Vágólapra másolva!
A minden idők egyik legjobb futballistájának tartott Pelé véleményét gyakran kikérik az újságírók, a Fekete Gyöngyszem jóslatai azonban a lehető legritkábban válnak be. Főleg a világbajnokságokkal kapcsolatban szokott nagyon mellélőni, de Nick Barmby vagy Nii Lamptey sem lett világsztár, mint azt Pelé várta.

A Manchester United mexikói támadója, Javier Hernández a szezon felfedezettje Angliában. Az Európában ismeretlen csatár viszonylag olcsón érkezett az Old Traffordra, de rendkívül sokat tett hozzá, hogy a Vörös Ördögök bejussanak a BL döntőjébe, és megnyerjék a bajnokságot.

A Chicharito becenévre hallgató csatár azonban immár aggódhat jövője miatt, Pelé ugyanis kijelentette: ő lehet az új Messi. Márpedig a brazil legenda jóslatai nem nagyon válnak valóra, olyannyira, hogy sokan egyenesen Pelé átkáról beszélnek.

"Amikor hallgat, Pelé olyan, mint egy költő. De ha megszólal, akkor mindig hülyeséget beszél" - mondta például Romário, míg Luiz Felipe Scolari odáig ment, hogy sommásan kijelentette: "Azt hiszem, Pelé semmit sem tud a futballról.

Az elemzése mindig rossznak bizonyul. Ha valaki bajnok akar lenni, akkor elég meghallgatnia, hogy mit mond, és az ellenkezőjét kell csinálnia". És hogy miben tévedett már Pelé? Íme, egy tízes toplista a legnagyobb melléfogásairól.

10.: "Ronaldo soha többé nem lép pályára" - jelentette ki 2008-ban azt követően, hogy a brazil klasszisnak harmadszor is elszakadt a térdszalagja. Ronaldo valóban hosszú időt kihagyott, de Brazíliába hazatérve a Corinthians színeiben azért 2009-ben még nyert egy állami bajnokságot, az országos bajnokságban pedig 31 mérkőzésen 18 gólt szerzett.

9.: "Olaszország nyerni fog Brazília ellen, és továbbjut a csoportjából" - mondta Pelé a 2009-es Konföderációs Kupa alatt. A mérkőzésen azonban honfitársai 3-0-ra nyertek, az olaszok pedig nem jutottak a legjobb négy közé.

8.: "A legjobb négy között Brazília, Argentína, Anglia és Franciaország lesz" - szólt Pelé jóslata a 2006-os világbajnokságot megelőzően. A franciákkal ugyan nem fogott mellé, hiszen Zinédine Zidane-ék eljutotta a fináléba, de a másik három válogatott egyaránt elvérzett a negyeddöntőkben.

7.: "Spanyolország a nagy favorit. Angliának jó edzője és erős csapata van, nagy esélyük van a döntőbe jutásra" - Pelé ezt az 1998-as világbajnokság előtt jelentette ki. Az angolok csak a legjobb nyolcig jutottak, ott tizenegyesekkel kiestek Argentína ellen, ami pedig a spanyolokat illeti, Raúlék már a csoportjukból sem mentek tovább.

6.: "Jó lenne Brazíliát látni a döntőben valamelyik afrikai csapat ellen. A brazil együttes képes arra, hogy aranyérmes legyen" - állította a legutóbbi világbajnokságot megelőzően. A helyszín azonban nem volt elég ahhoz, hogy egy afrikai gárda végre ilyen messzire jusson, Brazília pedig a legjobb négy közé sem került be.

Forrás: AFP

5.: "Nii Lamptey lehet az utódom, az új Pelé" - mondta az 1991-es U17-es világbajnokságot követően. A tornán (amelyen többek között Juan Sebastián Verón és Alessandro del Piero is szerepelt) a ghánai valóban kimagaslóan futballozott, ám ez egyben karrierje csúcspontja is volt. Lamptey később nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket, az Anderlecht, a PSV Eindhoven és az Aston Villa után olyan csapatokban játszott, mint a Coventry City, a Venezia, az Ankaragücü vagy a Greuther Fürth.

4.: "Véleményem szerint Kolumbia a legjobb csapat. Ez nem jelenti, hogy biztosan aranyérmes lesz, de az biztos, hogy elődöntőt játszhat majd" - az 1994-es vébé előtt Pelé még a kolumbiai drukkereket is meglepte véleményével. Carlos Valderramáék a selejtezők során valóban remekeltek, de a tornán már nem ment nekik a játék, a csoportkör után búcsúztak, ráadásul a Románia ellen balszerencsés öngólt vétő Andrés Escobart a vébé után meggyilkolták.

3.: "Nick Barmbyvól igazi világsztár lesz" - mondta Pelé 1995-ben az akkor 21 esztendős angol középpályásról, akinek ekkor már közel 100 élvonalbeli bajnoki állt a háta mögött. Ugyan Barmby 23 alkalommal szerepelt a válogatottban, és nyert UEFA-kupát a Liverpoollal, de hogy világklasszis lett volna, azt valószínűleg még maga sem állítja.

2.: "Brazília nem játszik jól, nincsen igazi csapata. Több olyan válogatott is van, amelyik esélyes az aranyéremre, de a miénk nincs közöttük" - állította Pelé a 2002-es vb előtt. Való igaz, hogy a brazilok a selejtezők során nem remekeltek, de a világbajnokságot azért megnyerték. Nem csoda, hogy Scolari ennyire berágott a Fekete Gyöngyszemre.

1.: "Egy afrikai ország világbajnokságot fog nyerni még 2000 előtt" - ezt a kijelentést Pelé még 1977-ben tette. Afrika legjobbjai azóta ugyan többször is bravúrosan szerepeltek a vébéken, azonban a legjobb négy közé még soha egyetlen válogatottjuk sem jutott.

www.global-soccer.eu