Vágólapra másolva!
A Barcelona argentin játékosa, Javier Mascherano szerint honfitársa, Lionel Messi a tavalyi teljesítményét is felülmúlhatja a Barcelona-Arsenal BL-visszavágón; az aranylabdás játékos tavaly négy gólt lőtt a londoni csapatnak a negyeddöntőben. Az Arsenal edzője, Arsene Wenger úgy véli, a Camp Nouban képtelenség 0-0-ra játszani, ezért csapata - amely 2-1-re verte a Barcát Londonban - idegenben is támadni fog.

Tavaly a Barcelona Londonban 2-2-t játszott az Arsenallal, majd a visszavágón 4-1-re diadalmaskodott Lionel Messi mesternégyesével, így könnyedén jutott elődöntőbe.

A Liverpooltól érkezett Barca-középpályás, Javier Mascherano a kedd esti nyolcaddöntő visszavágóján is sokat vár az argentin támadótól: "Leo engem már semmivel nem tud meglepni. Úgy gondolom, hogy megismételheti a 2010-es teljesítményét, de akkor sem csodálkoznék, ha egyet ehhez még hozzátenne" - nyilatkozta honfitársáról a Sunnak az argentin középpályás, aki Sergio Busquets védősorba állítása miatt jó eséllyel bekerül a kezdőcsapatba.

Mascherano hozzátette: csapata számára már egy 1-0-s siker is megfelelő lenne, hiszen akkor idegenben lőtt gólokkal nyolc közé jutna, ám nem erre játszanak: "Arra törekszünk, hogy a lehető legnagyobb különbséggel nyerjünk. Mindig ugyanolyan intenzitással játszunk, és fontos, hogy a saját játékunkat mutassuk be. Bár a londoni végeredmény nem ezt mutatja, az 1-2-től eltekintve szerintem az első mérkőzésen is látványosan futballoztunk, hiszen vannak olyan meccsek, amikor a jó játék rossz eredménnyel párosul. Úgy vélem, ha ugyanúgy játszunk, mint Londonban, akkor jó esélyünk van a továbbjutásra" - fogalmazta meg a várakozásait a 26 éves játékos, hozzáfűzve: úgy tekintenek a kedd esti találkozóra, mintha BL-döntőt játszanának.

Az Arsenal - szemben a Barcával - évek óta nem nyert semmilyen trófeát (legutóbb 2005-ben az angol FA-kupát), a katalánok edzője, Josep Guardiola szerint azonban ennek nem az az oka, hogy mentálisan gyenge csapat lenne az angol. "Mostanság mindenki arról beszél, hogy az Arsenal a játékosok érzékenysége miatt képtelen nagy eredményt elérni, ám én nem értek ezzel egyet. A Premier League-ben a Manchester Uniteddel az aranyéremért harcol, bejutott a Ligakupa-döntőjébe is, és néhány éve a BL-ben is finálét játszott" - nyilatkozta a tréner, aki hátfájdalmai (mint kiderült, porckorongsérve van) miatt két bajnokin sem ült le a kispadra, de kedd este már ott lesz csapata mellett.

A negyvenéves szakember azt azért belátta, hogy valami nincs rendben az Arsenallal: "Mintha valami hiányozna belőlük, ám fiatal csapatról van szó, amelynek a mentalitása már az első trófea megnyerése után sokat javulhat."

Forrás: AFP
Guardiola is felszívta magát a nagy meccsre, és ott lesz a kispadon

Arsene Wenger csapata talán azzal a védekező taktikával ejthetné ki a Barcelonát, mint tavaly a José Mourinho vezette Inter, ám az Arsenal szakvezetője szerint erre a fajta futballra képtelen a csapata.

"Persze hogy örömmel vennék egy gól nélküli döntetlent, de illúzió lenne azt hinni, hogy elmegyünk Barcelonába, és arra számítunk, hogy a hazaiak egyetlen gólt sem rúgnak. A csapatom nem védekező felfogású, nem tizenegy védő van az Arsenalban, akik örülnek, hogy bekkelniük kell. Éppen ezért úgy tervezzük, hogy legalább egy gólt szereznünk kell."

Összesítésben 3-2-re az Arsenal ment tavaly, amikor Messi megszórta magát, és lőtt négy gólt:


Wenger hozzátette: ezzel együtt maximálisan bízik a védőiben: "Szerintem nem kell bizonygatnunk, hogy képes jól védekezni a csapat. Aki szerint nem jó a védelmünk, azt emlékeztetném, hogy a legutóbbi tizenegy Premier League-meccsünkből hét alkalommal egyetlen gólt sem kaptunk. Összességében pedig kevesebbet, mint a Manchester United, amelynek nagyon jó védelme van. Ha kell, képesek vagyunk védekezni is, bár kétségtelen, hogy jobban szeretünk támadni."

Carles Puyol térsérülés, Gerard Pique pedig eltiltás miatt biztosan nem állhat a Barcelona rendelkezésére, így Sergio Busquets védőtársa a máskor balbekként szereplő Eric Abidal lesz a védelem tengelyében. Az angoloknál a gólerős holland támadót, a sérült Robin van Persie-t a várakozással ellentétben mégis nevezte Arsene Wenger, Theo Walcott viszont biztosan nem játszhat, és kétséges Cesc Fabregas pályára lépése is.

A másik kedd esti visszavágón az AS Roma a Sahtar Donyeck otthonában lép pályára, és már csak bravúrral harcolhatja ki a továbbjutást, mivel Rómában nagy meglepetésre 3-2-re kikapott az ukrán együttestől.

A várható kezdőcsapatok (kezdés: 20.45):
Barcelona: Valdes - Dani Alves, Busquets, Abidal, Maxwell - Xavi, Mascherano, Iniesta - Villa, Messi, Pedro.
Arsenal: Szczesny - Sagna, Koscielny, Djourou, Clichy - Diaby, Wilshere - Nasri, Fabregas, Arsavin - Bendtner.

Sahtar Donyeck: Pjatov - Srna, Csigrinszkij, Rakickij, Rat - Hubschman, Hitarjan; Douglas Costa, Jadson, Willian - Luiz Adriano.
Roma: Doni - N. Burdisso, Juan, Mexes, Riise - Pizarro, De Rossi, Taddei, Perrotta, Vucinic - Totti.