Vágólapra másolva!
A tavaszi szezont rosszul kezdő, és emiatt egy ideig a kieséstől is fenyegetett Honvéd elmúlt öt bajnokijából négyet megnyert, így Supka Attila csapata fellélegezhetett. A tavasszal eddig 11 gólt szerző Honvéd nyolcszor pontrúgásból talált be az ellenfeleknek, a csapat ezzel a hatékony játékelemmel ellensúlyozza, hogy támadásban nem sikerül az edző által elvárt szintet hozni. Supka szerint alapvető szemléletváltásra lenne szükség a magyar csapatoknál, az lenne az ideális, ha az edzők hosszútávú koncepció által dolgozhatnának egy-egy csapatnál.

A tavaszi szezont pocsékul kezdő - a még ősszel lejátszott, Vasas elleni 0-0-val együtt az első öt találkozón mindössze három pontot szerzett a csapat - Honvéd az utóbbi hetekben valósággal szárnyal, legyőzte a a Haladást, a Pápát, a Paksot és a Kaposvárt, és csak Zalaegerszegen maradt sikerélmény nélkül, így kilenc pontra eltávolodott a kieső helyen álló MTK-tól, vagyis szinte biztos, hogy az őszt is az élvonalban kezdi.

A télen az elmúlt évek átigazolási szezonjaihoz hasonlóan elég nagy volt a jövés-menés Kispesten, és Supka Attila edző úgy véli, az elmúlt hetek remeklésének hátterében az áll, hogy a döcögös rajt után mostanra sikerült megtalálni az ideális kezdőcsapatot. Szembeötlő adat, hogy a Honvéd tavasszal szerzett tizenegy góljából nyolcat pontrúgásból ért el, legutóbb a Kaposvár ellen is egy szögletet követően fejelte a brazil Danilo a győztes gólt, pedig Sisa Tibor, a Rákóczi edzője azt mondta, külön készültek a kispesti szögletekre, szabadrúgásokra.

"Nincs különösebb titok, rendszeresen gyakoroljuk a pontrúgásokat, sőt, vannak olyan foglalkozások, amikor kifejezetten erre a játékelemre helyezzük a hangsúlyt. Minden csapat próbál valamire építeni, nálunk a támadójátékot nem sikerült úgy összerakni, ahogy szerettük volna, de a pontrúgásokhoz megvannak a megfelelő embereink" - nyilatkozta az [origo]-nak Supka Attila, a Honvéd edzője.

Supkának a téli vérfrissítés miatt új csapatot kellett építenie, időre volt szüksége, míg megismeri a játékosokat, és meg kellett találnia azt a játékrendszert, amelyre a keret leginkább alkalmas. "Fizikálisan rendben volt a brigád, taktikailag kellett sokat változtatni, más játékrendszert szeretnék megvalósítani a csapatnál, mint amelyben most játszunk, de ahhoz nincsenek megfelelő játékosok. Ezért is volt fontos, hogy találjunk egy olyan játékelemet, amely hatásos és eredményes is, és a pontrúgások eddig beválltak, más kérdés, hogy bár a góljaink nagy részét ilyen szituációkból szereztük, minden meccsen megvoltak még a helyzeteink".

Csank szerint az emberekben jobban megmarad a pontrúgásból szerzett győztes gól

A Csank János irányította Vácra nem csak azért emlékeznek a szurkolók, mert a csapat bajnok lett az NB I-ben, hanem azért is, mert rengeteg olyan gólt szerzett, amely pontrúgás után született. Csank szerint az számít ideálisnak, ha egy csapatban van három nagyon jól fejelő játékos, és melléjük még két olyan, akik szintén jól tudnak érkezni a kapu elé, ennyi potenciális veszélyforrásra már nagyon nehéz figyelnie az ellenfélnek.

És akkor még nem szabad elfejteni, hogy kell egy olyan játékos, aki megfelelően be tudja rúgni a labdát a kapu elé, ha a két összetevő valamelyike hiányzik, akkor oda a hatékony fegyver. A Csank-féle Vácban Schwarz, Répási, Orosz vagy Füle is veszélyt jelentett a pontrúgásoknál, a Honvédban most Lovricra, Botis és Debrcenire is érdemes figyelnie az ellenfeleknek, a beadásokra kijelölt Ivancsicsot pedig Csank is dicsérte.

