Vágólapra másolva!
Ezúttal sem múlt el utózönge nélkül a Ferencváros és az Újpest rangadója, az újpestieket többek között az a felfújható, lila majom is felháborította, amelyet már órákkal a mérkőzés előtt kifeszítettek az Albert-stadionban. Az efféle csipkelődés szerves része a futballnak, Tévez piros lapot is kapott az ellenfél kigúnyolása miatt, de olyan is megesett, hogy az angol bíróság megsemmisítésre ítélt egy sálat.

A riválisokra aggatott gúnynevek egyidősek a labdarúgással, a gyűlölt ellenfelet gyakran valamilyen állat nevével illetik. A két argentin sztárklub, a Boca Juniors és a River Plate szurkolói között is óriási az ellenszenv: a River hívei a bocásokat csak disznóknak nevezik, cserébe a Boca-drukkerek lecsirkézik az ellentábort, a piros-fehérek állítólagos gyávaságára utalva.

A meccseken gyakoriak a gúnynevekre épített dalok, és arra is volt már példa, hogy egy játékos tett ilyen célzást. Amikor a Boca Juniors csatára, Carlos Tévez a Libertadores-kupa 2004-es kiírásában betalált a River ellen, gólöröme közben egy csirkét utánzott.

http://www.youtube.com/embed/A8eM_DyRuNY


Jutalma egy sárga lap lett, és mivel korábban már figyelmeztették, ezért kiállították, ám a támadót ez aligha zavarta, mivel végül a Boca jutott tovább.

A manchesteri klubok sem kímélik egymást

Tévez nem csak Argentínában került két városi rivális háborújának középpontjába. Amikor 2009 nyarán a Manchester Unitedtől a Manchester Cityhez szerződött, új klubja egy óriásplakátot állított a város azon kerületének határában, ahol a MU stadionja található. A poszter a City színében, égszínkékben pompázott, és Tévez volt látható rajta, az alábbi felirattal: "Isten hozott Manchesterben." A klub ezzel akarta hangsúlyozni, hogy a City a város igazi csapata, és Tévez csak most érkezett meg igazán Manchesterbe.

Persze a Unitedet sem kell félteni, a gúnyolódást ugyanis a MU kezdte. Az Old Traffordon éveken keresztül ott volt az a transzparens, mégpedig a klub jóvoltából, amelyen folyamatosan egy szám szerepelt, jelezve, hogy a City hány éve nem nyert semmilyen trófeát. Amikor a Glazer család megvette az egyesületet, akkor levetette a transzparenst, azonban a drukkerek legyártották a tökéletes másolatát, és azóta is folyamatosan ott tartják a stadion Stratford End névre hallgató részén. A molinó úgy néz ki, mint egy óra számlálója, amely mindig február 28-án, a City utolsó kupagyőzelmének évfordulóján fordul át: jelenleg a 35/6 olvasható rajta, hiszen a városi rivális utoljára 1976-ban tudott valamilyen kupát nyerni.

Forrás: Guardian

A megsemmisítésre ítélt sál

Angliában az egyik leghevesebb rivalizálás a Newcastle United és a Sunderland drukkerei között van, rengeteg olyan pólót és sálat készítettek, amelyeken a másik tábort alázzák. Mindez része a szurkolói kultúrának, azonban ha valamelyik futballista vesz fel egy ilyen pólót, akkor az már Angliában is kiveri a biztosítékot.

Pedig az is megtörtént, hogy valaki a saját klubját gyalázza így: 1999-ben a Sunderland akkori rekordigazolása, Lee Clark bukott le azzal, hogy az FA-kupa döntőjében a Newcastle-drukkerei között szurkolt a Szarkáknak. Ezt a sunderlandi hívek még valahogy talán megbocsátották volna neki, hiszen Clark sohasem tagadta, hogy gyermekkora óta a Newcastle-ért szorít, ráadásul onnan is szerződtették, azonban a középpályás pólóján az alábbi felirat szerepelt: Sad Mackem Bastards. A mackem a sunderlandiek gúnyneve, a bastard kifejezés pedig szó szerint fattyút jelent, de leginkább személyre vonatkozó becsmérlésre használják. A Sunderland azonnal megbüntette Clarkot, majd el is adta a Fulhamnak, ahol hat évet töltött el, míg végül visszatért szeretett Newcastle-jába.

Azt viszont még a Sunderland-hívek is túlzásnak tartották, amikor 2002 szeptemberében egy helyi bíróság 400 fontos pénzbüntetést szabott ki egy Newcastle-ban található kocsmára, mert a falán a rengeteg futballsál mellett egy olyan is megtalálható volt, amelyre annyit írtak: "Szar Sunderland."

A sálat a pubban dolgozó 42 esztendős Yvonne Mann tette ki, aki a Newcastle nagy rajongója, és mint mondta, csak a helyi rangadó előtt szerette volna kicsit feldobni a hangulatot. A bíróság ezt nem találta elfogadhatónak, és a pénzbüntetés mellett arról is határozatot hozott, hogy a sálat meg kell semmisíteni.

A Sunderland egyik szurkolói lapja, az A Love Supreme szerkesztője, Peter Daykin szerint a sál miatt egyetlen sunderlandi sem sértődött meg: "Ők kigúnyolnak minket, mi meg őket, ez mindig is így lesz. Akkor mostantól nem szabad viccelődni az ellenféllel? Mert akkor a bíróságnak nagyon sok dolga lesz."