Vágólapra másolva!
Kaotikus helyzet alakult ki a Ferencvárosnál,  miután Kevin McCabe bejelentette: nem finanszírozza tovább a futballcsapat működését. A világszerte több futballklubot is birtokló angol üzletember azonban nem csak Magyarországon szállna ki a fociból. Kínai érdekeltségéből is ki akar vonulni, és a Sheffield United elnöki posztjáról is lemondott.

A jelenleg még a ferencvárosi futballcsapat tulajdonosának számító Kevin McCabe-nek mostanában kevés örömet okoz, hogy több klubban van érdekeltsége szerte a világon. A vagyonát ingatlanokból szerző üzletember a sportágba a Sheffield United megvásárlásával lépett be, majd az angol klubon, illetve cégén, a Scarborough Holdingson keresztül több kontinensen is futballcsapatokba fektette be a pénzét. Az elképzelés a jelek szerint nem vált be, elsősorban a sheffieldi csapat gyengébb szereplése miatt: a United jelenleg csak adósságot termel, és McCabe a BBC szerint elsősorban ezért akar megválni a külföldi kluboktól, többek között a Ferencvárostól is.

A klub mindenhol ingatlannal járt

McCabe világéletében a Sheffield United szurkolója volt, és a 2000-es évek elején lett az egyesület fő részvényese, egyben elnöke. Mindez akkor több szempontból is remek befektetésnek tűnt, hiszen a csapat 2006-ban feljutott a Premier League-be, ráadásul a klubbal közösen létrehozott vállalat, a United Scarborough két ingatlan eladásából 1,6 millió fontos nyereséget termelt. Ebben az időszakban kezdődött a nemzetközi terjeszkedés, hiszen 2006 januárjában az egyesület 90 százalékos részesedést vásárolt a kínai Csengdu Five Bull FC-ben, amelyet rögtön át is neveztek Csengdu Bladesre (a Blades, azaz szablyások a sheffieldiek beceneve). A csapat akkor a másodosztályban szerepelt, a terv pedig az volt, hogy feljuttatják az élvonalba, és a hatalmas helyi piac kihasználásával mindegyik fél jól jár. A nemzetközi befektetések itt nem álltak meg: McCabe 2008 februárjában vette meg a Ferencvárost, és ekkor már az ausztrál Central Coast Marinersnek is a főrészvényese volt.

A ferencvárosihoz hasonlóan mindegyik üzlet egyben ingatlanbefektetésekkel is párosult: Kínában a Top Spring Group nevű cég volt a fő partnere ebben, Ausztráliában pedig a Valad - McCabe mindkettőnek az elnökségében helyet kapott.

18,1 millió fontos sheffieldi veszteség

A pályán azonban már nem alakultak ilyen jól a dolgok. A Sheffield United egy idény után kiesett a Premier League-ből, és bár közel állt ahhoz, hogy két évvel később visszajusson, a 2009-es rájátszás döntőjében vereséget szenvedett. Mindez pedig az egyesület gazdasági helyzetére is hatással volt: a játékosok fizetése továbbra is rendkívül magas volt, amit a másodosztályban sokáig nem lehetett tartani. A klub kénytelen volt hiteleket felvenni: maga McCabe, illetve a Scarborough Holdings kétmillió fontot adott kölcsön, további 20 millióra pedig a klub sportkomplexumában, a Bramall Lane-en lévő hotel jelentett biztosítékot. A gazdasági válság ráadásul McCabe cégét is rendkívül érzékenyen érintette, 2008-as adatok szerint a teljes Scarborough Group International adóssága 320 millió font volt.

Az előző idény végén a Sheffield United 18,6 millió fontos veszteséget könyvelt el, ami hatalmas különbség ahhoz képest, hogy egy évvel korábban a mérleg hatmillió fontos nyereséget mutatott. Igen ám, de akkor a sheffieldiek még egyrészt részesültek a Premier League-ből kiesett csapatoknak járó, úgynevezett "ejtőernyő-juttatásból", ami 13 millió font - és a 2008-2009-es idényre könyvelték el azt a 18,1 millió fontos fájdalomdíjat is, amelyet a klub a Carlos Tévez-ügy miatt kapott a ligától (mint az FA megállapította, a West Ham United szabálytalanul igazolta le Tévezt és Mascheranót a Corinthianstól, a londoniak pedig a két argentin segítségével harcolták ki a bentmaradást, amiért a kieső csapatok utóbb kárpótlást kaptak). Emellett már nem nagyon fér bele, hogy a külföldi klubok is csak veszteséget termeljenek.

Fotó: Mudra László [origo]

McCabe múlt heti bejelentése után ezer Fradi-szurkoló tüntetett a klubért

Habár McCabe a Ferencvárosnál nem teljesítette azt a szerződésben vállalt kötelezettségét, az Üllői úti stadiont két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja, számításai szerint így is összesen 9,2 milliárd forintot áldozott Ferencvárosra, és csak 600 millió forint bevétele volt a csapatból.

