Vágólapra másolva!
Hetvenöt percig szinte csak birkózásból és szabálytalanságokból állt a Real Madrid-Barcelona Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzése, amelyet a vendégek 2-0-ra nyertek meg Lionel Messi duplájával. A Real-hátvéd Pepét és a hazaiak portugál edzőjét, José Mourinhót, illetve a Barca cserekapusát is kiállították.

Bajnokok Ligája, elődöntő, első mérkőzés:
Real Madrid (spanyol) - FC Barcelona (spanyol) 0-2 (0-0)
Madrid, Bernabeu-stadion, 80 ezer néző
v.: Wolfgang Stark (német)
Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Ramos, Albiol, Marcelo - Xabi Alonso, Pepe, Diarra - Özil (Adebayor, 46.) - Ronaldo, Di María.
Barcelona: Valdés - Dani Alves, Piqué, Busquets, Puyol - Xavi, Mascherano, Keita - Pedro (Afellay, 71.), Messi, Villa (Sergi Roberto, 91.).
gól: Messi (76., 87.)
piros lap:
Pepe (61.), Mourinho (a Real-edzőt a 64. percben küldték el a kispadról), illetve José Pinto (a Barca cserekapusát a kispadról állították ki a szünetben)
sárga lap: Arbeloa (40.), Ramos (53.), Adebayor (83.), illetve Dani Alves (44.), Mascherano (57.)

Rendkívül indulatos, helyenként durva futballt hozott az első félidő. A Barcelona szokásához híven eldugta a labdát, és Villa, valamint Xavi révén két nagy helyzetet is elpuskázott. Ezzel szemben a Real - egy távoli Ronaldo-lövést leszámítva - a kapura veszélytelen volt. A félidőben kisebb csetepaté alakult ki, Pintót, a vendégek cserekapusát pedig kiállították a kispadról.

A fordulást követően még inkább eldurvult az összecsapás, a 61. percben Wolfgang Stark játékvezető - kissé szigorúan - egyből piros lappal kiállította a Dani Alvest letalpaló Pepét, ez után pedig a reklamáló José Mourinho vezetőedzőt a lelátóra küldte.

A 76. percben góllá érett a Barca mezőnyfölénye, a csereként beállt Afellay adott gólpasszt Messinek. Három perccel a lefújás előtt második gólját is megszerezte az argentin aranylabdás, fantasztikus szóló után gurított Casillas mellett a kapuba. A visszavágó jövő kedden lesz a Camp Nouban.

Első félidő - csak semmi foci

A két csapat nagy elánnal kezdte a meccset, az első percekben azonban nem volt komolyabb helyzet (Xavi és Ronaldo távoli próbálkozása legalábbis nem sok veszélyt rejtett magában). Az 5. percben Sergio Ramos kézzel sodorta el a labdát, a játékosok rögtön szócsatáztak egy nagyot, bár nem tudni, mire számítottak a barcások, egy azonnali sárga (netán piros) lapra?

A 9. percben óriási füttykoncertbe kezdtek a hazai szurkolók, a Barca-védők ugyanis hátul passzolgattak, mintha csak döntetlenre játszanának. Ám hogy ez nem így volt, az nagyon hamar kiderült, a 10. percben Villa 17 méterről szépen csavart kapura, a jobb oldali kapufát alig kerülte el a labda.

Negyed óra elteltével egyik csapat sem érdemelt tapsot a játékáért, a vendégek is csak annak örülhettek, hogy az addigi játékidő 67 százalékában náluk volt a labda. A Real Madrid az első húsz percben ambíció nélkül játszott, inkább a védekezésre koncentrált, átengedte a teret és a labdát az ellenfélnek.

Forrás: AFP
Casillas már verve volt Villa távoli lövésénél, a labda végül elkerülte a kaput. Kattintson a meccs további képeiért!

Az Iniesta nélküli barcelonaiak továbbra is szerették a saját térfelükön tartani a labdát, majd próbáltak rést keresni a madridi középpályán és védelmen, ami a 25. percben sikerült is. Messi tökéletesen ugratta ki Xavit (Arbeloa hibázott), a világbajnok középpályás 11 méterről lőtt - Casillas védett.

Öt perccel később ismét Xavi próbálkozott, ám távoli kísérlete legalább nyolc méterrel a kereszléc felett szállt el. A Real támadójátékáról - és legjobbjának az aktivitásáról - talán mindent elmondott ekkor, hogy Cristiano Ronaldo meze mindenhol fehér volt.

