Társoldalunk:

Foci golyóval a fejben, autóversenyzés láb nélkül - csodával határos visszatérések

2011.02.19. 10:37

Alig több mint egy évvel azután, hogy egy szóváltás végén fejbe lőtték egy mexikói szórakozóhelyen, Salvador Cabanas, a paraguayi futballválogatott csatára végigcsinált egy komplett edzést a Libertad nevű csapatnál. Cabanas olyan helyzetből állt talpra, amelyben az orvosok a túlélésre húsz, a teljes felépülésre pedig mindössze öt százalék esélyt adnak, de ő nem éri be ennyivel, és arra készül, hogy ismét meccsen játsszon, vagy ahogyan ő fogalmaz, eljöjjön az igazság pillanata. Nem ő az egyetlen, aki csodával határos felépülése után visszatérne, Alex Zanardi és Alekszandr Popov példája is azt mutatja, a halál torkából is van visszaút a sportpályára.

Salvador Cabanas tevékeny részese volt annak, hogy Paraguay kijutott a dél-afrikai világbajnokságra, hiszen hat góljával a selejtezők házi gólkirálya volt csapatában. A Libertadores-kupában kétszer a legtöbb góllal záró csatár, aki Mexikóban és Chilében is volt gólkirály, és akit 2007-ben Dél-Amerika legjobb játékosának választottak, mégsem arathatta le munkája gyümölcsét, sőt sokáig az is kérdéses volt, hogy egyáltalán életben marad-e, 2010. január 25-én ugyanis fejbe lőtték a Bar Bar nevű mexikóvárosi szórakozóhelyen, amely igen népszerűnek számított a híres és gazdag mexikóiak között, de Diego Maradona is gyakran megfordult ott.

A támadás körülményeiről ellentmondásos hírek keringtek, a legvalószínűbb verzió szerint Cabanas összeszólalkozott egy hírhedt mexikói playboyjal, Jose Jorge Balderas Garzával (aki alvilági körökben csak JJ becenéven ismert) a mosdóban, ezután dördült el a lövés.

A rendőrség által idén januárban öt másik gyanúsítottal együtt letartóztatott és kábítószer-terjesztéssel is vádolt Balderas Garza tagadja, hogy ő lőtt volna, és az egyik testőrét, Jose Francisco Barreto Garciát nevezte meg támadóként. A biztonsági kamerák felvételein jól látszik, hogy míg a többi vendéget alaposan megmotozták a szórakozóhely portáján, addig a Bar Bar tulajdonosával baráti viszonyt ápoló JJ-t és társait egyáltalán nem, így lehetett náluk fegyver.

Balderas Garza Cabanast hibáztatta a vita kirobbanásáért, szerinte a részeg focista megrúgta és lefejelte őt a mosdóban. Jelenlévő tanúk szerint a vita azért alakulhatott ki, mert Cabanas nehezményezte, hogy Balderas Garza keveselte a klubcsapatában, az Américában szerzett góljai számát.

Cabanas-gólok

A hasonló esetek nyolcvan százalékában végzetes a lövés

Cabanason rövid időn belül két műtétet is elvégeztek, de mivel a golyó a nyakszirti lebeny hátsó részébe fúródott, már az is csoda volt, hogy életben maradt, hasonló esetek nyolcvan százalékában egy ilyen lövés halálos, de a túlélőknek is mindössze ötszázaléknyi esélyt adnak a felépülésére. A focistát műtő Ernesto Martinez pesszimistán nyilatkozott, amikor egy agyi duzzanat következtében két nappal a támadás után romlott Cabanas állapota, újabb két nappal később viszont kisebbfajta csodaként magához tért, és beszélt a családtagjaival, édesapjának például guarani nyelven azt mondta, ott lesz a vébén.

Márciusban, alig másfél hónappal a kis híján végzetes lövés után a szurkolók által Chavanak, azaz Kölyöknek becézett Cabanas már sétált, pingpongozott és szobabiciklizett, mindezt golyóval a fejében, az orvosok ugyanis úgy látták, nagy kockázattal járna, ha megpróbálnák eltávolítani a lövedéket a koponyájából. A focistát egy rehabilitációs központba szállították, és bár fizikailag javult az állapota, Martinez azt nyilatkozta, a neurológiai felépülése akár évekig is eltarthat. "Tudja, hogy futballista, felismeri a családtagjait, de arra nem emlékszik, mi történt vele, vagy hogy mit reggelizett" - mondta a játékost kezelő orvos.

Mexikóból aztán egy Buenos Aires-i klinikára szállították, ahol tovább folytatódott a rehabilitáció, májusban pedig már olyan videó került fel YouTube-ra, amelyen, ha óvatos mozdulatokkal is, de a labdával is játszott. Hihetetlen lelkiereje, életösztöne és az orvosok által sem várt gyors felépülése csapattársainak is példaként szolgált, akik a vébét megelőzően nem győzték hangsúlyozni, Cabanasért is játszanak Dél-Afrikában.


Az egymás közötti játékból még kimarad

Paraguay végül a későbbi győztes spanyolok ellen búcsúzott a nyolc között, Cabanasról pedig augusztusban érkezett a legújabb hír, amikor az ügyészek a támadás körülményeiről faggatták, de a focista nem emlékezett sem a lövést megelőző incidensre, sem támadói arcára. A napról napra jobb fizikai állapotba kerülő csatár nagy pillanata idén februárban következett el, alig több mint egy évvel a támadás után ugyanis edzésre jelentkezett a paraguayi Libertad csapatánál, és az egyórás gyakorlás során az egymás közötti játék kivételével az összes feladatot végrehajtotta.

