Vágólapra másolva!
Berki Krisztián cége, a BK Management Group Kft. megvásárolja Kevin McCabe eddigi tulajdonrészét az FTC Labdarúgó Zrt.-ben - derült ki csütörtökön a futballcsapat székházában. Berki szerint cégének az a célja, hogy egy új, tőkererős magyar befektetőt találjon a futballcsapat számára.

Az FTC Zrt. részvényeit 94 százalékban birtokló Kevin McCabe kedden közleményben számolt be arról, hogy Berki Krisztián cége, a BK Management Group Kft. átvette a futballcsapatot működtető gazdasági társaság irányítását. Két nappal később a korábbi FTC-vezérigazgató az Üllői úton közölte a sajtóval, hogy cége megveszi az angol üzletembertől a részvényeket. Az Üllői úti ingatlanok ugyanakkor maradnak McCabe tulajdonában.

"Kevin McCabe-bel aláírtunk egy szándéknyilatkozatot, amelynek lényege, hogy cégem átvegye a tulajdoni jogot. Két hét múlva közgyűlést tartunk, majd új igazgatósági tagokat választunk" - nyilatkozta csütörtökön Berki, hozzátéve, hogy a tulajdonosváltásig Kevin McCabe a felelős az anyagi természetű ügyekért.

Az Üllői úti sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy átvilágítják a Fradit, utána kerül a BK Management kezébe a klub. Berki azt mondja, hogy a futballcsapatot tovább akarja értékesíteni. "A jelenlegi egy átmeneti állapot, az a célunk, hogy egy tőkeerős magyar befektetőt találjunk. Számomra érzelmi kérdés a Fradi, nekem anyagilag ez az egész ügylet nem éri meg." Elmondta azt is, hogy a klubbal kapcsolatos gazdasági kérdésekre egyelőre nem tud válaszolni, erről várhatóan a jövő héten - az átvilágítást követően - tud majd nyilatkozni.

Az új tulajdonos hozzátette: cégével azt vállalja, hogy a befektetőjelöltekkel tárgyalásokat folytat, és külön kínálja eladásra a labdarúgó zrt. 19 ezer részvényét, és külön a területet. "Egyszer már sikerült nekünk befektetőt találni, remélem, hamarosan bejelenthetem, hogy magyar kézbe kerül a zrt." - mondta Berki, aki szerint örömteli lenne, ha az anyaegyesület vásárolná meg a zrt.-t, az erről szóló ajánlatot jövő héten küldik el az FTC illetékeseinek.

Kubatov Gábor, akit hétfőn az anyaegyesület elnökének jelöltek, múlt csütörtökön, a zrt. rendkívüli közgyűlése után elmondta: a klub visszavásárolná a labdarúgócsapatot az azt működtető zrt.-től, ennek azonban előfeltétele, hogy a mostani tulajdonos addig is tovább finanszírozza az együttest. A Fidesz országos pártigazgatója kedden közleményben cáfolta Kevin McCabe azon állításait, miszerint előrehaladott tárgyalásokat folytatnának az angol befektetővel az általa birtokolt FTC Labdarúgó Zrt. és az ingatlanok további sorsáról. Azt is cáfolta, hogy az alapelvekről már meg is állapodtak volna.

A csütörtöki sajtótájékoztatón szóba került az a feljelentés is, amelyet Berki ellen tett egy magát megnevezni nem kívánó férfi azért, hogy kiderüljön, a BK Management Kft. tulajdonosa el tud-e számolni közel 25 millió forinttal. "Amíg a feljelentés nem érkezik meg, nem tudok mit mondani, a szakemberek ezután elvégzik majd a munkájukat, és kiderül, jogos volt-e a feljelentés, vagy sem" - reagált Berki.

Kevin McCabe 2008 tavaszán vette át a Ferencváros irányítását, sajtóközleménye szerint az azóta eltelt időszak alatt összesen 9,2 milliárd forintot költött a klubra, miközben az összbevételek nem érték el a 600 millió forintot sem. Sajtóinformációk szerint a labdarúgócsapat működtetése havi 100 millió forintba kerül.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. hétfőn közölte: felügyelőbizottsága vizsgálja a részvénytársaság korábbi vezetése által a Fradi-pálya eladásáról kötött szerződést, illetve a kontraktus létrejöttének körülményeit. A szerződésben McCabe cége "feltétlen kötelezettséget" vállalt arra, hogy a Ferencváros stadionját két éven belül legalább 1,2 milliárd forint plusz áfa értékben felújítja.