Pepe nyolcméteres, vérszegény fejese volt a madridiak első kapura tartó kísérlete.

Forrás: AFP
Di Maríát keményen faragták a Barca-bekkek. Kattintson a képre!

Ilyen helyzetekkel volt tele a mérkőzés: Pedro nekifutott Arbeloának, a védő feltartotta a szélsőt, aki a földre esett, és eljátszotta a nagyhalált. A játékosok nem először kezdtek el kiabálni a bíróval, a barcások szabálytalanságért, a realosok színészkedésért kértek volna sárgát Arbeloának, illetőleg Pedrónak. A bíró a madridi játékost büntette. A feltűnően keményen védekező Dani Alves - talán a brazil-argentin barátság jegyében is - felvágta Di Maríát, amiért sárgát kapott.

Cristiano Ronaldo a félidő ráadásában előbb a sorfalba lőtt egy szabadrúgást, aztán majdnem rúgott egy bombagólt - lefelé csapódó, 23 méteres, bivalyerős lövését csak nagy bravúrral tudta hárítani Valdés. A Barca-kapusról kipattant a labda, az érkező Özil ismételt, de Valdés újra nagyot védett - igaz, a német támadó lesen volt.

A szünet előtt tovább folytatták a vitatkozást a két csapat játékosai, a levonulás közben követni sem lehetett, hogy ki kivel ordibál, a leggyakrabban Valdés kapus mérges tekintetével lehetett találkozni. Később az is kiderült, hogy miért, a Barca ugyanis cserekapus nélkül maradt: a német játékvezető piros lapot adott José Pintónak.

Második félidő - Mourinho tapsolt, Messi tapsot érdemel

A második játékrész kezdete előtt Mourinho a játékoskijáróban perceken át magyarázott Casillasnak. A tréner cserélt is egyet, Özil helyére Adebayor állt be.

Messi közeli lövését blokkolták a madridiak, Xabi Alonso távoli emelése pedig elkerülte a kaput. Az 50. percben Puyol hibáját kihasználva jutott lövőhelyzetbe Ronaldo, a balbekként játszó spanyol azonban jóvátette rontását: a portugál szélről leadott lövése elakadt benne. Ronaldo még egyszer középre adhatta a labdát, de a védők könnyedén felszabadítottak.

Forrás: AFP
Valdést ahol tudták, zavarták a hazai drukkerek. További képekért kattintson a fotóra!

A Barca egészen elképesztő arányban (71:29) birtokolta a labdát az első 50 percben.

Romlottak a Real BL-döntős esélyei, Ramos ugyanis feltartotta Messit, amiért sárgát kapott, így a visszavágón nem játszhat. Mascherano is megmutatta, hogy nagyot tud rúgni az ellenfél bokájába, a Barca argentin középpályását is sárgával büntette a bíró.

A 63. percben a madridi Pepe letalpalta Dani Alvest (nem találta telibe, de a szándék egyértelmű volt), a madridi védőt a játékvezető kiállította. Pepe sem játszhat majd a barcelonai mérkőzésen.

A kiállítás után a Real edzője, José Mourinho látványosan integetett a bíróknak, kacsingatott, és felfelé tartott hüvelykujjal - gunyorosan - mutatta, hogy elégedett az ítélettel, mire ő is piros lapot kapott.

Forrás: AFP
Mourinho mérges volt. Még több képért kattintson a fotóra!

A csontzene után végre egy kis focit is láthattak a nézők: Villa pazar csavarását nagy vetődéssel hárította Casillas, a kipattanót Pedro mellé fejelte.

A 75. percben Ronaldo távoli szabadrúgása még csak ígéretesnek sem volt nevezhető. Nem így egy perccel később Afellay megindulása, a csereként beállt szélső a jobb oldalon remekül kavargatott, Marcelót becsapva jól adott középre, az érkező Messi pedig közelről, Ramost megelőzve a kapuba lőtt (0-1).

Adebayort nyugodt szívvel kiállíthatta volna a bíró, ugyanis két kézzel durván ellökte Busquetset, a togói csatár megúszta sárgával.

Messi a 83. percben talán el is döntötte a továbbjutást, három Real-védőt kicselezve, jobblábas álomgóllal tette biztossá a Barca-diadalt.