Vágólapra másolva!
A védő Erik Pieters szerint a magyar válogatott meglepte Hollandiát azzal, hogy a budapesti egytámadós felállás helyett négy középpályással és két csatárral játszott a kedd esti Eb-selejtezőn, amelyen a hollandok több nagy fordulat után győztek 5-3-ra. A holland kapitány, Bert van Marwijk úgy érezte, hogy 2-1-es magyar vezetésnél kicsúszott a kezükből az irányítás, és 3-3 után bármi megtörténhetett volna. Dzsudzsák Balázs érvénytelenített gólja Egervári Sándor magyar kapitány és a szünetben beállt Koman Vladimir szerint is teljesen szabályos volt.

Juha Pál helyszíni tudósítása Amszterdamból

Habár a magyar a válogatott a pénteki 0-4 után kedden öt gólt kapott Hollandiától, az Ajax stadionjába kilátogató ezer magyar drukker ezúttal mégis büszke volt a csapatra, amely hátrányból felállva 2-1-re fordítani tudott, majd még 3-3-nál is közel volt a pontszerzéshez a világbajnoki ezüstérmes otthonában. A szurkolók a meccs végén "Szép volt, fiúk!" rigmussal üzenték meg Gera Zoltánéknak, hogy amit láttak, az nagyon is tetszett nekik.

"Nem volt könnyű, hiszen jó volt a magyar csapat"

Erik Pieters, a hollandok hátvédje szerint a magyarok új taktikája váratlanul érte őket: "A magyar csapat 4-4-2-es felállásra váltott a 4-2-3-1 helyett, amivel megleptek minket. Arra kényszerítették a csapatunkat, hogy kissé más stílusban játsszunk" - elemzett a mérkőzés után Pieters az [origo]-nak.

A 22 éves PSV-játékos elmondta, különleges volt számára a mérkőzés, amelyen klubbéli csapattársának, a másik oldalon szereplő Dzsudzsák Balázsnak is bizonyítani akart. "Mindenképpen nyerni akartam Balázs válogatottja, Magyarország ellen. Nem volt könnyű, hiszen jó volt a magyar csapat, de a lényeg, hogy végül sikerült" - tette hozzá Pieters, akit 2-2-es állásnál cseréltek le.

A hátvéd szerint alapvetően befolyásolta a két meccs végeredményét a szünet előtt szerzett holland gólok száma: "Az első meccsen sikeresen letámadtuk a magyar védelmet, és már az első félidőben kétgólos előnybe kerültünk. Most nem sikerült újabb gólt szereznünk a szünet előtt, a magyarok pedig a második játékrészben gyorsan fordítani tudtak, amire mi harcos futballal válaszoltunk, így végül 5-3 lett a vége."

A korábban az Utrechtben szerepelt Pieters arról is beszélt, hogy mi dönthet az E csoportban a második helyre pályázó válogatottak között: "Magyarország és Svédország egyaránt jó játékosokból áll, így a taktika és a játékosok formája lehet majd a döntő."

Egervári: Nem engedtem, hogy a játékvezetővel foglalkozzon a csapat

A magyarok szövetségi kapitánya, Egervári Sándor a második félidővel igen, a játékvezetővel viszont nem volt elégedett. "Csak gratulálni lehet a magyar válogatottnak, mert nagyszerű második félidőt produkált idegenben a vb-döntős holland csapat ellen. Az első félidővel sem voltunk elégedetlenek, talán csak a játékvezetővel, mert egy szabályos gólunkat nem adta meg. Sajnálom, hogy a három rúgott gólunk ellenére sem tudtunk pontot szerezni" - értékelt a szakvezető.

Egervári szerint, bár csak négy nap telt el a két meccs között, nehéz összehasonlítani a magyar játékosok budapesti és amszterdami teljesítményét: "A játékosok kedd este messze felülmúlták a múlt pénteken mutatott teljesítményüket, és ez volt a záloga annak, hogy egy nagyon jó mérkőzést játszottunk, sajnos pontszerzés nélkül. De azért jó volt látni a riadalmat a hollandok tekintetén. A félidőben arról beszéltünk, hogy biztosan lesznek helyzeteink, ezért fel kell vállalni a gyors kontrákat, amelyek révén bekerülhetünk a védők mögé. Az első 45 perc után nem engedtem, hogy a meg nem adott gól miatt csak a játékvezetővel foglalkozzon a csapat. Csak arról beszéltünk, hogy mi hogyan tudunk javítani. Örülök, hogy ez a hit végig megvolt a játékosokban, talán csak az utolsó öt percet leszámítva, amikor Kuyt lecsúszott beadásával megkapott gól leültette a csapatot. De le a kalappal a fiúk előtt, ebből meríthetünk a későbbiekben is."

Forrás: AFP/Toussaint Kluiters
Van der Vaart és Pintér Ádám küzdelme

A szakember kifejtette, egyáltalán nem bánta meg, hogy az öt gólt kapó Fülöp Mártont tette be a kapuba Király Gábor helyett, és nem ért egyet azokkal, akik szerint több gólt is megakadályozhatott volna az Ipswich légiósa.

A holland kapitány, Bert van Marwijk szerint a szerencsének is volt szerepe kedd este: "Jól kezdtük a mérkőzést, az első magyar gólhoz egy kis szerencse is kellett, a másodikat megakadályozhattuk volna. Ezt követően szétesett a játékunk, a játékosok fegyelmezetlenek voltak, kicsúszott a kezünkből az irányítás. Nagyon nehéz volt visszajönnünk a meccsbe, és el kell ismerni, hogy kis szerencse is kellett ahhoz, hogy egyenlíteni tudjunk. Három-három után bármi megtörténhetett volna. Nagyon jól játszottak a magyarok. Tudom, hogy mindenki egy újabb Oranje-showt várt, de ezúttal ezt nem tudtunk biztosítani. De nem is lehet minden meccs show."

Forrás: REUTERS/Jerry Lampen
Van Marwijk elismeri: kellett egy kis szerencse is a holland győzelemhez

Koman: Rúgtak egy gólt, és azt hitték, nem tudunk feljönni

A magyar csapatba csereként állt be a szünetben Koman Vladimir, és amíg a pályán volt, a hazaiak négy, a vendégek pedig három gólt szereztek. "Szerencsétlen gólokat kaptunk, ha jobban odafigyelünk, akkor elkerülhetők lettek volna. A végén már nagyon elfáradtunk, nem zártunk vissza, de úgy gondolom, hogy a meccs háromnegyed részében nagyon jól megoldottuk a védekezést" - értékelt a középpályás az [origo]-nak.

A 22 éves játékos szerint a hollandok nem nézték le a magyar csapatot, inkább csak lenyugodtak egy kicsit: "Rúgtak egy gólt, és azt hitték, hogy mi már nem tudunk feljönni. Ezek után nekünk pont jókor jött az első gólunk a második félidő elején. Ettől erőre kaptunk. De sajnos oda kellett volna figyelni egyből a góljaink után a védekezésre, mindig nagyon hamar kaptuk be a gólokat - ebben kell javulnunk" - mondta Koman, hozzátéve, hogy összességében szerinte helytállt a csapat, és ilyen teljesítménnyel meg lehet nyerni a soron következő mérkőzéseket. "Pozitív az összkép, mert jó úton haladunk. A nézők is pozitívak voltak, köszönet érte."

Forrás: REUTERS/Jerry Lampen
"Szép volt fiúk" rigmussal üzentek a szurkolók

Koman reméli, hogy Gera - aki hasonlóan kevés lehetőséget kap klubcsapatában, mint ő - új erőre fog kapni a két gólja után, és megjön az önbizalma. A középpályás nem csodálkozik azon, hogy a 4-4-2-es hadrenddel Magyarország valamelyest meglepte az ellenfelet. "A középpályán azért nehéz volt letolódni őket, mert visszajött Sneijder ésVan Persie is labdát kérni, a középpályásainknak nagyon nehéz dolguk volt. Csakúgy, mint a szélső védőknek, a holland csapat két szélső támadója, Afellay és Kuyt ugyanis egyaránt duplatüdejű játékos. Nagyon mentek előre, nehéz volt őket lefogni."

Forrás: AFP/Toussaint Kluiters
Kuytöt nem sikerült lefogni

A Sampdoria légiósa az első félidőben még a kispadról nézte, amint Dzsudzsák Balázs belövi a hálóba a labdát, a bíró azonban nem ítél gólt: "Én meg vagyok győződve arról, hogy szabályos gól volt, mivel nem kértük a sípszót. Most már hiába reklamálunk, de ha megadják, akkor biztosan megváltozik a játék képe" - tette hozzá Koman, aki a lefújás után Wesley Sneijderrel beszélgetett. "Szoktam vele beszélni, az Inter ellen rengetegszer játszottam, ismerjük egymást nagyon jól. Gratuláltam, mert tényleg nagyon jó csapatuk van."

"Jól esik, ha odafigyelnek ránk"

Koman nem hiszi, hogy bármi előnye származna abból a klubcsapatában, hogy vállalható eredményt ért el a magyar csapat a hollandok ellen: "Ismerve az olaszokat, nem merek semmit kijelenteni. Visszamegyek, és vagy jobb lesz, vagy ugyanolyan lesz, vagy rosszabb lesz a helyzetem - tényleg nem tudom. Ami biztos, hogy pontokat kell szereznünk a hét végén a Chievo ellen, mert ha nem, akkor zuhanunk."

Forrás:MTI/EPA/Toussaint Kluiters
Vanczák és Pieters fejpárbaja

Az U20-as vb-bronzérmes játékos Orbán Viktor meccs előtti látogatását is felelevenítette: "A miniszterelnök úr bejött az öltözőbe, és azt mondta: 'Fiúk, nem történt semmi a magyar mérkőzés után', majd kéz és lábtörést kívánt."Koman azt mondja, ennek igenis van hatása egy focistára: "Természetesen jól esik a csapatnak, hogy így odafigyelnek ránk."

Priskin Tamás nyerő ember lehetett volna, ha belövi azt a helyzetet, amikor Vorm kapus kifutott a kapujából, ám a magyar csatár emelés helyett cselezett, majd passzolt: "Picit lekéstem a labdáról, másodszor próbáltam helyzetbe hozni Dzsudzsák Balázst, lehet, hogy jobb megoldást is választhattam volna, sajnos nem sikerült - majd a következő alkalommal" - emlékezett vissza a támadó.

"A harmadik gólunknál, amikor egyenlítettünk, akkor egy picit megijedtek. Sajnos nem sikerült a pontszerzés, a végén két gólt lőttek, ez is bizonyítja, hogy világklasszis csapat a hollandoké. Nagyszerű segítség volt, hogy ennyien drukkoltak nekünk Magyarországról, le a kalappal, hogy Amszterdamba is eljöttek buzdítani a csapatot. Köszönettel tartozunk a szurkolóknak a lelkesítő hangulatért."