A ZTE edzője azt tapasztalta, az ellenfelek sokszor készülnek csapatai ellen, magasabb embereket állítanak a kezdőbe, vagy olyanokat játszatnak, akik máskor nem kaptak szerepet. A korábbi szövetségi kapitány szerint nem feltétlenül a gyakorlás határozza meg a pontrúgások hatékonyságot, a spontaneitás is működhet, példaként hozta fel, hogy egyszer egy meccs előtt közvetlenül vázolt fel egy variációt, amit a csapat sikeresen meg is valósított a pályán.

Csank úgy látja, az emberekben jobban megmarad, ha egy csapat pontrúgásból szerzett góllal nyer meg egy meccset 1-0-ra, és a Vácot is ezért tekintették pontrúgás-specialistának, pedig a statisztika szerint csak a gólok egynegyedét szerezték ilyen helyzetből, ami a normális átlagnak felel meg.


Ziccereket főleg a legutóbbi, Kaposvár elleni hazai meccsen dolgozott ki a Honvéd, de azok sorra kimaradtak, Supka szerint ezt nem lehet csak képességbeli hiányosságokkal magyarázni, a mentális tényezők, a nem megfelelő koncentráció ugyanúgy oka lehet, hogy valaki nem tudja ugyanazt a szituációt élesben megoldani, amit az edzésen rutinból megcsinál. A pontrúgások után szerzett gól intő jel lehet az ellenfelek számára, akik várhatóan jobban figyelnek majd a Honvéd szabadrúgásaira és szögleteire ezentúl, de Supka szerint ez önmagában nem mindig elég, hiszen az ilyen esetek többségében egy az elleni párharcok döntenek, és egy századmásodpernyi kihagyás a védő részéről már gólt eredményezhet.

Az elmúlt hetek győzelmei nem csak azért jelentettek sokat a Honvédnak, mert így nem kell folyton hátrafelé tekintgetni, hanem Supka szerint azért is, mert a játékosok bizonyították, tudnak jól játszani, és ettől a jövőben nagyobb önbizalommal, felszabadultabban léphetnek pályára. Bár négy forduló még hátravan a bajnokságból, már tervezgetik a jövőt a Honvédnál, Supka azt szeretné, ha sikerülne megtartani azokat a külföldi játékosokat, akik sokat tettek tavasszal a csapatért, és melléjük, eléjük hozni olyan magyarokat vagy külföldieket, akik versenyhelyzetet teremtenek. A rutinos játékosok mellett a jövőben egyre fontosabb szerepet szánnak Kispeten a Magyar Futball Akadémia növendékeinek, akik közül öt-hat fiatal már január óta a nagycsapattal készül, és nyáron várhatóan újabb tehetségek csatlakoznak majd, mert Supka Attila szerint mindenki előtt nyitva áll a kapu.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Supka Attila csapata nehezen lendült bele, de az utóbbi hetekben sorra gyűjtötte a győzelmeket

A Honvéd-szurkolók vasárnap délután 14.30-tól, a Videoton elleni meccs előtt békés demonstrációt tartanak a Bozsik-stadionnál, amelynek célja, hogy újra a hagyományokhoz méltó Kispest szerepeljen a bajnokságban. Az időpont csalóka, hiszen éppen nyerő szériában van a csapat, de a szurkolók már hetek óta szervezkednek, és azt szeretnék, ha ismét jelentős tényező lenne a Honvéd a bajnokságban.

Amikor Supkától azt kérdeztük, mikor lehet újra élcsapat a Honvéd, azt felelte, szerinte alapvető változásra lenne szükség a magyar csapatoknál, és az lenne a fontos, hogy egy-egy edző hosszabb ideig dolgozhasson, legyen hosszútávú koncepció, és ne legyen nagy fluktuáció az átigazolási időszakokban. "Az ideális az lenne, ha két-három játékos érkezésével ki lehetne alakítani egy stabil magot, amely alkalmas az eredményes szereplésre, és közben folyamatosan beépíteni az akadémistákat - amihez egyelőre több idő kell -, valamint megtartani azokat a külföldieket, akik valóban erősítést jelentenek" - mondta a Honvéddal 2007-ben Magyar Kupát nyerő edző.

A Honvéd hétvégén a listavezető Videotonnal játszik, amely a kupa negyeddöntőjében 5-1-es összesítéssel búcsúztatta a kispestieket, de Supka szerint ebből a párharcból nem érdemes kiindulni. "Nem szeretnénk asszisztálni a fehérváriak bajnoki ünnepléséhez" - fogadkozott Supka, úgyhogy nem árt, ha a fehérváriak felkészülnek a kispesti szögletekre és szabadrúgásokra.