Vágólapra másolva!
Eddig a fociban csak elszigetelt esetekben derült fény doppingolásra, ám a Barcelona remeklése és több másik spanyol doppingügy nyomán a katalánok is gyanúba kerültek. Pep Guardiola csapatát egy hónap alatt kétszer látogatták meg a doppingellenőrök, a Marca nevű újság és egy rádióadó is vádaskodni kezdett. Bizonyítékokkal ugyanakkor senki nem tudott előállni, mi több, a rádiós anyagot készítő újságíró utóbb kijelentette: ha kell, térden állva kér bocsánatot a barcásoktól.

Egy hónap alatt másodszor jelentek meg meglepetésszerűen az UEFA doppingellenőrei a Barcelona edzőközpontjában, csütörtökön. Február végén Daniel Alvesnek, Gerard Piquének, David Villának, Andrés Iniestának, Jeffrennek, Maxwellnek, Gabriel Militónak, Pedrónak, Ibrahim Afellaynak és Eric Abidalnak kellett mintát produkálnia, amelyek egytől egyig negatívak lettek. Most Lionel Messit, Afellayt, Xavit, Villát, Jeffrent, Piquét, Iniestát, Javier Mascheranót, Víctor Valdést és José Manuel Pintót ellenőrizték, miközben néhány napja az egyik spanyol rádióállomás szerint a nagy rivális Real Madrid arra kérte a spanyol szövetséget, szigorítson a doppingellenőrzéseken a Primera Divisiónban, és arra utalt, hogy a katalánoknál gyanús előéletű orvosok is dolgoznak.

Spanyolországban az utóbbi években elszaporodtak a doppinggyanús esetek, elsősorban a doppingdoktor néven elhíresült Eufemiano Fuentes tevékenységének napvilágra kerülésével összefüggésben. A bomba a kerékpársportban robbant, Fuentes többek között a Team ONCE, az Amaya és a Kelme istállóknál is dolgozott, mielőtt a spanyol rendőrség 2006 májusában letartóztatta az Operación Puerta nevű akció keretében, laboratóriumában pedig közel száz biciklistától találtak EPO-val telített vérmintát. Olyan világhírű sportolókról volt szó, mint a német Jan Ullrich, az olasz Ivan Basso, az amerikai Tyler Hamilton, de a teljes spanyol élmezőny is érintett volt Alberto Contadortól kezdve Alejandro Valverdén keresztül Joseba Belokiig. A spanyol kerekesek többségét azonban a hazai bíróság bizonyítékok hiányában felmentette.

Fuentes azonban nem tanult a leckéből, csupán sportágat váltott: a tavaly áprilisban indult újabb nyomozás során kiderült, hogy ezúttal atléták lettek a kuncsaftjai. Tavaly decemberben a spanyol hatóságok tizennégy embert vettek őrizetbe az ügyben, köztük a Spanyol Atlétikai Szövetség alelnökét, a gátfutó Marta Domínguezt, aki 2009-ben a berlini világbajnokságon aranyérmet nyert.

Vád a Real és a Barca ellen

De mi köze mindennek a futballhoz és a Barcelonához? Fuentes állítólag már 2006-ban is kijelentette, hogy nem csupán kerékpárosok voltak az ügyfelei, az egykori biciklista Jesús Manzano pedig egy nyilatkozatában kifejtette: a doppingdoki több labdarúgóval is kapcsolatban állt a spanyol bajnokágból. A francia Le Monde 2006 decemberében egy cikkében azt állította, hogy olyan dokumentumoknak van birtokában, amelyek szerint Fuentes a Real Madrid és a Barcelona számára is készített "felkészülési tervet". A katalánok bíróság elé vitték az ügyet, és mivel a Le Monde nem tudta bizonyítani állításait, 300 ezer eurós kártérítést kellett fizetnie a klubnak.

Forrás: AFP
Xavi a vb-döntőn

A pletykák azonban ezzel nem értek véget. Tavaly decemberben a Marca arról írt, hogy Fuentes a kihallgatásra várva az előzetesben a cellatársának azt mondta: ha mindent elmondana, amit tud, akkor Xaviék búcsút mondhatnának az Európa- és világbajnoki címüknek. Ez a forrás ugyanakkor fenntartásokkal kezelendő: a bulvármédia felkapta a hírt, mire négy nappal később a Marca a címlapján közölte Fuentestől nyílt levelét, amelyben cáfolta a fentieket. "Soha sem állítottam ilyesmit. Egyike vagyok annak a negyvenmillió spanyolnak, aki büszkeséget és elismerést érez a válogatott eredményei miatt" - állt a spanyol fociszövetség elnökének, Ángel María Villarnak címzett levélben. Az ügyben a spanyol szövetségi kapitány, Vicente del Bosque is megszólalt: "A labdarúgás teljesen tiszta, és ha nem így lenne, akkor mélységesen csalódnék. Azt hiszem, hogy a fociban lehetetlen, vagy legalábbis majdnem teljesen lehetetlen a doppingolás."

