Vágólapra másolva!
Ha az AC Milan hét év után megint aranyérmet tud szerezni a Serie A-ban, azt nagy részben Zlatan Ibrahimovicnak köszönheti majd: a svéd csatár vezeti a házi góllövőlistát, és személye az elmúlt időszakban garancia volt a bajnoki címre. A nemzetközi porondon azonban mintha kicserélnék Ibrahimovicot, a BL-ben ugyanis a fontos meccseken sehogyan sem tud betalálni.

A következő fordulók sorsdöntőek lehetnek az AC Milan számára: a Serie A listavezetője előbb Palermóba látogat, majd pedig a városi rivális Internazionale ellen lép pályára.

Utóbbi mérkőzés akár a bajnoki címet is eldöntheti, hiszen az Inter jelenleg öt ponttal áll a rossonerók mögött, és a szakértők szerint más gárda nem nagyon veszélyeztetheti a Milan aranyérmét. Éppen ezért rendkívül érzékenyen érinti Massimiliano Allegrit, hogy a szezon talán legfontosabb mérkőzésén nem számíthat legeredményesebb támadójára. Zlatan Ibrahimovicot ugyanis az előző játéknapon a Bari ellen kiállították, és három meccsre szóló eltiltást kapott.

Ütésért járt a piros lap a Bari elleni meccsen:


Garancia a bajnoki címre

A svéd támadó a nyári leigazolása óta egyértelműen vezéregyéniségnek számít a Milannál. 14 találatával vezeti a házi góllövőlistát, és emellett 11 gólpasszt is adott - amit a Serie A-ban ebben az idényben senki sem tudott felülmúlni. Arról nem is beszélve, hogy Ibrahimovic személye valóságos garancia a bajnoki címre: 2004 óta minden egyes szezonban az a klub végzett az élen, amelyikben ő játszott, legyen szó a holland, az olasz vagy a spanyol bajnokságról.

A 2005-ös és a 2006-os aranyérmet ugyan elvették a Juventustól, azonban a pályán elért eredmények alapján a torinóiak végeztek az élen - soraikban Ibrahimoviccsal. Aki ráadásul ontotta a gólokat: egyetlen gyengébb idénye a 2005-2006-os volt, amikor csupán hét találatot ért el, de ezen kívül 2004 óta mindig legalább 15 gólig jutott. 2009-ben 25 találattal gólkirályi címet szerzett a Serie A-ban, és a Barcában is eljutott 16-ig.

A Lecce ellen látványos emeléssel szerzett gólt:


A bajnokságban tehát sohasem lehetett rá panasz, ám a Bajnokok Ligájában sokszor mintha egy másik játékos futna ki a pályára. A BL-ben eddigi karrierje során már 23 találatot ért el, azonban az egyeneses kieséses szakaszban pocsék a mérlege: valódi ki-ki meccsen csak háromszor volt eredményes.

Mind a három gólt a Barcelona színeiben szerezte az előző idényben: az Ajax, a Juventus, az Inter és a Milan hívei hiába vártak Ibrahimovic-gólokat a Bajnokok Ligája nyolcad- vagy negyeddöntőjében. Nem csoda, hogy a svéd támadó kritikusai azt állítják: Ibrahimovic csak a kiscsapatok ellen tud villogni, az igazán fontos összecsapásokon rendre csődöt mond.

A Barcában megtanulta az összjátékot is

A statisztikák ezt az állítást nem teljesen támasztják alá. Való igaz, hogy Ibrahimovic a BL-ben az egyenes kieséses szakaszban eddig rendre elmaradt a várakozástól, és karrierje elején a bajnokságban sem villogott a rangadókon. Az Internél eltöltött időszak alatt például a Juventus ellen egyszer sem volt eredményes, és a Milan ellen is csak az első két mérkőzésen talált be - a következő négy derbin gól nélkül maradt.

Ugyanígy a Juve színeiben sohasem szerzett gólt a Milan ellen. A Barcelonában viszont meglepően jól teljesített ebből a szempontból: az Atlético Madrid ellen mindkét összecsapáson betalált, és a Real Madrid elleni csúcsrangadót is az ő gólja döntötte el, akárcsak az Espanyol elleni derbit. A Milanban pedig eddig szintén kifejezetten eredményes volt a rangadókon: az Internazionale elleni győztes találat mellett mindkét Napoli elleni bajnokin betalált, és bevette a Lazio, illetve a Juventus kapuját is.

Az Inter elleni őszi derbin kiharcolt, majd belőtte a mindent eldöntő büntetőt:

Mindez ugyanakkor nem kis részben annak volt köszönhető, hogy a Milannál sokszor teljesen rá építették a támadójátékot. Ibrahimovicot korábban sokat kritizálták amiatt, hogy valósággal rátelepszik csapatára: főleg az Internél volt igaz az, hogy a támadójáték a svéd focista számára előrevágott labdákból állt. Zsenialitása miatt az esetek többségében Ibrahimovic megoldotta a dolgot, azonban sokan úgy vélték: ha ő jól futballozik, azt a csapatjáték sínyli meg.

A Tottenham ellen csak meg nem adott gólig jutott:


Josep Guardiola valószínűleg ezért nem tartott rá igényt: a Barcelona mesterének nem egy önző zsenire, hanem egy briliáns csapatjátékosra lett volna szüksége. A katalán futballfilozófia azonban a jelek szerint hatott Ibrahimovicra is, hiszen a Milanban már sokkal jobban kiveszi magát az összjátékból, ezt bizonyítja a 11 gólpassza is.

Frusztráló gólképtelenség

Az utóbbi hetekben azonban nem ment neki a játék, a legutóbbi kilenc találkozón mindössze egyetlen gólt ért el - azt is tizenegyesből. Allegri mester ugyan ennek ellenére is folyamatosan dicsérte. "Nem változott meg a véleményem róla, mert remek futballista, és a Tottenham ellen sem játszott rosszul" - jelentette ki például a BL-kiesés után, a Bari elleni piros lapot követően azonban nem állta meg, hogy megjegyezze: "Ibrahimovicnak meg kellene nyugodnia, hiszen már nagyon sokat tett a Milanért, és ennek így kell folytatódnia. Ilyen góltalansági időszakok mindenkivel megesnek, de nem szabad idegeskednie".

Forrás: AFP
Az elmúlt hetekben a gólok helyett csak a méltatlankodás maradt a svédnek

A svédnek most mindenesetre lesz ideje lehiggadni az eltiltása alatt, a csapat pedig bebizonyíthatja, hogy eredményessége nem csak tőle függ. A Palermo ellen a hírek szerint Allegri a csatársorban a Pato-Cassano duónak szavaz bizalmat, akik mögött a középpályán Kevin-Prince Boateng vagy Clarence Seedorf irányíthat - Robinho pedig a kispadról várja a bevetést. Ez a támadó alakzat mindenképpen kombinatívabb játékot prognosztizál, mint az Ibrahimovic által fémjelzett csatársor.

www.global-soccer.eu