Vágólapra másolva!
Az újjáalakított válogatott a mostani Európa-bajnoki selejtezőkön eddig túlteljesítette az elvárásokat, vélekedett Egervári Sándor szövetségi kapitány a Magyar Labdarúgás Fórumának Feltételrendszer és fenntarthatóság elnevezésű szekciójában.

"Négy év alatt nem lehet világverő válogatottat építeni, így reális célkitűzést kellett találni. Ez pedig egy szerethető válogatott kialakítása volt, amelyben a közönség látja a feltétlen győzni akarást és hogy többet akar, mint amit a jelenlegi feltételrendszer lehetővé tesz" - mondta Egervári.

A szakmai célokat illetően négy pontban fogalmazta meg terveit tavaly őszre: morálisan egypólusú csapategység megteremtése, fiatalok ésszerű beépítése, szerethető játékstílus, illetve az őszi négy selejtezőmérkőzésen 7-8 pont megszerzése. Mint mondta, ezt maradéktalanul sikerült végrehajtani, sőt pontszámban - a finnországi sikerrel - a válogatott túlteljesítette az elvártakat.

A jövőt illetően kijelentette, hogy az Eb-selejtezőn a csoportban a 2-3. hely megszerzése az elvárás a csapattal szemben, de a legfontosabb, hogy folytatni kell a csapatépítést és tökéletesíteni a játékot. A távlati cél, hogy a 2014-es világbajnokságra való kijutásnak reális esélye legyen. Egervári szerint az elmúlt félév alapján ez tarthatónak tűnik.

Vági Márton MLSZ-főtitkár a finanszírozásról beszélt. Szerinte egy kis ország mindig nagy hátrányban van, ráadásul minél inkább a pénz határozza meg az eredményességet, annál inkább igaz ez. Éppen ezért úgy vélte, állami szerepvállalás nélkül lehetetlen előbbre jutni. Megjegyezte, a futball nem a lehetőségekhez képest alulfinanszírozott, hanem az elvárt eredményekhez képest.

"Viszont a többletforrások sem jelentenek garanciát a sikerre, de akkor az esély már megvan. Az elmúlt hónapok intézkedései alapján a futball élvezi a kormány támogatását. De csak abban az esetben fenntartható a fejlődési pálya, ha a társasági adóból származó plusz bevétel, a Magyar Fejlesztési Bank kedvezményes hitelkonstrukciója és az állami szerepvállalás az infrastruktúrafejlesztésben továbbra is párhuzamosan fut egymással az elkövetkezendő 6-10 évben" - mondta Vági.

A főtitkár szerint a legfontosabb az amatőr futball felkarolása, mert ez teszi ki a sportág 80 százalékát, azaz az egész labdarúgás és legfőképpen az utánpótlás hátországa.

Megjegyezte még, hogy az MLSZ az új vezetéssel a korábbi tekintélyelvű és távolságtartó attitűd helyett professzionálisan kíván működni és nyitott minden párbeszédre - ennek első jele a mindenki számára nyilvános fórum -, továbbá szolgáltatói szerepkört próbál betölteni.

Március elejére készül el a stratégiai terv

Március elejére ígért hosszú távú stratégiai tervet Csányi Sándor, a hazai sportági szövetség (MLSZ) elnöke. Az MLSZ-t tavaly július óta irányító Csányi jelezte, a stratégia mindent tartalmazni fog arról, hogy mit, mikorra, miként és milyen anyagi forrásokból akar elérni a szövetség.

"Ilyen fórum még sosem volt. Mindenki, aki ért a futballhoz, vagy legalábbis azt gondolja, hogy ért hozzá, most hozzászólhat, vagyis alakíthatja a stratégiai tervet" - mondta Csányi.

Az MLSZ-elnök hozzátette, 110 éves a szövetség, a honi futball viszont nincs éppen csúcson, de ezért a jelenlegi vezetés nem tudja vállalni a felelősséget. Szerinte az MLSZ most minden oldalról sok segítséget kap, példaként említette a társasági adóból származó plusz bevételt, vagy hogy várhatóan féléven belül elfogadja az országgyűlés a futballhuliganizmusról szóló törvénycsomagot. Ennélfogva - amint arra utalt - csak rajtuk múlik, hogyan használják ki a lehetőségeket.