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az [origo] kérésére reagált a korábbi Real Madrid-edző szavaira: "A FIFA és az UEFA horribilis összegeket költ az ellenőrzésre, nyilván nem hatástalanul. Ugyanakkor minden olyan sportágban lehet doppingolni, amelyben erőt vagy állóképességet lehet fejleszteni, ilyen szempontból tehát a futball sem kivétel. Nagyon jól tudjuk, hogy azért nincs olyan sok pozitív eredmény, mert vannak olyan szerek, melyeket nehéz kimutatni, illetve jól időzítik ezek használatát."

Forrás: AFP
Fuentes doktor kilép a laboratóriumából

Térden állva kérne bocsánatot az újságíró

Ilyen előzmények után kerültek elő a múlt hét elején a Cadena Cope rádió doppingvádjai, amelyek nem csak a Barcát érintették: a médium azt állította, hogy Fuentes 2002 és 2004 között a Valencia alkalmazásában állt. Ennek hivatalosan semmi nyoma nincsen, egy nappal később a Cadena Cope is visszakozott, egy nyilatkozatot adva ki: "Sohasem vontuk kétségbe a Barcelona vagy a Valencia eredményeit, az orvosi stábjának viselkedését vagy játékosai becsületességét."

A rádióadó nyilvánosan elnézést kért mindkét egyesülettől azért, mert rosszul értelmezett bizonyos információkat, míg az anyagot elkészítő újságíró, Juan Antonio Alcala kijelentette: "Naiv voltam a dologgal kapcsolatban, azt hittem, az információk a Real Madridtól származnak. Ha arra van szükség, hogy térden állva kérjek bocsánatot, akkor meg fogom tenni."

Nem csak Xaviék játszanak sokat

A Barca elleni gyanút az is táplálhatja, hogy a Barcelona immár harmadik éve, szinte meccsről meccsre csúcsteljesítményt nyújt, ráadásul csaknem egész évben három fronton szerepel. Josep Guardiola ennek ellenére csak a lehető legritkább esetben alkalmazza a rotációs szisztémát: ha csak teheti, mindegyik klasszisát pályára küldi. Ez részben kényszerűségből adódik, hiszen a játékoskeret viszonylag szűk, ráadásul a sikerek egyik titka éppen az összeszokottság: a focisták szinte csukott szemmel is tudják, merre mozognak a társaik. A katalánok játékstílusa ugyan a sok futáson alapul, azonban a középpályán ez nem annyira sprinteket, hanem egyenletes ritmusú mozgást jelent: Xavi vagy Iniesta metronómszerűen diktálja a mérkőzés ritmusát.

Forrás: Reuters/Gustau Nacarino

Mindez inkább az ellenfelet fárasztja, mint a Barca játékosait, ennek köszönhető, hogy Xavi, Iniesta vagy Messi csak kevés mérkőzésről hiányzik. Tény, hogy a legutóbbi Aranylabda-szavazás első három helyezettje az elmúlt két és fél idényben rengeteg meccset játszott, ugyanakkor ez korántsem számít unikumnak. Majd mindegyik sztárcsapatnál van egy-két olyan futballista, aki szinte sohasem hiányzik, nagyon keveset sérült, kihagyhatatlan a kezdők közül. Ha egy klub messzire jut a BL-ben, és még a hazai kupasorozatban is jól szerepel, akkor a válogatott mérkőzésekkel együtt a legnagyobb sztárok szezononként körülbelül hatvan meccsen szerepelnek, és ez a szám kiugró esetben (mint az előző, vb-vel dúsított idényben Xavi vagy Philipp Lahm esetében) még magasabb is lehet.

Ezzel együtt Tiszeker szerint ilyen terhelés mellett is be lehet vetni tiltott szereket: "Más szert és adagolást kell hozzá választani. Régóta tudjuk, hogy az EPO-t nagyon kis dózisokban is adagolják, amire a foci alkalmas. Stimulánssal, például amfetaminszármazékkal is meg lehet pörgetni a szervezetet, hogy ne érezzen fáradtságot, és jobban tudjon koncentrálni. Ma már nem úgy megy, mint régen, amikor csak néhány szer volt, és mindenki azt használta. Specialziálódni szoktak a doppingolásnál is, a kerékpárnál például az EPO sokadik generációját alkalmazzák már."

JátékosMeccsek a 2008/09-es idényben2009/102010/11
Xavi646943
Andrés Iniesta435646
Lionel Messi546246
Cristiano Ronaldo604645
Philipp Lahm496745
Patrice Evra546335
Ashley Cole584441
Javier Zanetti585840

www.global-soccer.eu