"Napról napra jobban vagyok, és az a nagy álmom, hogy újra meccset játszhassak. Hálás vagyok a Libertadnak, hogy velük edzhetek, úgy érzem magam, mintha a csapat teljes értékű tagja lennék, és ez még jobban motivál. Mindig azt várom, hogy eljöjjön az igazság pillanata, az, hogy visszatérek a pályára. Már nincs messze" - mondta az optimizmussal teli Cabanas, akit Gregorio Perez, a csapat edzője is méltatott. "Megtisztelő számunkra, hogy velünk készül, minden megteszünk, hogy segítsünk neki a felépülésben" - mondta Perez, aki szerint a többieknek is komoly motivációt jelent, hogy Cabanas mennyire elszántan edz.

Forrás: AFP

Davies: baleset, majd újrakezdés egy helyen

Cabanashoz hasonlóan Charlie Davies is biztos vb-résztvevőnek tűnt, az amerikai válogatott csatára azonban 2009 októberében autóbalesetet szenvedett, amelyben eltört a jobb síp-, illetve combcsontja, a bal könyöke, valamint több arccsontja. A rengeteg sérülés ellenére Davies még szerencsésnek mondható, mivel egyik utastársa nem élte túl az ütközést.

Daviesnek a sípcsontját és a combcsontját is fémlappal rögzítették, és előzetesen 6-12 hónapot jósoltak a visszatérésre, így halvány remény arra is volt, hogy Dél-Afrikában is szerephez jut. Ebbéli tervei végül meghiúsultak, Davies azóta sem játszott elsőosztályú tétmeccset, de már nem kell sokat várnia a visszatérésre, az MLS-ben szereplő D.C. United ugyanis kölcsönvette a francia Sochaux-tól, és a márciusban induló bajnokságban eljöhet az ő ideje.

"Nagyon hálás vagyok a D.C. Unitednak, hogy megadta számomra a lehetőséget, hogy megmutassam Amerikának és a világnak, hogy visszatértem. Hosszú és kemény úton jutottam el idáig, és igazán izgatott vagyok, hogy új fejezet nyithatok az életemben a Unitednál. A testemen lévő sebhelyek miatt minden nap eszembe jut a baleset, és különös érzés, hogy éppen itt, Washingtonban, a baleset helyszínén kerülhet ismét egyenesbe az életem" - mondta a 24 éves csatár.

Ha az élete nem is, a pályafutása és a lába komoly veszélyben volt Djibril Cissének, amikor 2004 októberében a Liverpool játékosaként a Blackburn elleni meccsen a jobb oldalon próbált elhúzni Lucas Neill mellett, és a védő belépője nyomán (amely egyáltalán nem volt durva) rosszul lépett, és nyílt sípcsonttörést szenvedett a bal lábán.


A csatár perceken keresztül feküdt a gyepen óriási fájdalmak közepette, és mint később kiderült, ha a helyi orvosi stáb nem látta volna el szakszerűen már ott a sérülést, könnyen lehet, hogy amputálni kell a lábát. Az ijesztő előrejelzések ellenére Cissé felépülése a vártnál gyorsabban ment, 2005 áprilisában már visszatért, sőt csereként pályára lépett, és értékesítette is saját büntetőjét a hihetetlen fordulatot hozó Liverpool-Milan BL-döntőn.

A balszerencse azonban nem hagyta el, 2006-ban, pár nappal a vébé előtt, a Kína elleni edzőmeccsen ismét súlyos sérülést szenvedett, ezúttal a jobb sípcsontja tört el.


Cissé a második eset után sem került padlóra, fél évvel később újra játszott, és bár jelenleg nem egy topligában, hanem Görögországban futballozik, a Panathinaikoszban első évében a bajnoki címet és a kupát is megnyerte, ráadásul gólkirály lett, idén pedig 20 bajnokin 18 gólt szerzett.

Popovot dinnyeárus késelte meg, Zanardi túlélte a szörnyű balesetet

Minden idők egyik legnagyobb úszója, a négyszeres olimpiai bajnok Alekszandr Popov 1996-ban élt túl egy támadást, két hónappal az atlantai játékok után moszkvai dinnyeárusokkal szólalkozott össze, mire egyikük hasba szúrta. A penge elvágott egy artériát, megsértette az egyik veséjét és a tüdőburkot, Popov viszont három hónap után már újra úszott, az 1997-es sevillai Eb-n pedig 50 és 100 méter gyorson is megvédte címét. Utána ezt nyilatkozta a New York Timesban: "A szívemet és az agyamat nem érte a kés, miért ne szedtem volna össze magam?"

Az egyik legnagyobb visszatérő minden kétségét kizáróan Alex Zanardi, aki az 1990-es években 44 futamon indult a Forma-1-ben, legnagyobb sikereit viszont az észak-amerikai Champ Car (korábbi IndyCar)-sorozatban érte el, amelyet kétszer is megnyert. 2001-ben egy Forma-1-es kitérő után visszatért a sorozatba, és a németországi Lausitzringen szörnyű balesetet szenvedett, tankolásból tért vissza a pályára, amikor megcsúszott, az érkező Patrick Carpentier még kikerülte, Alex Tagliani azonban nem, és oldalról belerohant Zanardi kocsijába.


Az olasz pilóta mindkét lábát elvesztette a balesetben, kis híján elvérzett, de hatalmas lelkierővel és kitartással felépült, majd 2004-ben visszatért az autóversenyzéshez, jelenleg a túraautó-vébén indul.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK