Vágólapra másolva!
Az angol futballszurkolók szeretnék visszahozni az állóhelyeket az angliai stadionokba. Bár a javaslatot kormányzati szinten is felvetették, a komoly ellenállás miatt kevés rá az esély.

Az ötletet az angol drukkereket tömörítő szervezet (FSF) fogalmazta meg egy, a világhálón elindított petíció által. "A szurkolók úgy érzik, valami elveszett a meccsekről, amikor megszüntették az állóhelyes szektorokat" - érvelt a szervezet elnöke, Malcolm Clarke. A vezető azt is hangsúlyozta, hogy a fanatikusok egy része ma is állva nézi a meccseket az ülőhelyekkel teli lelátón, és ez önmagában is egy kockázati tényező.

A Premier League vezetői azonban mereven elutasítják az elképzelést. "Jóval több előny származik abból, hogy kizárólag ülőhelyek vannak, mint amennyit az állóhelyek visszaállítása hozhat" - fogalmazott Dan Johnson, a szervezet szóvivője. "Az újítás óta sokkal több nő és gyermek jár a meccsekre, és kialakíthatnak bármilyen biztonságos állóhelyi részeket, az ülőhelyes lelátók mindig biztonságosabbak lesznek."

A változtatást a szurkolókkal történt hétfői egyeztetésén még nem tartotta lehetetlennek Hugh Robertson, brit sportminiszter, aki szerint a német példát követve biztonságosan meg lehet oldani az állóhelyek újbóli kialakítását. Később azonban a sportért felelős minisztériumból is negatív válasz érkezett. "A kormányzat tiszteletben tartja a szurkolók által közzétett kérést, de a megfogalmazott érveket nem tartja meggyőzőnek ahhoz, hogy megváltoztassa a jelenlegi rendszert" - reagált a testület szóvivője a kérdéssel kapcsolatban.

Az angol első és másodosztályból a kilencvenhat szurkoló életét követelő, 1989-es Hillsborough-katasztrófa után száműzték az űlőhelyeket, . Az ügyben a Hillsborough-baleset áldozatainak családait segítő szervezet (HFSG) is hallatta a hangját, élesen ellenezve a változtatást.