Vágólapra másolva!
Hazai pályán dolgozta le egygólos hátrányát a Barcelona labdarúgócsapata, amely a londoni 2-1-es vereség után hazai pályán 3-1-re verte az Arsenalt, a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján. Messi pimaszul zseniális góljára csapattársa, Busquets öngóllal válaszolt ugyan, de Van Persie buta kiállítása megpecsételte a vendégek sorsát. Az As Roma a hazai 3-2-es vereség után Donyeckban is hármat kapott, így kettős vereséggel búcsúzott.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
FC Barcelona (spanyol) - Arsenal (angol) 3-1 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
v.: Massimo Busacca (svájci)
Barcelona: Valdés - Dani Alvés, Busquets, Abidal, Adriano (Maxwell, 90.) - Xavi, Mascherano (Keita, 88.), Iniesta - Pedro, Messi, Villa (Afellay, 82.)
Arsenal: Szczesny (Almunia, 19.) - Sagna, Djourou, Koscielny, Clichy - Wilshere, Diaby - Rosicky (Arsavin, 73.), Fabregas (Bendtner, 78.), Nasri - Van Persie
gól: Messi (45+3.), Xavi (69.), Messi (71., büntetőből), illetve Busquets (53., öngól)
piros lap: Van Persie (56.)
továbbjutott: a Barcelona 4-3-mal

Tavaly a Barcelona Londonban 2-2-t játszott az Arsenallal, majd a visszavágón 4-1-re diadalmaskodott Lionel Messi mesternégyesével, így könnyedén jutott elődöntőbe.

Érdekes húzással vágott neki a mérkőzésnek az FC Barcelona edzője, Josep Guardiola, aki a sérült Carles Puyol, illetve az eltiltott Gerard Piqué hiányában Sergio Busquetset vonta vissza a védelem közepére. A vendégeknél ott volt a pályán a kisebb sérüléssel bajlódó Robin van Persie, Cesc Fabregas és Jack Wilshere, csupán a sérült Theo Walcott, Thomas Vermaelen kettős hiányzott.

A Barcelona kezdte a mérkőzést, az első lehetőségre tíz percet kellett várni, ám Xavi indítása lesen találta Daniel Alvest. A 13. percben Mascherano labdájával Messi kerülhetett volna ziccerbe, de Koscielny remekül szerelte a 16-oson belül, a visszaszerzett labdát utána Wilshere vágta végül ki.

Amint beszorult saját kapuja elé, kétségbeesetten védekezett az Arsenal, de az első negyedórát túlélte kapott gól nélkül. A 16. percben Dani Alves távoli szabadrúgását védte Szczesny, ám rosszul nyúlt a labdába, megsérült és ápolást kért. A közönség fütyült, de kiderült, a sérülés tényleg valós, a lengyel kapust Almunia váltotta.

Forrás: AFP/Josep Lago

Az első huszonöt perc 68 százalékos barcelonai labdabirtoklása mindent elárult a mérkőzés képéről, nem véletlenül húzta az időt az Arsenal. A 28. percben Messi váltott ritmust, de a védők kiválóan szerelték a büntetőterületen belül, a kiguruló labdát Pedro szerette volna 16 méterről a jobb felső sarokba csavarni, sikertelenül.

A 31. percben ismét Messi próbálta magát a kapuig cselezni, de Djourou az ötös vonalán szerelte. Két perccel később Iniesta ugratta ki pazar labdával Villát, aki Djourou szorításában gyengén lőtt, Almunia eldőlve védett. Aztán Diaby húzta el Messi lábát a 16-os vonalán, a játékvezető nem gondolkodott, szabadrúgás és büntetőt helyett meglepetésre kegyesen továbbot intett.

A 36. percben Adriano futtából, 7 méterről akkora kapufát lőtt, hogy a labda a 16-os kívülre pattant vissza.

Forrás: Reuters/Albert Gea

Teljesen beszorult az Arsenal, a félpályát sem tudta megközelíteni, Van Persie poroszkált egyedül előretolt csatárként, de reménye sem maradt, hogy találkozzon a labdával. A 37. percben Dani Alves szabadrúgása a sorfalat bombázta szét.

Az utolsó percek rúgdosódása Van Persie törlesztésekor csúcsosodott ki, de hiába karmolt Dani Alves arcába, az öt percet hosszabbító Busaccánál ez csak sárgát ért. Aztán egy gyors kontrát még beverhetett volna a Barca, de Messi lövését Almunia védte. Hogy legyen igazság, arról mégiscsak Messi gondoskodott, Fabregas buta módon eladott labdáját Iniesta tökéletesen tálalta Messi elé, az argentin pimasz módon megemelte a labdát - a kivetődő Almunia elcsúszott alatta -, majd a kapuba lőtt (1-0).

