Vágólapra másolva!
A labdajátékok közül a labdarúgás az egyetlen, ahol létezik az öngól fogalma, amelynek pontos, mindenki számára egyértelmű definiálása szinte lehetetlen, éppen ezért rengeteg vitára ad okot. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) állásfoglalása szerint, ha egy lövés eredetileg a kapu felületére tart, akkor hiába változtat irányt a hátvéden, nem öngól, azonban a helyzet nem ilyen egyszerű.

Egy héttel ezelőtt a Real Madrid és az FC Barcelona 1-1-re végzett a spanyol bajnokságban, és a két világklasszis, Cristiano Ronaldo, illetve Lionel Messi különmérkőzése is döntetlennel zárult. Mindketten tizenegyesből voltak eredményesek, ami azt jelenti, hogy továbbra is fej-fej mellett állnak a góllövőlistán, egyben az európai aranycipőért zajló versenyben, ami szinten biztosan kettőjuk között dől el. Az viszont továbbra is vitatott, hogy pontosan hány találattal: a spanyol liga (LFP) hivatalos adata szerint Messinek 30, Ronaldónak pedig 29 gólja van, de egyes források a portugálnak is 30 találatot jegyeznek.

Cristiano Ronaldo lőtt, de a gól Pepéé

Ilyen például a fővárosi Marca, amely minden alkalmat igyekszik megragadni, hogy a madridistáknak kedvezzen. Az újság tavaly szeptember óta számol másként, mint a hivatalos statisztika: a Real a harmadik fordulóban 2-1-re nyert a Real Sociedad ellen, és a Marca a madridiak második találatát a portugálnak könyvelte el, az LFP viszont Pepének adta a gólt, amely úgy esett, hogy Ronaldo szabadrúgása csapattársán irányt változtatva vágódott a kapuba (a videón 1.34-nél).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=q7TNIN4GhkNda4dA


Öngól csak a fociban van

Talán a labdarúgás az egyetlen csapatsportág, ahol ilyen sok vita van a gólszerző személyét illetően, bár az esetek többségében inkább az a kérdés, hogy a találatot öngólként könyveljék el, vagy a támadónak adják.

Más csapatsportokban fel sem merül ez a probléma: a jégkorongban azé a gól, aki a támadó csapatból utoljára hozzáért - extrém esetben (ha ilyen játékos nincs) pedig annak adják, aki a legközelebb volt az "öngólszerzőhöz" -, de a kosár-, a kézi- és a vízilabdában is ismeretlen a
fogalom az öngól.

A futballban azonban létezik, annak ellenére, hogy csak vitákra ad okot. Nagyon sokáig minden olyan találatot öngólként könyveltek el, amelyik irányt változtatott a védőn, ám a FIFA végül 1997 áprilisában közzétett egy hivatalos iránymutatást annak érdekében, hogy tisztázza a helyzetet. A nemzetközi szövetség Technical Study Group (TSG) nevű bizottsága (amelynek egy ideig Mezey György is a tagja volt), úgy határozta meg, hogy a védőn irányt változató, és így a hálóba kerülő labdát csak akkor könyvelik el öngólnak, ha eredetileg nem tartott kapura. Ha a lövés eltalálta volna a kaput, akkor hiába változtatott akár jelentősen is irányt, mindenképpen a támadóé a találat.

Sneijder bronzcipőt köszönhet Felipe Melónak

Ez sem valami precíz meghatározás, ezért szinte minden nagyobb tornán akad olyan gól, amelynek vitatják a szerzőjét. A 2002-es világbajnokságon két találat esetében is utólag változott a gólszerző személye. A Paraguay-Dél-Afrika mérkőzésen Aaron Mokoena lövése úgy vált védhetetlenné, hogy megpattant a dél-amerikai védőn, Estanislao Struwayen, és a mérkőzés alatt öngólként is könyvelték el. Mivel azonban a lövés eredetileg is kapura ment volna, így a videofelvételek alapján mégis Mokoena kapta meg a gólt, pedig ha Struway nem ér hozzá, akkor José Luis Chilavert szinte biztosan védte volna (a videón 0:30-tól).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=6rAO34OhaU3ipdqH


Az Egyesült Államok-Portugália meccsen viszont fordítva történt: a második amerikai találatnál Landon Donovan beadása egy védőn megpattanva került a kapuba, és eredetileg Donovant írták be gólszerzőnek. Ezt azonban később módosították, és a hivatalos jegyzőkönyvekbe már Jorge Costa öngóljaként került be (a videón 0:17-től).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=EPllsxrYrHr9wGHM


"Donovan próbálkozása egyértelműen nem lövés volt. A labda elment volna keresztbe a kapu előtt" - magyarázta a FIFA kommunikációs igazgatója, Keith Cooper a döntést.

De a legutóbbi világbajnokságon is akadt hasonló eset, amely ráadásul kis híján a gólkirály személyét is befolyásolta. A Brazília-Hollandia negyeddöntőn Wesley Sneidjer ívelt a kapu elé, és Felipe Melo a saját kapusa elöl a hálóba csúsztatta a labdát. A képernyőn ennek megfelelően a brazil középpályás öngóljaként szerepelt a találat, azonban a TSG a videó alapján Sneijdernek adta a gólt, azzal érvelve, hogy a beadás egyébként is kapura tartott (a videón 0:37-től).

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=lqcIMF1qHuEtqEMF


Más kérdés, hogy Felipe Melo zavarórepülése és érintése nélkül a labda aligha került volna a hálóba. Sneijder így végül öt góllal zárta a tornát, és övé lett a vébé bronzcipője, amelyet a fenti találat nélkül Diego Forlán kapott volna meg.

A vitatott gólok bizottsága

A Premier League-ben külön bizottság foglalkozik a hasonló esetekkel: ez a Dubious Goals Committee (DGC), vagy a Vitatott Gólok Bizottsága. Tagjainak kilétét nem hozták nyilvánosságra, csak annyit árultak el, hogy egykori futballisták és játékvezetők alkotják. A bizottság ad hoc módon áll össze, vagyis csak akkor, ha olyan találat születik, amelyiknél nem egyértelmű a gólszerző kiléte - a DGC döntése azonban sokszor még több vitára ad okot.

2005 októberében például az Arsenal-Birmingham City bajnokin annak ellenére Stephene Clemence öngóljaként könyvelték el a londoniak győztes gólját, hogy Robin van Persie lövése eleve kapura tartott, és csak minimálisan változtatott irányt. A bizottság 2006 januárjában két gólt is elvett az Everton középpályásától, Leon Osmantól is, a liverpooliak viszont a saját statisztikájukban továbbra is neki könyvelik el mind a kettőt.

Nyilasi is majdnem emiattt járt pórul

A magyar labdarúgás történetében a legemlékezetesebb hasonló eset az 1980-81-es idényben történt, amikor a gólkirályi címet Nyilasi Tibor szerezte meg. A Ferencváros támadója hivatalosan 30 góllal végzett az élen, azonban a korabeli Népsport statisztikái szerint csak 29 találata volt. A sportnapilap ugyanis az MTK elleni, 4-2-es Fradi-győzelemmel végződött meccs első zöld-fehér találatát Varga István öngóljaként könyvelte el. Sokáig úgy tűnt, ezen az egy gólon múlhat Nyilasi aranycipője, hiszen a magyar csatár fej-fej mellett haladt a bolgár Georgi Szlavkovval. A CSZKA Szófia játékosával azonban az utolsó fordulóban annyi gólt rúgattak, hogy végül 31 találattal végzett, vagyis az ominózus öngól nem osztott, nem szorzott.

www.global-soccer.eu