Vágólapra másolva!
Majd minden klubnál van egy olyan játékos, akit különleges megbecsülés övez a szurkolók részéről, és az ilyen futballistákat rendre megkülönböztetett bánásmódban részesíti az edző is. Probléma csak akkor van, ha a játékos a szakvezető fölé nő.

Öt fordulóval az argentin bajnokság rajtja után a patinás Boca Juniors csak két csapatot előz meg a tabellán. Öt mérkőzéséből hármat elveszített, nem csoda, hogy inog a kispad Júlio César Falcioni alatt. A tréner menesztése azonban nem csak a gyenge eredmények miatt valószínű, a drukkerek szemében ugyanis a rossz eredményeknél is nagyobb bűn, hogy a legutóbbi három bajnokin még a kispadra sem nevezte az egyesület ikonját, Juan Román Riquelmét, aki pedig teljesen egészséges.

A 32 éves középpályás ugyan nem a Boca Juniorsban nevelkedett, de itt mutatkozott be a felnőttek között még 1996-ban, és négyéves spanyolországi kitérőt követően ide tért vissza 2007-ben. A karmester vezérletével a csapat négy bajnoki címet és három Libertadores-kupát nyert, a szurkolók pedig valósággal rajonganak érte, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban sérülés miatt kifejezetten keveset játszott, és ha a pályán volt, teljesítménye akkor is gyengébb volt a korábban megszokottnál. Az őszi aperturában Riquelme mindössze három bajnokin lépett pályára, de úgy tűnt, hogy a clausurára tökéletesen felépült, és a télen érkezett új tréner, Júlio César Falcioni a kezdők közé jelölte az első fordulóban a Godoy Cruz ellen. A Boca 4-1-re veszített, egy héttel később pedig Riquelme a kispadon sem kapott helyet, pedig nem volt sérült.

Verekedés Riquelme fizetése miatt?

Ezt a döntést korábban egyetlen tréner sem merte meghozni, ráadásul Falcioni azzal fokozta a szurkolók felháborodását, hogy kijelentette: "Senkinek sem tartozom magyarázattal. Nem taktikai kérdésről van szó, egyszerűen csak a lehető legjobb csapatot akarom a pályára küldeni."

Szavaiból az következik, hogy Riquelme az elképzelései szerint nem tagja az ideális kezdő tizenegynek, ami a Boca-hívek számára valósággal elképzelhetetlen. Argentin újságírók szerint azonban a klub vezetősége nem véletlenül nevezte ki Falcionit, aki korábbi csapatainál is rendre konfliktusba került a sztárjátékosokkal, taktikai elképzeléseibe pedig nem illik bele egy klasszikus karmester. A Boca elnökségét ugyanis megosztja Riquelme személye: a játékos tavaly nyáron négy évvel meghosszabbította szerződését, amely évi ötmillió dolláros fizetést biztosít a számára. A vezetőség több tagja szerint ez túlzás, és állítólag a legutóbbi elnökségi ülésen a tagok össze is verekedtek a kérdés megvitatása közben.

Tottinak 2019-ig biztos a helye a Romában

A Bocánál tehát a jelek szerint nem tudnak szépen búcsúzni a klub ikonjától, aki az utóbbi időben kezdett az edző fölé nőni. Hasonló a helyzet az AS Románál, ahol Francesco Totti számít érinthetetlennek. A támadónál több gólt senki sem szerzett a klub színeiben, amely nagyon sokat köszönhet neki, ám személye sokszor terhet is jelent az aktuális edző számára - Totti kispadra ültetése ugyanis valóságos inzultusnak számít. A 2009 őszén a kispadra került Claudio Ranieri megpróbálta fokozatosan megvonni a kiváltságokat a játékostól, de így is kisebbfajta szenzációnak számított, amikor tavaly tavasszal a Lazio elleni városi derbin a szünetben lecserélte őt.

Forrás: AFP

Az eredmény akkor igazolta a szakembert, hosszú távon viszont Ranieri nem jöhetett ki győztesen a hatalmi harcból: Totti ugyanis 2009-ben olyan szerződést kötött az egyesülettel, amely szerint játékosként 2014-ig marad, majd visszavonulását követően rögtön helyet kap a vezetőségben. Mindez jól mutatja, hogy Totti mekkora hatalommal bír: sokkal biztosabb a helye, mint bármelyik trénernek. Ranieri akkor húzta ki végképp a gyufát, amikor januárban a Sampdoria ellen a 92. percben cserélte be Tottit, aki láthatóan dühösen fogadta a dolgot. Ranierit azóta menesztették, a kispadra pedig az a Vincenzo Montella került, aki a 2001-es bajnokcsapatban együtt játszott Tottival. A rómaiak tízese azóta minden meccsen kezdő volt.

www.global-soccer.eu