Vágólapra másolva!
Egy évet töltött a Szolnok az első osztályban, ezalatt a Jász-Nagykun-Szolnok megyei üzleti szféra összesen hatmillió forintot áldozott a focicsapatra. Ferencz Gábor ügyvezető igazgató szerint Magyarországon üzleti alapon nem lehet rentábilisan futballklubot működtetni, de a Szolnoknak nem csak anyagi nehézségekkel kellett szembenéznie, mikor tavaly ősszel nekifutott az első NB I-es idényének hat évtized után.

- Mit jelent pontosan, hogy az üzleti szférából származó bevételük hatmillió forint volt?
- A Jász-Nagykun-Szolnok megyei illetőségű vállalkozásoktól a csapat hatmillió forintos támogatást kapott a jelenlegi, NB I-es szezonra.

- Mennyi volt a teljes bevétel?
- A csapat körülbelül 220 millióból gazdálkodott, ebből 180 az első csapat költségvetése, míg az utánpótlásé költségvetése mintegy 40 milliót tett ki. Komly bevételt jelentettek a televíziós jogdíjakból származó pénzek, és egyéb, nem a megyében lévő vállalkozásoktól is kaptunk támogatást, de nekem is ki kellett egészítenem a költségvetést.

- Mire lehetett számítani ilyen háttérrel?
- Hatvankét év után került fel a csapat, ami részben nagy öröm volt, másrészt több feltétel nem volt adott egy NB I-es szerepléshez. Lobbizni kellett azért is, hogy esti világítás hiányában is Szolnokon szerepelhessen a csapat. A stadion felújítását illetően példamutató összefogás volt, ebben sokan támogattak bennünket, azonban - mint már hangsúlyoztam - a legkellemetlenebb meglepetést az üzleti szféra passzív hozzáállása jelentette. Bár korábban tettek ígéreteket, hogy támogatnának egy első osztályú csapatot, ez azonban végül elmaradt.

- Simon Antal vezetőedző a hétvégén, a Ferencváros elleni meccs után úgy nyilatkozott lapunknak, hogy szerinte a vezetőség sem számított komolyan a bentmaradásra.
- Eddig inkább az anyagiakról beszéltünk, véleményem szerint a legkisebb költségvetésű csapat az NB I-ben a Szolnoki MÁV FC. Emellett kiemelném, hogy rendkívül rövid volt a nyár, azért is, mert a másodosztály küzdelmei két héttel később értek véget, mint az NB I. Mi a véghajrában biztosítottuk be az első osztályú szereplés jogát, nem állt rendelkezésünkre NB I-es erősségű csapat, megfelelő erősítésekre, tárgyalásokra nem jutott elég idő. Erre vonatkozott, amit Simon Antal mondott: télen megpróbáltunk erősíteni, mindent megtettünk, de a vezetőség is érezte a tavaszi szezon kezdetén, hogy az addigra összeszedett tízpontos lemaradás ledolgozásához mindennek stimmelnie kell.

- Az első- és másodosztály eltérő befejezési időpontja később más csapatokkal is kibabrálhat.
- Igen, ezt felismerte az MLSZ is, már korrigálták a versenykiírást.

- Milyen tervekkel vágnak neki a folytatásnak, az NB II-nek?
- Erről nem tudok most konkrétan nyilatkozni, mindenek előtt tisztázni kell, hogy Szolnok képes-e, akar-e esti világítással ellátott, a növekvő igényeknek megfelelő stadiont biztosítani. Az MLSZ méltányosságból még egyszer bizonyára nem engedné meg, hogy a jelenlegi stadionban NB I-es mérkőzéseket rendezzünk, teszem hozzá, teljes joggal.

- A Győr nőikézi-csapatának, Görbicz Anita klubjának 600 millió forint az éves költségvetése, ez százszorosa annak, amit a megyei üzleti élet a Szolnokra szánt. Mit szól ehhez?
- Irigylem őket.

- Alves több gólt lőtt, mint a Szolnok, ezek szerint egymaga többet ér?
- Erre azt mondom, a Videoton és a Szolnok feltételeit és lehetőségeit nem lehet összehasonlítani semmilyen szinten.

- Ön szerint hány klub lenne önállóan (állami támogatás nélkül vagy kevés támogatással) életképes itthon?
- Kifejezetten üzleti alapokon egy-egy kivételtől eltekintve megítélésem szerint nem lehet rentábilisan működtetni futballklubot Magyarországon, sem az NB I-ben, sem az NB II-ben. Talán az új adótörvények majd segítenek.