Még rosszabbul járt alkalmasint a Csengduval, amelyet felkerülés után egy évvel bundázás miatt kizártak a kínai első osztályból. A Kínai Labdarúgó-szövetség szerint a Csengdu 2007 szeptemberében 45 ezer fontnak megfelelő jüant fizetett a Qingdao Halifeng edzőjének, Liu Hongveinek, és az eljárás során a klub elnökét, Xu Hongtaót is letartóztatták, ami nem tett jót az angol tulajdonos megítélésének sem, az osztályváltás pedig anyagilag is komoly veszteséget okozott. Olyannyira, hogy a Blades átszervezése részeként McCabe immár a Csengduban szerzett részesedésétől is meg akar válni.

McCabe Achilles-sarka

Míg McCabe kedden az FTC honlapján arról számolt be, hogy nem egész három év alatt mintegy nyolc és fél millárdot vesztett az ügyleten, hétfőn a sheffieldi egyetemen viszont az üzleti siker titkairól beszélt. Előadásában kitért a munkásosztálybeli gyökereire, a vállalkozói sikereire és az angol klubnál megélt kihívásokra.

"Nem hiheted mindig, hogy tudod, mi a helyes, alkalmazkodni kell a környezethez - különösen a tengerentúlon -, tanulni kell a partnerektől és tovább kell menni a bukások után is. Ha van Achilles-sarkam, az az, hogy nem tudok ellenállni a lehetőségnek" - idézte McCabe-et a Sheffield United honlapja.


Befektetés helyett átszervezés

A The Independent már májusban arról írt, hogy McCabe szeretné eladni a Sheffield Unitedot - nyáron meg is bízta az Akur Partners nevű londoni tanácsadócéget, hogy keressen befektetőket. Akkor a brit lapok úgy számoltak, hogy McCabe összesen 50 millió fontot költhetett a csapatra. Az egyesület szóvivője azt nyilatkozta: "A Sheffield United hosszú távú megoldást keres, és továbbra is célja, hogy visszajusson a Premier League-be".

Forrás: AFP/Paul Barker

Az eredmények azonban nem a feljutást, hanem a kiesést valószínűsítik: a csapat 32 forduló után a 22., kieső helyen áll a Championshipben, és ebben a szezonban már a negyedik edző ül a kispadján. A nyáron csak ingyen igazolható játékos érkezett a klubhoz, a télen pedig a legnagyobb összeg, amelyet kifizettek új szerzeményért, 275 ezer euró volt.

McCabe ráadásul már csak tulajdonos, mivel még novemberben lemondott az elnöki pozícióról. Ennek szerinte semmi köze nincsen ahhoz, hogy a klub közel 19 millió fontos adóssággal rendelkezik, és azt is tagadja, hogy el akarja adni az egyesületet.

"Mindig is azt mondtam, hogy az a jó, ha az elnök mindig elérhető, és helyben van" - jelentette ki lemondásakor. "Én Brüsszelben élek, és sokat kell utaznom üzleti ügyekben, ezért szerencsésebb, ha nem én töltöm be ezt a pozíciót. A pénzemet azonban nem akarom kivenni - kivéve persze ha egy Roman Abramovics nem jelentkezik. Erre viszont kevés esélyt látok."

Ugyanakkor azt is elismerte, hogy a közeljövőben nem a befektetés, hanem az átszervezés a cél, tervei szerint 2013-ra a stadiont és az edzőközpontot szeretné adósságmentessé tenni.

McCabe fekete pontjai

Szurkolói vélemények a Sheffield United szurkolói honlapjának Meg tudja-e bárki védeni McCabe-et? című fórumán:

"Mindig jót akart, de pocsék döntéseket hozott" [Houso]

"McCabe a klubelnökök Tony Blairje" [kelhamblade]

"A Sheffield United volt az ő trójai falova" [Raúl]

"Önző üzletember" [Mutley]

"Nem elég, hogy vén seggfejeket nevezett ki a klubnál, ő produkálta a legrosszabb elköltött pénz/ elért eredmény arányt az elnökök közül" [Highbury Blade]

"Sokkal jobban néz ki stadion, mint amikor átvette a csapatot. Mindig a klub javát akarta szolgálni a döntéseivel" [dkc Blade]

McCabe "hét halálos bűne" Bladegunner3 szerint, a BBC egyik blogjának kommentjei között:

"1. Nem adott pénzügyi támogatást Neil Warnocknak a Premier League-szezonban, 2006-07-ben.

2. Menesztette Warnockot.

3. Kinevezte Bryan Robsont.

4. Nem fogadta el Kevin Blackwell lemondását a Wembley után. (A 2008-09-es idényben a csapat harmadik lett a Championshipben, feljuthatott volna a PL-be, de elvesztette a Burnley elleni osztályozót Londonban.)

5. Kirúgta Blackwellt a QPR elleni vereség után.

6. Kinevezte Gary Speedet.

7. Kinevezte Micky Adamset."


www.global-soccer.eu