Vágólapra másolva!
Habár a Videotont már csak egy lépés választja el attól, hogy a hétvégén története során először megnyerje a futballbajnokságot, a csapatra kíváncsi nézők száma továbbra is elmarad a várakozástól, a sikeredző Mezey György pedig állítólag biztosan feláll a kispadról a szezon végeztével. Az új tréner az egykori portugál futballsztár, Paulo Sousa lehet, Farkas Balázs csapatkapitány ugyanakkor nem tudja mással elképzelni a folytatást. A játékos szerint Orbán Viktor személye egyáltalán nincs hatással a csapat életére, és bár a körülmények jobbak Székesfehárváron, mint más csapatoknál, náluk sincs kolbászból a kerítés.

"Jöjjön szurkolni a bajnoki címért!" - hirdeti a Videoton honlapja Farkas Balázs csapatkapitány háttérképével már hetek óta, és aki most csatlakozik, az lehet, hogy vasárnap tényleg a székesfehérvári futballklub történetének első aranyérmét ünnepelheti. Ha Kispesten nyer a csapat, akkor az előnye behozhatatlan, de ha a riválisok kikapnak, akkor a Videoton már szombaton bajnok lesz.

Videoton érthető okból buzdítja a szurkolóit, idén háromezernél csak ritkán voltak többen a székesfehérvári stadionban, pedig a csapat az NB I-ben a legtöbb gólt rúgta (52), a legkevesebbet kapta (24), és elértek pár látványos eredményt: az FTC 5-0-ra győzték le idegenben, a címvédő Debrecen ellen 2-1-re nyertek otthon. A csapatban játszik a góllövőlistát tízgólos előnnyel, összesen 23 találattal vezető Andre Alves, és három válogatott játékos, Elek Ákos, Lázár Pál, Lipták Zoltán.

"Nem egymás elől kellene elszipolyozni a szurkolókat"

"Fehérváron a focinál többen járnak hokimeccsekre, az Alba Volán adja a válogatott alapját, a város teljes hokilázban ég" - magyarázta a foci iránti szerényebb érdeklődés okait Csaba, egy fehérvári cég vezetője, aki korábban csak a futballcsapat meccseire járt, manapság azonban a hoki mellett inkább a város nőikézi- és férfikosár-csapatot figyeli.

Az egykori kiváló Videoton-védő, Disztl László - aki jelenleg a fehérvári utánpótlásrészleg szakmai vezetője és az U18-as csapat vezetőedzője - úgy érzi: megosztja a fehérvári embereket, hogy sok jó csapat van a városban. "Rengeteg élcsapat van Fehérváron, összefogásra lenne szükség, nem pedig egymás elől kellene elszipolyozni a szurkolókat. Nem szerencsés, amikor egy időben rendezik a meccseket, és a drukkereknek választaniuk kell. Mi abban bízunk, hogy egy jobb nemzetközi szereplés révén visszatérnek majd a lelátóra azok, akik 20-25 éve elhagyták a csapatot" - mondta az [origo]-nak.

"A Videoton sokkal jobb a BL-főtáblás Debrecennél"

Farkas Balázs csapatkapitány szerint az áttöréshez a csapatnak szüksége lenne a nemzetközi sikerre. Mit jelent ez? "Nem azt, hogy bejutunk a BL-döntőbe, de a csoportkörbe kerülés már sikert jelentene" - mondta a négyszeres válogatott középpályás, majd hozzátette: a Videoton nem szeretne úgy járni, mint a Debrecen. "Ha bejutunk a BL- vagy az EL csoportkörébe, akkor nem mondom, hogy a továbbjutás reálisan elérhető lenne, de nem szeretnénk pofozógép lenni. Ha odáig eljutunk, akkor pontokat akarunk szerezni, nem pedig négy-ötgólos vereségeket szenvedni. A mostani Videoton a BL-főtáblás Debrecennél sokkal jobb, de ez nem jelenti azt, hogy mi is eljutunk majd a csoportkörig, hiszen ahhoz a jó teljesítményen kívül jó sorsolás és szerencse is kell."

Tavaly a szlovén Maribor ellen szinte esélye sem volt a továbbjutásra a Videotonnak. Farkas szerint a Maribor tavaly júliusban az akkori, őszi Videotonnál jobb volt. "Sok játékos távozóban volt tőlünk, egyesek sérüléssel bajlódtak, a hazai meccsünket ráadásul nem Székesfehérváron, hanem Győrben rendezték. A csapatunk nem volt olyan erős, hogy megverje a Maribort, de ebből le kell vonni a tanulságot a játékosoknak és a vezetőknek. Minél előbb ki kell alakítani a keretet, és fontos, hogy a kupaidőszakra a Videotonnak már késznek kell lennie egy Maribor szintű csapat megverésére."

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Andre Alves eddig 23 gólt után ünnepelhetett a szezonban

Disztl László azt modta, ha a Videotonnál folytatódik a jelenlegi csapatépítés, akkor még nagyon messzire eljuthat az "elmúlt időszakokban hányattatott sorsú" csapat. Hároméves munka gyümölcse lesz a mostani - valószínűsíthető - bajnoki cím: "Mivel azt látom, hogy a Vidi a legdinamikusabban fejlődő, legstabilabb háttérrel rendelkező csapat, úgy vélem, hosszú évek kitartó munkájával akár európai élcsapattá is válhat" - mondta Disztl.

