Vágólapra másolva!
Kedden két mérkőzéssel folytatódott a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntője. A Real Madrid ugyan az egykori lyoni kedvenc, Karim Benzema góljával vezetett, de Gomis egyenlített a hajrában. A Chelsea Nicolas Anelka duplájával 2-0-ra nyert az FC Köbenhavn otthonában. A visszavágókat március 16-án rendezik.

BL, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
Olympique Lyon (francia) - Real Madrid (spanyol) 1-1 (0-0)
Lyon, Stade de Gerland
v.: Wolfgang Stark (német)
Olympique Lyon: Lloris - Réveillere, Cris, Lovren, Cissokho - Bastos (Briand, 69.), Gourcuff, Toulalan, Källström (Pjanic, 77.), Delgado (Pied, 69.) - Gomis
Real Madrid: Iker Casillas - Sergio Ramos, Pepe, Carvalho, Arbeloa - Di María, Xabi Alonso, Khedira (L. Diarra, 68.) - Cristiano Ronaldo, Mesut Özil (Marcelo, 75.) - Adebayor (Benzema, 64.)
gól: Gomis (83.), illetve Benzema (65.)

A statisztika nyomasztó francia fölényről árulkodott a mérkőzés előtt: a két együttes korábban hat alkalommal találkozott egymással a nemzetközi kupákban, és három döntetlen mellett a Lyon háromszor is legyőzte a Real Madridot. A spanyolok hatéves átkot szerettek volna megtörni: az elmúlt hat évadban ugyanis nem élte túl a nyolcaddöntőt a Real.

A Lyon szakvezetője, Claude Puel nem okozott meglepetést, a sérült Lisandro helyett Delgado került a kezdőcsapatba, az egyetlen csatár, Gomis mögött Bastosra és Gourcuffre várt a szervezőmunka megoldása. A másik oldalon Kaká és Benzema is a kispadra szorult, az egykori Lyon-csatár helyett a togói Adebayor kezdett. A mérkőzés első helyzetét a Lyon hagyta ki, Bastos lépett ki jó ütemben, de ballal a kapu fölé lőtt.

Bátrabban játszott a Lyon, Bastos és Gourcuff gyakran okozott zavart a középpályán. Komoly esemény azonban nem igazán történt, a 14. percben Gomis, a 25. percben Källström vétette el a célt. A 28. percben Delgado kavarta meg a Real védelmét, de annyira látszott, hogy Sergio Ramos mellett büntetőre játszik, hogy Stark játékvezető nem fújt inkább semmit. A 29. percben Di María 25 méteres lövését védte Lloris, majd Cristiano Ronaldo szabadrúgását tolta ki a jobb sarok elől.

Forrás: AFP

A meccs első igazán komoly helyzete a 36. percben maradt ki: egy Real-szögletet megkontrázott a Lyon, Bastos balról élesen adott középre, a kivetődő Casillas elvétette a labdát, de fekvőhelyzetben még bele tudott piszkálni Gomis lövésébe, így a labda az üres kapu helyett az alapvonalon túlra pattant. A 39. percben Delgado 22 méterről a védők lábai között alig lőtt a bal kapufa mellé.

Az első félidő gól nélküli döntetlennel zárult.

A második játékrészt Cristiano Ronaldo bombája vezette be, a portugál középpályás éles szögből, balról végezhetett el szabadrúgást, és a bal kapufát találta el - a labda centikkel kerülte el a berobbanó Ramos fejét. Egy perc múlva ismét Ramos szerezhetett volna gólt, ezúttal el is fejelte a labdát, amely a lécen csattant.

Az 59. percben Toulalan beadását követően Gourcuff lövését blokkolták a védők. A 64. percben ismét Gourcuff volt a főszereplő, Cristiano Ronaldo szabadrúgása ugyanis a könyökéről pattant tovább, a portugál hisztirohamot kapott, de hiába reklamált.

A 64. percben egy egykori hazai kedvenc, Benzema érkezett Adebayor helyére, s egy percet sem töltött a pályán, máris vezetést szezett a Realnak. Özil verekedte kimagának a labdát az oldalvonalnál, balról befelé cselezett, majd indította Benzemát, aki ugyancsak ütemesen tologatta befelé a labdát, végül 8 méterről Lloris kapus alatt gurított a hálóba (0-1).


