Vágólapra másolva!
A Pepsifoci.hu értesülése szerint az FTC Labdarúgó Zrt. új tulajdonosa Berki Krisztián lesz, ám arról az internetes oldal nem ír, hogy milyen cég révén szerezheti meg a labdarúgócsapatot a korábbi FTC-vezérigazgató. A jelenlegi többségi tulajdonos Kevin McCabe által a zrt. élére kinevezett válságmenedzser, Somogyi Ferenc a megjelent hírről semmit nem tud, mint ahogy azt sem tudja még, hogy neki hétfőtől munkába kell-e állnia.

Kevin McCabe tulajdonos az FTC Labdarúgó Zrt. csütörtöki közgyűlésén jelezte, hogy nem pénzeli tovább a csapat működtetését, ezért végelszámolást kezdeményezett a zrt. számára, ebbe viszont a cégben ötszázalékos tulajdonrésszel, illetve vétójoggal rendelkező ferencvárosi anyaegyesület nem egyezett bele.

Az angol tulajdonos ugyanezen a napon egy későbbi közleményben jelezte, hogy kinevez egy ideiglenes szakértői stábot, amely átveszi a klub vezetését. Ennek a vezetője Somogyi Ferenc lesz, aki - a kommuniké szerint - "vállalja, hogy biztosítja a klub működését és a napi teendők ellátását, valamint azt, hogy a klubot megfelelő formában adja át egy esetlegesen jelentkező új tulajdonosnak".

A Pepsifoci.hu vasárnap esti cikke szerint Kevin McCabe csak Berki Krisztiántól kapott ajánlatot a futballcsapatot működtető gazdasági társaság megvásárlására. "Az elvi megállapodás megszületett a felek között, ennek értelmében Berki egy euró ellenében megszerzi az angol többségi tulajdonrészét. Az egyezség értelmében a jövőben ő jár majd el az FTC Zrt. tulajdonosaként, így a működési költségek biztosítása is az ő feladata lesz" - írja a weboldal.

Arról azonban nem esik szó, hogy Berki milyen cégnek a képviseletében egyezett meg McCabe-bel. Az FTC tavaly júniusban lemondott vezérigazgatója idén január végén a Vasas focicsapata részvényeinek a megvásárlására is ajánlatot tett, mint közvetítő. "Olyan személyek kerestek meg, akik szeretnének a magyar labdarúgásba befektetni. Az én cégemnek adtak megbízást, hogy végezzük el a Vasas átvilágítását, és egyeztessünk a klub vezetőivel" - nyilatkozta akkor a Blikknek Berki, aki a Vasasnál nem járt sikerrel, mivel egy másik cég, a Híd Akvizíciós Zrt. lett a befutó.

Információink szerint az FTC sportegyesületénél nem fogadnák örömmel, ha Berki Krisztián lenne a futballcsapat új tulajdonosa. A zrt. csütörtöki közgyűlésén - amelyen lemondott Alexander Gerstl vezérigazgató - a sportegyesület is tárgyalást kezdeményezett arról, hogy visszavásárolja a zrt.-t, ezt azonban ahhoz a feltételhez kötötte, hogy a focicsapatot addig is finanszírozza a jelenlegi tulajdonos, aki viszont éppen ezt nem akarja.

Féderer Andrea, az FTC sajtófőnöke az [origo]-nak sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta azt a hírt, hogy Berki Krisztián - vagy egy általa vezetett, illetve közvetített cég - lesz a zrt. új tulajdonosa. Berkit a korábbi ferencvárosi mobilszámán kerestük, de nem volt elérhető.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

"Erről semmit nem tudok" - nyilatkozta az [origo]-nak a TM-Line Felszámoló és Gazdasági Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója, Somogyi Ferenc, amikor arról kérdeztük, mit tud, illetve tud-e egyáltalán Berki esetleges érkezéséről.

Somogyi vasárnap este az [origo]-nak azt monda, még nem írt alá semmilyen szerződést a jelenlegi tulajdonossal, így egyelőre azt sem tudja, hogy hétfőn lesz-e feladata az Üllői úton: "McCabe úr felé elküldtem a szerződésmódosítási kérelmemet, de még nem kaptam meg a választ, amelyből kiderülne, hogy hétfőn elkezdhetem-e a munkát, vagy sem."

Somogyi a Magyar Hírlap szombati számában arról beszélt , hogy mit várna el tőle McCabe: "Az én feladatom lesz, hogy megpróbáljak olyan magyar befektetőt találni a legnépszerűbb magyar klub élére, aki felelősséggel végzi a dolgát. Ezen túlmenően pedig a klub kintlevőségeinek behajtásában is igyekszem majd segíteni. Felmerült annak a lehetősége, hogy a Ferencvárosi Torna Club vezetése szeretné visszavásárolni a labdarúgócsapatot, és ebben az ügyben is én képviselem a tulajdonos érdekeit" - mondta az interjúban magát válságmenedzsernek nevező cégvezető, aki a csütörtöki közgyűlésen is jelen volt. ("A közgyűlésre azért mentem el, hogy az esetleges végelszámoláskor tudjak válaszolni a felmerülő kérdésekre" - nyilatkozta csütörtökön.)

McCabe először november 9-én jelentette be, hogy részben vagy egészben értékesítené a zrt. részvényeit, azóta többek között egy orosz lapban is meghirdette a futballcsapatot, és többször találkozott Tarlós Istvánnal annak reményében, hogy a főpolgármester segíthet befektetőt találni. McCabe január 31-én kiadott egy hosszú közleményt, amelyben beszámolt a Magyarországon szerzett keserű tapasztalatairól, és részletezte, milyen tényezők miatt döntött úgy, hogy túlad a futballklubon.