Társoldalunk:

Bumerángként térnek vissza a kirúgott edzők a Serie A-ban

2011.04.07. 11:05

Egy hónap után ismét Delio Rossi a Palermo szakvezetője, miután a szicíliai klub előbb menesztette, majd megint alkalmazta. A palermói megoldás azonban egyáltalán nem számít különlegesnek Olaszországban, részben a Serie A szabályai miatt az egyesületek viszonylag gyakran élnek ezzel a megoldással.

Nem sokáig volt a Palermo edzője Serse Cosmi. A szakembert a hét végén a szicíliai rivális Cataniától elszenvedett 4-0-s vereség után menesztették - alig több mint egy hónappal kinevezése után. A Palermo elnökét, Maurizio Zamparinit ismerve ez még nem is lenne szenzáció, az viszont már tőle is váratlan húzásnak számít, hogy az új edző Delio Rossi lett. Vagyis az, akit egy hónappal korábban kirúgott, mert szerinte teljesen tönkretette a csapatát.

"Nyáron úgyis kirúgtam volna" - meg is tette, mégis visszahívta

Rossi irányításával az előző szezonban a Palermo az ötödik helyen végzett a Serie A-ban, és az új idényt sem kezdte rosszul. Még februárban is az ötödik pozíciót foglalta el a tabellán, azonban a Lecce elleni idegenbeli 4-2-es diadalt követően egymás után kétszer is kikapott, majd jött az Udinese elleni, hazai csúfos 0-7.

Zamparini ezt követően rúgta ki Rossit, mivel úgy vélte: teljesen kicsúszott a kezéből az irányítás. "Meg kellett tennem, mert a 0-7 után úgy éreztem, hogy már nem tudja kontrollálni a csapatot. Az elmúlt két hétben sokat vitáztam vele, és azt gondoltam, hogy sikerült felráznom, de a jelek szerint csak rosszabb lett a helyzet. A nyáron úgyis kirúgtam volna" - magyarázta akkor döntését.

Azonban Serse Cosmi sem tudott javítani a helyzeten. Első két meccsét elveszítette vele a csapat, majd az AC Milan ellen némileg váratlanul nyert, de a Catania elleni szicíliai derbin súlyos vereséget szenvedett. Arról nem is beszélve, hogy a pletykák szerint a játékosokkal sem nagyon jött ki, akik legszívesebben Rossival folytatták volna a munkát. Kívánságuk gyorsan valóra vált, mert egy nappal a Cataniától elszenvedett vereség után Cosmi ment, Rossi pedig visszajött. Zamparini tőle szokatlan módon magára vállalta a felelősséget. "Rosszul döntöttem, amikor kirúgtam Deliót, ezért elnézést kérek a drukkerektől" - mondta az elnök, aki azonban a korábbi tréner visszahívásával csak azt a megoldást alkalmazta, ami a Serie A-ban egyre gyakoribb.

Egy edző, egy szezon, egy csapat

Olaszországban ugyanis egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy egy klub a szezon közben edzőt cserél, majd miután az eredmények az utóddal sem javulnak, még ugyanazon idény közben visszahívja a régi szakembert. A Rossi-Cosmi csere az elmúlt négy idényben már a tizedik ilyen eset volt, maximum annyi volt benne a különleges, hogy mindössze egy hónap alatt történt.

De még ez sem példátlan, a 2008-2009-es szezonban a Reggina szintén mindössze négy forduló erejéig alkalmazta Giuseppe Pillont, hogy aztán megint a korábban elküldött Nevio Orlandi ülhessen le a kispadra. Palermóban pedig már másodszor fordult elő, hogy a szezon közben elküldött trénert még a bajnokság közben visszaédesgetik: a 2007-2008-as szezonban Stefano Colantuono volt kétszer is a csapat trénere.

A Serie A-ban lassan mindennapossá váló megoldásnak több oka is van. Az egyik nagyon fontos magyarázat, hogy Olaszországban a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint, egy edző egy idényben csak egy klubnál dolgozhat. Mindez azt jelenti, hogy ha valakit mondjuk a második fordulóban menesztenek, akkor majd egy éven keresztül nem kaphat munkát az országhatáron belül.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Mancini már egy éve nem volt az Inter edzője, de még mindig utaltak neki Milánóból

A másik tényező részben ebből is következik: a klubok az esetek többségében nem bontják fel a szerződést, hanem csak szabadságolják az edzőt, vagyis továbbra is állják a fizetését. Az Internazionale például több mint egy évig fizette Roberto Mancini bérét azt követően, hogy 2008 nyarán felállították a kispadról - mivel Mancini szerződése további két idényre szólt, és végül csak 2009 októberében, közös megegyezéssel bontották azt fel.

A régi seprű olcsóbb

A fentiekből következik, hogy a kluboknak sokkal olcsóbb megoldás visszahívni a korábban elküldött trénert, mint egy harmadik szakember fizetését is állni - hiszen az idény közben menesztett edző úgyis rajta van a fizetési listán. Ráadásul a dolgot meg is lehet fordítani: mivel a korábban menesztett edzőt továbbra is szerződés köti az egyesülethez, így nem nagyon teheti meg, hogy nemet mond.

Azért erre is volt példa: Marco Giampaolo a 2007-2008-as idényben nemet mondott a Cagliarinak, amely novemberben menesztette őt, azonban utódja, Nedo Sonetti gyenge teljesítménye miatt megint rá akarták bízni a csapatot. Giampaolo alighanem korábbi negatív tapasztalata miatt döntött így, hiszen a Cagliari egy évvel korábban már eljátszotta vele ugyanezt.

Kirúgták, majd visszahívták őket

A klub után az idény, a visszahívott, majd az ideiglenesen felkért edző neve olvasható, illetve az, hogy a köztes időszak hány fordulón keresztül tartott.Palermo 2010-2011 Delio Rossi Serse Cosmi 4
Brescia 2010-2011 Giuseppe Iachini Mario Beretta 7
Udinese 2009-2010 Pasquale Marino Gianni de Biasi 8
Reggina 2008-2009 Nevio Orlandi Giuseppe Pillon 4
Empoli 2007-2008 Luigi Cagni Alberto Malesani 18
Livorno 2007-2008 Fernando Orsi Giancarlo Camolese 28
Palermo 2007-2008 Stefano Colantuono Francesco Guidolin 17
Torino 2006-2007 Gianni de Biasi Alberzo Zaccheroni 25
Cagliari 2006-2007 Marco Giampaolo Franco Colomba 9
Messina 2006-2007 Bruno Giordano Alberto Cavasin 9
KAPCSOLÓDÓ CIKKEK