A Videoton a többi magyar klubhoz képest valóban irigylésre méltó anyagi helyzetben van, fő támogatója a MOL, és az elmúlt két évben messze a legtöbb pénzt költötte erősítésre. Farkas Balázs szerint azonban ettől még Székesfehérváron sem fenékig tejfel a focisták élete. "Jobbak a körülmények, mint más csapatoknál, de a jótól még messze van" - mondta az [origo]-nak a csapatkapitány. "Az biztos, hogy egy nagyon kedvező folyamat indult be, de itt is vannak gondok. Egy éve cseréltük a centerpályát, és már nem olyan jó a minősége. Nincs kolbászból a kerítés, de minden a normális kerékvágásban halad, a játékosnak edzeni és futballoznia kell, a tulajdonos pedig biztosítja a megfelelő körülményeket. A játékosoknak itt nem kell azzal foglalkozniuk, hogy hány hónapos csúszással kapják meg a fizetésüket. Az a szomorú, hogy úgy beszélnek a Videotonról, mintha az itteni, normális helyzet unikum lenne" - mondta Farkas.

Orbán nem jár be az öltözőbe

A klub törzsszurkolója Orbán Viktor miniszterelnök, aki olykor többes szám első személyben nyilatkozik is a csapatról. A kormányfő által alapított felcsúti Puskás Akadémia a Videoton stratégiai partnere, a Videoton második csapata Felcsúton játssza a mérkőzéseit. Az ellenfelek szurkolói gyakran a hatalom csapataként emlegetik a Videotont. Amikor Farkas Balázst arról kérdeztük, hogyan hat a játékosokra, amikor Orbán is ott van a lelátón, annyit mondott: "Nekünk ez új információ, velünk nem közlik, hogy ki van a lelátón. De minden szurkolónak, vendégnek örülünk, legyenek csak minél többen."

Forrás: MTI/Kollányi Péter
Forrás: MTI/Kollányi Péter

Orbán Viktor rendszeres vendég a Videoton meccsein

Farkas szerint a miniszterelnök - aki meglátogatta a magyar válogatottat az öltözőben az amszterdami 5-3-as vereség előtt - a Videoton játékosaival nem szokott személyesen találkozni: "Mindezt nem is tartanám indokoltnak, ő a felcsúti Puskás Akadémia alapítója, a miénk pedig a Videoton NB I-es csapata, a kettőnek pedig semmi köze egymáshoz, noha a sajtó szereti egy lapon említeni. Nem gondolom, hogy kötelessége lenne az öltözői látogatás, ráadásul úgy tudom, hogy nemcsak a Videoton, hanem más csapatok mérkőzéseire is kijár."

Ha Mezey távozna, "óriási lenne a megdöbbenés"

A csapat vezetőedzője, Mezey György tavaly novemberben arra panaszkodott, hogy "hihetetlenül nagyok a feszültségek és az elvárások" a klubnál, és elmondta azt is, hogy a múlt nyáron kevésen múlt a menesztése.

A hetvenéves edző szerződése idén nyáron lejár, a Nemzeti Sport pedig azt írta csütörtökön, hogy az egykori portugál sztárfocista, Paulo Sousa lesz a klub új edzője. Az értesülést Garancsi István tulajdonos tagadta, de a Videotonhoz közelálló két forrás is azt mondta az [origo]-nak, hogy a hírnek van alapja. Egyik informátorunk látta Magyarországon a közelmúltban Sousát, aki legutóbb három brit klubnál - Queens Park Rangers, Swansea, Leicester - dolgozott, és a QPR-nál Buzsáky Ákos edzője is volt.

Buzsáky: Paulo Sousa érkezése jót tenne a magyar futballnak

"Fantasztikus edző, akinek a futballkarriere önmagáért beszél. Nagyon taktikus, nagyon megfontolt, a játékos, a támadó futballt preferálja. Ha tényleg ő lesz a Videoton edzője, az nagyon jót tenne a magyar klubfutballnak" - monda a Premier League-be londoni csapatával a napokban feljutott középpályás, aki szerint a QPR-nál 2008-2009 között dolgozó Sousa nem ért el rossz eredményeket a csapattal, "de eléggé nagy volt a nyomás rajta, és nem kapott elég időt".

A walesi Swansea csapatával "jól szerepelt, jó eredményeket ért el az első szezonjában", majd a Leicesternél már "nem úgy alakultak a dolgai, ahogyan szerette volna". Buzsáky szerint ettől függetlenül a Leicesternél is látszott, hogy jó munkát végzett, mert az utána érkező Sven Göran-Erikssonnal már jól ment a csapatnak, és a sikerekben Buzsáky véleménye szerint Sousa keze is benne volt még. "Én nagyon szerettem mint edzőt" - mondta.


A sportnapilap szerint Mezey György a szerződése lejárta után sem távozik majd a csapattól, hanem ismét visszaül a sportigazgatói székbe. Farkas Balázs azt mondta, a játékosok közül senki nem tud semmiféle edzőváltásról: "Csak annyit tudunk, hogy lejár Mezey György szerződése, semmi mást. Én a csapat nevében annyit mondhatok, hogy óriási lenne a megdöbbenés, ha nem ő folytatná a csapat felkészítését, a csapat értetlenül állna a leváltása előtt, de a profi világban minden előfordulhat. Én azonban már semmin sem lepődöm meg" - mondta a játékos, majd amikor arról kérdeztük, hogy más edzővel is ilyen eredményes lenne-e a Videoton, így felelt: "Ha nem Mezey György lenne az edző, akkor a csapat az első hatban sem lenne. Jelenleg nem is tudom elképzelni másfajta folytatást."