Társoldalunk:

Nyilasi 200 ezer fiatalkorú futballistát vár a Bozsik Programtól

2011.05.13. 6:29

Négy év alatt megduplázzuk a 18 éven aluli labdarúgók számát, ezt vállaltuk a tavaly újjászülető Bozsik Programmal - mondta Nyilasi Tibor, a magyar szövetség (MLSZ) sportigazgatója.

"Jelenleg 98 ezer fiatalkorú futballista van az országban, s ezt szeretnénk 200 ezerre növelni" - jelentette ki a korábbi válogatott játékos. "Nem tudom elfogadni, hogy nincsenek tehetségek Magyarországon. Az utánpótlás a vesszőparipám, nagyszerű értékeink vannak, de nemcsak megtartani kell őket, hanem csiszolni és foglalkoztatni, ez azonban már a klubok felelőssége. A Bozsik Program célja, hogy felfedezze a tehetségeket."

Nyilasi elmondta, a 2007 után újraindult program működése évekre biztosított, mert az összes párt támogatását élvezi. Ráadásul az országgyűlés sportbizottsága előtt 25 percesre tervezett prezentáción olyan érdeklődést mutattak a politikusok, hogy az előadás másfél óráig tartott.

"Büszkén mondhatom, a bizottság látta, hogy a Bozsik Programnak számos, a labdarúgáson túlmutató, pozitív hozománya van az által, hogy a gyerekek sportolnak. A mostani tanév 852 millió forintos költségvetéséből 400 millió állami támogatás, a fennmaradó részt a szövetség, illetve szponzorai, az OTP Bank és a Mol finanszírozta. A jövőben pedig a létszámmal arányosan fog növekedni a költségvetés" - mondta Nyilasi a projekt politikai és gazdasági hátteréről.

A program három fázisra osztható: gyermeklabdarúgás, kibontakozási program és elitprogram. Ennek első része - amely 500 millió forintot emészt fel a költségvetésből - a szövetség részéről a tömegesítésről, a gyerekek oldaláról pedig az örömfutballról szól. A Bozsik Programhoz csatlakozó óvodák és általános iskolák 50-200 ezer forintos támogatást kapnak sportszerekre, cserébe vállalják, hogy heti két, testnevelés órán kívüli foglalkozást tartanak a gyerekeknek.

Nyilasi elmondása szerint, ha a testnevelő tanár rendelkezik B licenccel, akkor ő tartja a gyakorlásokat, ha nem, akkor az MLSZ biztosít szakembert az intézménynek. Hozzátette, eddig 700 intézmény csatlakozott a programhoz, és ez 28 500 gyermeket jelent, akik nagyjából 2000, 15-16 fős sportcsoportban ismerkednek meg a labdarúgással mintegy 800 edzőnek és 100 körzeti szervezőnek köszönhetően. Ennek csúcspontja a Népligetben június 11-12-én tartandó tanévzáró futballtorna lesz.

"A gyermeklabdarúgás másik fontos eleme az egyesületi program. Ennek lényege, hogy a területi vezetők meghatározott körülmények között - létszám, pálya, játékidő - tornákat szervezzenek, amely kibontakozási lehetőséget biztosít a gyerekeknek, és kialakítja a versenyszellemet bennük. Eddig 171 körzetben nagyjából 900 egyesület 30 ezer játékosa szerepel ebben a részben. A két párhuzamosan futó programrészben részt vevő gyerekeknél van átfedés" - mondta Nyilasi, aki hozzátette, itt kezdődik a kibontakozási program, mert az U10-es korosztálytól elkezdődik a tehetségek kiemelt foglalkoztatása, körzeti, majd megyei válogatottak alakulnak, amelyek évi 6-8 alkalommal közös gyakorláson és tornákon vesznek részt. Az U13-14-es korosztálynál pedig megtartják Telkiben a kiválasztó tábort 80-80 mezőnyjátékos és 8-8 kapus részvételével.

Az elitprogram célja, hogy a megalakuló korosztályos (U15-től U19-ig) válogatottakban 50-50 gyereket foglalkoztassanak és versenyeztessenek. Nyilasi kiemelte, minden programban részt vevő gyereket regisztrálnak, így nem tudnak elkallódni, egy gombnyomással utána lehet nézni, mikor és hol vettek részt a rendezvényeken.

"A Bozsik Program részeit nem lehet szétválasztani, azok egymásra épülnek. A többi már a szakembereken múlik, hogy jó szemmel válasszák ki a tehetségeket. Szerencsére az akadémiák vezetői rendre ott vannak a körzeti és megyei tornákon, hiszen közöttük is versenyhelyzet van, így óriási lehetőség a gyerekek számára, hogy megmutassák a tehetségüket" - tette hozzá Nyilasi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK