

Forrás: AFP

Az, hogy az utóbbi időben a Barcelona és a spanyol válogatott sikereinek köszönhetően előtérbe került a látványosabb támadófutball, Xavi véleménye szerint mindenképpen pozitívum. "Romantikus pasi vagyok, és örülök neki, hogy a technikai tudás, a tehetség megint előnyt élvez a fizikummal szemben. Ha nem így lenne, akkor a futball nem lenne olyan látványos. A sport célja természetesen a győzelem, de így az öröm kettős. Más csapatoknak elég, ha nyernek, de az nem ugyanaz: hiányzik az identitás, a végeredmény pedig a futball megcsúfolása. Elképzelhető, hogy egy csapat nagyon jól futballozik, mégsem nyer: tavaly szerintem jobbak voltunk az Internél. De van, ami fontosabb a győzelemnél, sokkal emlékezetesebb. Az Inter tavaly megnyerte a Bajnokok Ligáját, de ma már senki sem beszél róla."