Vágólapra másolva!
Világsztárok, köztük Diego Maradona és Luis Figo részvételével káprázatos ünnepség keretében adta át Ramzan Kadirov csecsen elnök a Groznij új, harmincezer férőhelyes stadionját szerda este.

A Kadirov apjáról, a 2004-ben merényletben meggyilkolt Ahmat Kadirov csecsen elnökről elnevezett sportkomplexumban lézershow-val, gálakoncerttel és rögtönzött labdarúgómeccsel szórakoztatták az egybegyűlteket. Fellépett Toto Cutugno olasz zeneszerző és énekes, valamint C.C.Catch, a németek világhírű popénekesnője.

A fénypont azonban az volt, amikor a labdarúgás egykori kiválóságaiból álló válogatott és a helyiek Kaukázus névre keresztelt csapata csapott össze. A Diego Maradona vezetésével pályára lépett csapatban olyan sztárok szerepeltek, mint a portugál Luis Figo, a francia Fabien Barthez és Manuel Amoros, az olasz Francesco Baresi vagy a chilei Ivan Zamorano. A Kaukázus sorait erősítette a nagy focirajongó Kadirov és Alekszandr Hloponyin, az észak-kaukázusi szövetségi körzet teljhatalmú elnöki megbízottja. A kétszer húszperces mérkőzést a jóval motiváltabb orosz csapat nyerte meg 5-2-re.

Az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldet vaskézzel irányítja Ramzan Kadirov, akit ellenfelei és emberjogi aktivisták azzal vádolnak, hogy köze van emberrablásokhoz és gyilkosságokhoz. A Kreml azonban támogatja a 34 éves politikust, és támaszkodik rá az egész Észak-Kaukázust elborító iszlamista lázadás elfojtását célzó erőfeszítéseiben.

Az instabilitás, a szegénység és a magas munkanélküliség dacára a kis kaukázusi köztársaságokban fontos szerepe van a labdarúgásban. Az orosz bajnokság első osztályában játszó csecsenföldi csapat, a Tyerek Groznij januárban a holland labdarúgás egyik legendáját, Ruud Gullitot szerződtette le edzőnek.

Kadirov márciusban is szervezett egy gálameccset az 1994-ben és 2002-ben világbajnok brazil válogatott tagjaival. A csecsen elnök azt állította, hogy a brazil focisták ingyen játszottak, miközben közismert, hogy az ilyen sztárok általában nem elhanyagolható nagyságú összeget tesznek zsebre egy-egy ilyen fellépésért. A brazil Rai később amiatt sajnálkozott, hogy részt vett az általa "nyilvánvalóan politikai, populista eseménynek" minősített találkozón.