Társoldalunk:

Domenech felelőtlen, piszkos kölyköknek nevezte Anelkáékat

2011.02.15. 11:47

Felelőtlen, piszkos kölyköknek nevezte egy interjúban a tavaly nyári labdarúgó-világbajnokságon sztrájkoló futballistáit Raymond Domenech, a francia válogatott volt szövetségi kapitánya.

"Időben eltávolodva az eseményektől, felelőtlen piszkos kölykök bandájaként látom őket" - nyilatkozott a tréner a L'Express című hetilapnak, amely a szerdán megjelenő hosszú beszélgetésből már kedden közölt részleteket.

A 2006-ban Domenech-kel vb-második francia válogatott Dél-Afrikában a csoportkör után búcsúzott a tornától, de nem csupán nagyon gyenge teljesítményével irányította magára a figyelmet, hanem a csapaton belüli botránnyal. Nevezetesen azzal, hogy a játékosok bojkottálták az egyik edzést arra reagálva, hogy a szakvezető hazaküldte a vele tiszteletlenül beszélő Nicolas Anelkát. Az edzésen Patrice Evra csapatkapitány nekiment Robert Duverne-nek, a csapat erőnléti edzőjének, majd Jean-Louis Valentin csapatvezető lemondott az eset miatt. Később az is kiderült, nem minden játékos pártolta a sztrájkot, emiatt a két ellenoldal majdnem egymásnak esett.

Az eseménysorozat politikai üggyé nőtte ki magát Franciaországban, a szövetség vezetésében több változás történt, néhány játékos pedig komoly büntetést kapott. A zendülés főkolomposai közül a válogatottságot rögtön lemondó Anelkát 18 mérkőzésre tiltották el, míg Patrice Evra csapatkapitányt öt, Franck Ribéryt három, Jeremy Toulalant pedig egy találkozóra száműzték. Domenech-et Laurent Blanc váltotta a kispadon.

A felbujtókra vonatkozó újságírói kérdésre Domenech azt mondta, erről semmit sem tud. "Akárhányszor felszálltam a buszra, nem láttam senkit (szervezkedni) - utalt arra a patthelyzetre, amely a játékosok edzésmegtagadásakor alakult ki. - Azt gondoltam, ezek megőrültek, nem tudják, mit csinálnak, de most már tisztában vagyok azzal, hogy tévúton jártam. Nagyon is jól tudták, mit cselekszenek, még a függönyöket is behúzták a buszon, hogy kívülről ne tudják őket kamerákkal venni."

Az ominózus napon maga a szövetségi kapitány olvasta fel a játékosok közleményét, ezt a mostani interjúban azzal indokolta, hogy valahogyan tovább kellett lendíteni az események kerekét. "Több mint egy órája álltunk már ott. Valakinek magára kellett vállalnia a felelősséget és véget kellett vetnie ennek a színjátéknak. Az összes kamera a buszra irányult, kölykök százai álldogáltak a pálya körül, rajtunk röhögött a világ. Akkor azt mondtam: ebből elég! Senki nem akarta felolvasni ezt a vacakot. Én megtettem. Ha gondolkodom még egy-két pillanatig, talán elmentem volna onnan ..."

A vb-szereplést illetően Domenech elismerte, hogy megbukott, legalábbis abban a tekintetben, hogy nem sikerült a megfelelő játékosokat beválogatnia, az ott lévőkkel pedig nem tudta megtalálni a hangot. "Nem fogadom el a politikusok kritikáit, sem az újságírókká lett volt futballistákét, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne vonnám meg saját magam a mérleget" - fogalmazott a tréner, aki kései megszólalását azzal magyarázza, eddig mindenki más beszélt már helyette. "Szeretném, hogy az én álláspontom is megjelenjen. Nem vagyok az az agyalágyult, akiről írnak."

Domenechet szeptember elején a francia sportági szövetségnél betöltött utolsó posztjáról is menesztették: az 59 éves tréner a szervezet technikai tanácsadó testületénél állt addig alkalmazásban 1993 óta, és mivel végkielégítés nélkül rúgták ki, 2,9 millió euróra perelte a szövetséget. A jövőjével kapcsolatban az interjúban leszögezte: nincs kedve tovább vitázni, egyúttal pedig jelezte, hogy bár egyelőre eltávolodik a futballtól, azért nem csapja be végleg az ajtót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK