Vágólapra másolva!
A Fulham vezetőedzője, Mark Hughes továbbra sem játszatja Gera Zoltánt - az elmúlt három bajnokin a keretbe sem tette be -, de közben továbbra is azt mondja, hogy azt szeretné, ha a magyar középpályás maradna a londoni labdarúgóklubnál. A walesi szakember a támadó ügynökét látja Gera távozási szándéka mögött, ám Filipovics Vladan szerint ez a felvetés nonszensz, a játékos a kevés játéklehetőség miatt akar más csapatban futballozni a nyártól.

"Beszélgettem Zolival, mielőtt elutazott a magyar válogatotthoz. Jól tudja, hogy mit gondolok róla, azt szeretném, ha a Fulham játékosa maradna" - nyilatkozta a Fulham Chronicle nevű londoni lap internetes oldalának Mark Hughes, aki múlt nyáron érkezett a tavaly Európa Liga-döntős csapathoz Roy Hodgson helyére.

"Talán befolyásolni akarja Gerát, hogy hová igazoljon"

"Ezen én csak nevetni tudok" - reagált az [origo]-nak Hughes szavaira Gera Zoltán ügynöke, Filipovics Vladan. "Mark Hughes nagyon jó játékos volt, jó edző, okos ember, így jól tudja, hogy Gerával biztosan sokkal erősebb lenne a keret. Ám Zoli csak akkor tud segíteni a csapaton, ha játszik. Márpedig most nem játszik, még a keretbe sem tette be, azt követően sem, hogy Zoli két gólt rúgott a vb-döntős hollandoknak."

De ha valóban Hughes meg akarja tartani, akkor mi az oka, hogy még a cserék közé sem jelöli? Filipovics szerint ezt senki nem tudja. "Szerintem ez csak egy álindok, hogy azért nem rakja be, mert nem hosszabbít. A Fulhamnek volt egy olyan lehetősége, hogy ha egy bizonyos meccsen kezdőként beveti Gerát, akkor automatikusan meghosszabbodik a szerződése, de erre már nem kerülhet sor, hiszen nem tagja a kezdőcsapatnak."

A játékosügynök hozzátette: a középpályás tavaly nyáron még szívesen meghosszabbította volna a szerződését, most viszont már nem akarja ezt. "Miért akarna, hiszen még a kispadra sem ültetik le? Egy fiatal, 18 éves játékosnál ez még rendben lenne, de Gera Zolinál nem - ő már 32 éves játékos, és a magyar válogatott csapatkapitánya."

Mark Hughes az angol lapnak nyilatkozva keményen odaszúrt Filipovicsnak: "A játékos ügynöke eléggé felemelte a hangját, és mindig úgy beszélt, hogy 'mi', és nem azt mondta, hogy 'Zoli'. Talán befolyásolni akarja Gerát, hogy hová igazoljon, pedig jobban tenné, ha rábízná a srácra, hogy maga döntsön a saját jövőjéről."

"Ez a legkönnyebb, a menedzserre kenni az egészet"

A FIFA-licences ügynök szerint a tréner csak magyarázkodik: "Ez a legkönnyebb, a menedzserre kenni az egészet, sajnos sokszor így tesznek az edzők. Ha azt mondaná, hogy Gera a hibás, akkor mindenki látná, hogy nincsen igaza. Zoli tavaly a csapat legjobbja volt, majd jött Hughes, és rögtön lehetett volna látni, hogy nem számít rá. Érdekes, hogy a hollandok elleni duplája után még csak nem is gratulált neki. Gera Zoltánt imádják a szurkolók, és mindenki, a csapattársai is tudják, hogy játszania kellene. Hughes ezzel a nyilatkozatával csak jó pontot szeretne szerezni a drukkereknél."

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Filipovics állítja: bár mindig megmondja Gerának, hogy milyen lehetőségei lehetnek, elmondja neki a véleményét, de "a végső döntést a játékos hozza meg". "Ő minden nap a Fulhamnél edz, ő látja, hogy milyenek a lehetőségei, én csak azt tudom, amit ő mond nekem."

Megkérdeztük Filipovicot, hogy van, vagy volt-e már bármilyen személyes vitája Hughes-zal: "Én eddig egyszer sem beszéltem vele, csak a vezetőkkel tárgyaltam. Zolinak egy hete tényleg azt mondta, hogy azt szeretné, ha maradna, ám közben el se vitte a csapattal a bajnokira. Télen nem engedték el, majd kölcsönben sem adták oda senkinek, most pedig nem játszatják. Ezek után hogyan akarják maradásra bírni?"

Az ügynök szerint ezek után Gerának egy új kihívásra van szüksége, és egy olyan helyre kell mennie, ahol tényleg játszhat.

"A WBA csak egy a sok érdeklődő közül"

Kívülről nézve Gera Zoltán számára tökéletes választásnak tűnne a West Bromwich Albion, amely, úgy tűnik, hogy jó eséllyel megmenekül a kieséstől. A WBA-nál a ferencvárosi évei után remek időszaka volt a magyar légiósnak, első birminghami idényében beválasztották a Premier League álomcsapatába, jelenleg pedig az a Roy Hodgson a csapat edzője, akit Gera nagyon kedvel, a Fulhamnél az angol tréner irányításával 2010-ben remekelt az Európa ligában.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Valóban, fontos, hogy olyan helyre menjen, ahol az edző kedveli, a WBA-nál pedig jól érezte magát, a szurkolók szeretik, még amikor a Fulham ellen játszott a West Brom, akkor is éltették a lelátóról. Ha Angliában marad, akkor nagyon komoly lehetősége lenne odamenni, de a WBA csak egy a sok érdeklődő közül, ráadásul nem csak Angliában gondolkodik Zoli. Nem zárkózik el attól sem, hogy más országban folytassa, hiszen érdekelné egy új csapat, egy új kihívás. Hivatalosan már most is aláírhatna egy előszerződést egy európai csapathoz, de ez még nem történt meg."

A középpályás a hollandok elleni duplája után a következőképpen értékelte jelenlegi helyzetét: "Nagyon frusztrált és görcsös voltam az elmúlt időszakban, mert nem ment igazán jól a futball a válogatottban, a klubcsapatomban pedig nem játszom rendszeresen. De nagyon örülök neki, hogy megmutattam, azért van még bennem valami. Remélem, hogy sikerül valahogy átvészelnem az elkövetkezendő két hónapot, és nyártól újult erővel, akár egy új klubban, de játszhatom majd."

Gera az amszterdami meccs után nem bízott abban, hogy Mark Hughes álláspontját megváltoztatja a dupla. "Örülnék neki, ha lenne hatása a két gólomnak, de nem hiszem, hogy ez meghatja vagy érdekli. Az a klubcsapat, ez pedig a válogatott. Abban bízom, hogy a keddi teljesítményem segíteni fog az esetleges nyári klubváltásomnál."