Vágólapra másolva!
A PSV tavaly ősszel 10-0-ra legyőzte a Feyenoordot, és sokan azt gondolnák, a rotterdami csapat szurkolói abban reménykednek, hogy vasárnap kedvenceik visszavágnak a nagy vereségért. A drukkerek azonban jobban örülnének annak, ha a csapat kikapna, nem szeretnék ugyanis, ha a Feyenoord ősi riválisa, a bajnoki címért harcban lévő Ajax nyerné meg a holland bajnokságot.

Három fordulóval a holland bajnokság vége előtt még három csapatnak is van esélye az aranyéremre: a PSV Eindhoven és a Twente azonos pontszámmal áll az élen, az Ajax Amsterdam pedig csak egy pontra van lemaradva. A következő játéknapon Dzsudzsák Balázsék a Feyenoord otthonában lépnek pályára, és bár a meccs korántsem számít rangadónak (a rotterdamiak csak a tizedik helyen állnak), de a hazaiak mindenképpen szeretnének visszavágni az őszi, Eindhovenben elszenvedett 10-0-s vereség miatt. A Feyenoord hívei számára ugyanakkor a győzelem nem feltétlenül okozna örömet, ezzel ugyanis a nagy rivális, Ajax számára kaparhatják ki a gesztenyét.

Utasítás az edzésen

Nem túlzás kijelenteni, hogy a Feyenoord és az Ajax legelvakultabb drukkerei számára legalább olyan erős a rivális iránti gyűlölet, mint a saját együttes szeretete, így a vasárnapi rotterdami meccs nem kis dilemmát okoz nekik. A rotterdami drukkerek egy csoportja a holland internetes fórumokon megjelent bejegyzések szerint ugyanis azt tervezi, hogy ellátogatnak a csapat edzésére, hogy tudassák a játékosokkal: jobban teszik, ha kikapnak a PSV-től, mert a szurkolók számára ez még mindig jobb, mint hogy az Ajax legyen a bajnok.

Mindez nem lenne példa nélküli esemény, hiszen tavaly is hasonló történt. Akkor az utolsó előtti fordulóban a Feyenoord a Twentével játszott, amely éppen az Ajaxszal állt harcban az aranyéremért. Két nappal a találkozó előtt kétszáz drukker ment ki a rotterdamiak tréningjére, és határozottan közölték az elképedt labdarúgókkal, illetve az edzővel, Mario Beennel: nem szeretnék, ha a csapat pontot szerezne Enschedében. A szakember persze kijelentette, hogy profi futballistaként természetesen a győzelemért játszanak majd, más kérdés, hogy a Feyenoord sima 2-0-s vereséget szenvedett, és a focisták nem szakadtak meg a pályán. Számukra a meccsnek nem volt tétje, arról nem is beszélve, hogy fél szemmel már a pár nappal későbbi kupadöntőre figyeltek. A Twente bajnok lett, a drukkerek pedig elégedettek voltak.

Forrás: AFP

Been szerint a legutóbbi öt meccséből hármat is megnyerő Feyenoord mindent meg fog tenni a győzelemért: "Néhány hete az emberek azt hitték, megőrültem, amikor azt mondtam: Nem a kiesés, hanem az Európa Ligát érő rájátszásért szeretnék harcolni. Bár ezt még nem értük el, de jelenleg már csak egy pontra vagyunk ettől a céltól. Kiadjuk magunkból a száz százalékot, ami elég lehet a három pont begyűjtéséhez. A PSV a bajnoki címért harcol, ami nagy nyomásként nehezedhet a játékosok vállára. Megpróbáljuk majd ezt kihasználni" - mondta a vezetőedző.

"Ha nyertek, meg lesztek verve"

Az előző szezonban Olaszországban is hasonló volt a helyzet. A sokáig nagy fölénnyel vezető Internazionale előnye a bajnoki hajrára alaposan megcsappant, és három körrel a zárás előtt a milánóiak már csak két ponttal vezettek az AS Roma előtt. A sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy a 36. fordulóban a Lazio otthonában játszottak, és előzetesen úgy tűnt, hogy ez az a mérkőzés, amelyik a legveszélyesebb a számukra, a rómaiak ugyan a kiesés ellen küzdöttek, de a csapatot képesnek tartották a bravúrra. Igen, de a Lazio az Inter esetleges megtréfálásával városi riválisának tett volna jót, és a klub ultrái úgy érezték: számukra sokkal fontosabb Francesco Tottiék bukása, minthogy kedvenceik megverjék a listavezetőt.

Ennek pedig minden lehetséges módon igyekeztek hangot adni. "Ha nyertek, meg lesztek verve" - üzenték a futballistáknak, a stadionban pedig szinte jobban szurkoltak az ellenfélnek, mint a saját csapatuknak. Amikor a kezdés előtt felolvasták a játékosok névsorát, az Inter-labdarúgók neve után hangos ollézásba kezdtek, és az Olimpico tele volt olyan transzparensekkel, amelyek egyértelműen arra utaltak, hogy a Lazio-hívek mit várnak a csapatuktól. "Scudetto Game Over" - állt az egyiken, és amikor az Inter megszerezte a vezetést, mindkét tábor örömujjongásban tört ki, a Lazio-szektorban pedig megjelent egy zászló, amelyen az alábbi ironikus felirat volt olvasható: "Oh noooo".


Az újpesti vereség Fradi-bánatot jelentett

A magyar bajnokságban a 2002-2003-as idény utolsó fordulója zajlott hasonló szellemben. Akkor a Ferencváros és az MTK azonos pontszámmal állt az élen, a zöld-fehérek a Debrecent fogadták, míg a kék-fehérek Újpestre látogattak. A Fradi csak gól nélküli döntetlenre volt képes, miközben az MTK megszerezte a vezetést a Megyeri úton, és meg is nyerte a meccset, egyben a bajnokságot is. A lila-fehér hívek egyáltalán nem bánkódtak csapatuk veresége miatt, hanem azt ünnepelték, hogy a Fradi elbukta az aranyérmet, a lefújást követően beözönlöttek a pályára, és perceken keresztül ünnepeltek.

www.global-soccer.eu