Szünet után sem változott a játék képe, a Barcelona óriási nyomást gyakorolt az angol csapatra. Ezek után elképesztő meglepetésre az 53. percben egyenlített az Arsenal: Nasri bal oldali szögletére Diaby robbant be, de Busquets megelőzte, és védhetetlen gólt fejelt saját kapujába (1-1).

http://tv2.hu/bajnokokligaja/video/barcelona-arsenal-3-1/player/embed


Válaszul Pedro indította Villát, de Almunia védett. Az 56. percben saját magát hozta nehéz helyzetbe az Arsenal: Van Persie kapott indítást, az asszisztens lest jelzett, a játékvezető sípolt, a holland azonban elrúgta a labdát. Hiába reklamált, és hivatkozott a teltháznyi Camp Nou hangzavarára, Busacca felmutatta a második sárgát - megfogyatkoztak a vendégek.

Az eddig sem tétlen Barcelona új lendületet kapott, az 58. percben Villa közeli lövését védte bravúrral Almunia, majd egy visszagurított labdát Dani Alves lőtt ki a lelátóra 13 méterről. A 69. percben ismét vezetést szerzett a Barcelona: Iniesta hozta fel a labdát, Villához passzolt, ő kiválóan továbbított Xavihoz, akinek már egyszerű volt a dolga (2-1). Három perc múlva Pedro kapott bodicseket Koscielnytől, a büntetőt Messi az el sem vetődő Almunia mellett a bal sarokba gurította (3-1).

A cserékkel eltelt tíz perc, majd a 83., majd a 85. percben Afellay hagyott ki helyzetet, de az igazi fordulatot Bendtner hozhatta volna, ám Wilshere kiváló centerezését képtelen volt begyömöszölni a visszacsúszva szerelő Mascerano és a kivetődve védő Valdés között.

Az eredmény nem változott, a Barcelona 3-1-re nyert és 4-3-as összesítéssel bejutott a negyeddöntőbe.

* * *

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Sahtar Donyeck (ukrán) - AS Roma (olasz) 3-0 (1-0)
Donyeck, Donbass Arena
v.: Howard Webb (angol)
Sahtar: Pjatov - Srna, Csigrinszkij, Rakickij, Rat - Hübschman, Mkitarjan (Alex Teixeira, 67.) - Douglas Costa (Eduardo, 60.), Jadson, Willian - Luiz Adriano (Marcelo Moreno, 75.)
AS Roma: Doni - Burdisso, Juan, Mexés, Riise - Taddei (Rosi, 46.), Pizarro, De Rossi, Perrotta (Caprari, 86.) - Vucinic (Brighi, 65.), Borriello
gól: Hübschman (18.), Willian (58.), Eduardo (87.)
piros lap: Mexés (41.)
továbbjutott: a Sahtar, kettős győzelemmel, 6-2-vel

A hazai pályán 3-2-re elbukott első mérkőzés után Donyeckban a vendégek léptek fel támadólag: a 10. percben Riise 25 méterről bombázott szabadrúgásból két méterrel a bal kapufa mellé.

Gólt azonban a hazai együttes szerzett, a 18. percben a bal oldali szögletzászlónál cselezgető brazil Willian középre adott, a kapu előtt érkezett Hübschmann, aki kicsit belepiszkált, a labda a bal kapufa érintésével a hálóban kötött ki (1-0).

A 22. percben Mkitarjan vezette végig a labdát a Roma térfelén, majd a tizenhatoson belülre érve lőtt, de a bal alsó sarokba tartó labdát védte Doni.

A 28. percben egyenlíthetett volna, de büntetőt rontott a Roma. Egy szöglet után Mkitarjan birkózta le Borriellót, a játékvezető tizenegyest ítélt és sárgát adott az örménynek. Borriello a bal alsó sarkot célozta meg, de Pjatov védett. A 41. percben megfogyatkozott a Roma: Mexés visszahúzta Luiz Adrianót, megkapta második sárga lapját, mehetett az öltözőbe.

Forrás: AFP/Szergej Supinszki

Jól kezdte a második félidőt a Roma, a 49. percben Borriello kapott remek labdát, majd az ötös sarkáról lőtt, de a bal felső sarokba tartó labdát Pjatov szögletre ütötte. Három perc múlva jött a Sahtar válasza: Mkitarjan 18 méterről lőtt, de Doni egy gyors vetődéssel kitolta a labdát a gólvonal elől.

Az 58. percben növelte előnyét a Sahtar. Srna adott remek labdát Williannak. A brazil 14 méterre a kaputól átvette a labdát, majd a bal felső sarokba csavarta (2-0).

http://tv2.hu/bajnokokligaja/video/sahtar-donyeck-as-roma-3-0/player/embed


A gól kedvét szegte teljesen a Romának, a hazaik meg már nem erőltették a gólszerzést, így lassan, de biztosan unalomba fulladt a találkozó. A 87. percben azért még a csereként beállt Eduardo is betalált, a horvát válogatott csatár Rosi gyengén hazagurított labdájára csapott le és hat méterről Doni lábai között a kapuba lőtt (3-0). A Sahtar kettős győzelemmel jutott a negyeddöntőbe.