Húsz percen át úgy tűnt, nem tud újítani a hazai együttes, ám a 84. percben jött az egyenlítés: Cris a 11-es ponttól remekül csúsztatott Gomis elé, aki a lemaradó és rosszul helyezkedő Carvalhót megelőzve 5 méterről lőtt a kapuba (1-1).

http://tv2.hu/bajnokokligaja/video/lyon-real-madrid-1-1/player/embed


A hajrában ugyan a Lyon minden elkövetett, hogy begyötörje a győztes találatot, a végeredmény azonban 1-1 maradt, amellyel a játék képe alapján mindkét csapat elégedett lehet.

BL, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés:
FC Köbenhavn (dán) - Chelsea (angol) 0-2 (0-1)
Koppenhága, Parken-stadion
v.: Björn Kuipers (holland)
FC Köbenhavn: Wiland - Pospech, Jörgensen, Antonsson, Wendt (P. Bengtsson, 75.) - Bolanos, Kvist, Claudemir, Grönkjaer - Santin (Vingaard, 46.), N'Doye
Chelsea: Cech - Bosingwa, Ivanovic, Terry, Ashley Cole - Ramires, Essien, Lampard, Malouda (Zsirkov, 85.) - Anelka (Drogba, 73.), F. Torres
gól: Anelka (17., 54.)

A londoni Chelsea a dán fővárosba, a Köbenhavnhoz látogatott, ahhoz a csapathoz, amely idén még nem játszott semmilyen tétmérkőzést. A Chelsea az elmúlt hét évben ötször is bejutott a BL elődöntőjébe. A hazaiaknál Santin került be a kezdőbe Vingaard helyett, míg a balszélen az egykori Chelsea-szélső, Grönkjaer kezdett. Ancelotti a 4-4-2-es felállást választotta, ám Anelka partnere nem Drogba, hanem a januárban szerződtetett Fernando Torres lett.

Forrás: AFP

A 6. percben Anelka indította volna remek ütemben Fernando Torrest, de a spanyolt lerántotta Zanka Jörgensen. Az angolok piros lapot reklamáltak, de csak sárga lett belőle. A szabadrúgást Lampard ívelte be, de kifejelték a védők, vissza Lampardhoz. Az angol válogatott középpályás Torreshez passzolt, aki azonban a kivetődő kapusba lőtt öt méterről.

A 14. percben Torres vezette a labdát a dán kapura. A spanyol remekül tálalt a bal szélen felfutó Malouda elé, aki az alapvonalról középre lőtt, de az érkező Anelka elől Wiland kapus felkapta a labdát.

A 17. percben Nicolas Anelka megszerezte a vezetést a Chelsea-nak: a francia támadó az ellenféltől kapott labdát a Köbenhavn térfelén, betört a tizenhatoson belülre, majd 15 méterről Wiland lábai mellett a kapu közepébe lőtt (0-1).


A 22. percben Torres cselezte ki Jörgensent a tizenhatoson belül, majd az ötös sarkáról elspiccelte volna a labdát Wiland mellett, de a kapus lábbal szögletre hárított. A 32. percben a dán tizenhatoson belül pattogó labdára Anelka csapott le, a francia csatár elpöckölte a labdát két védő között, de a kapu bal oldalába tartó lövését hárította Wiland.

Az első félidő 1-0-s Chelsea-előnnyel zárult, a szünetben a hazaiak cseréltek, Santin helyére érkezett Vingaard.

Az 51. percben N'Doye kiugratásánál a labda Terryről Vingaard elé került, aki 18 méterről megpróbálta átemelni a kint álló Cech felett. A próbálkozás azonban a cseh kapus kezében halt el. Az 54. percben Nicolas Anelka megduplázta az előnyt: a francia csatár remek labdát kapott Lampardtól és 14 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (0-2).


A 74. percben Malouda fordult le szépen emberéről, kiugratta Torrest, aki elpasszolta a labdát a kifutó Wiland mellett, de túl gyengén, így még a gólvonal előtt menteni tudtak a védők.

A 78. percben újra a szünetben beállt Vingaard veszélyeztetett. A dán támadó 20 méterről célozta meg a kapu bal oldalát, de Cech védeni tudott.

A mérkőzést végül megérdemelten nyerte 2-0-ra a Chelsea, amely gyakorlatilag már negyeddöntősnek érezheti magát.