Vágólapra másolva!
A Kecskeméti TE labdarúgócsapata története során először nyerte meg a Magyar Kupát, miután a Puskás Ferenc Stadionban rendezett döntőben Foxi mesterhármasával 3-2-re verte a bajnok Videotont, amely így nem tudott duplázni.

Magyar Kupa, döntő
Kecskeméti TE - Videoton 3-2 (2-0)
Puskás Ferenc Stadion
vezette: Iványi
KTE: Ribánszki - Gyagya, Radanovic, Balogh B., Mohl - Bori, Ebala, Cukic (Bertus, 91.), Foxi (Savic, 93.) - Litsingi, Tököli (Dosso, 87.)
Videoton: Sebők - Lázár, Lipták, Vaskó, Elek - Sándor Gy., Farkas B. (Szakály D., 60.), Polonkai (Vasiljevic, 46.) - Gosztonyi (Lencse, 70.), Nikolic, Alves
gól: Foxi (2., 14., 80.), illetve Cukic (47. - öngól), Nikolic (82.)
sárga lap: Tököli (63.), Litsingi (63.), illetve Polonkai (39.)

"Meglepetésre készülünk. Nem várunk semmire, nekimegyünk a Videotonnak, nincs mit veszítenünk" - nyilatkozta a meccs előtt Sport1-nek Tomislav Sivic, a KTE vezetőedzője, és hamar kiderült, hogy nem a levegőbe beszélt, hiszen Tököli beadása után Foxi már a 2. percben megszerezte fejjel a vezetést a KTE-nek.

A gól megfogta a bajnokcsapatot, a kecskemétiek viszont nem álltak le, Tököli kisvártatva újabb gólt készített elő Foxinak, akinek már csak az üres kapuba kellett passzolnia a 14. percben.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a képgalériáért!

A kétgólos előny birtokában a Kecskemét visszavett az addigi erős tempóból, a Videoton megpróbálta kihasználni, hogy több teret kap, de a szünetig nem sikerült belőnie a helyzeteit, hiába próbálkozott Alves, Nikolic és Polonkai is.

A második félidő viszont egy villámgyors góllal kezdődött, a Videotonnak kecskeméti segítséggel jött össze a szépítés. Alves két parádés esernyőcsele után a visszafutó Cukic szúrt bele a labdába úgy, hogy az Ribánszki felett a kapuba hullott.

A folytatásban felváltva forogtak veszélyben a kapuk, a meccs egyik legérdekesebb jelenete azonban nem egy helyzet, hanem Tököli Attila és Francis Litsingi kakaskodása volt. A két kecskeméti egy kimaradt helyzeten veszett össze, Tökölinek nem tetszett, hogy az afrikai támadó passz helyett maga fejezte be a támadást. Iványi játékvezető mindkét labdarúgót sárgával fegyelmezte meg, Tököli a lap után sértődötten cserét kért, de erre végül csak a lefújás előtt került sor. Addig azonban született még két gól.

Habár a 73. percben Nikolic lábában volt az egyenlítés, ehelyett a Kecskemét szerzett újabb gólt. A 80. percben Ebala húzott el a jobb szélen, beadására ismét Foxi érkezett és a kapuba belsőzött.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Foxi a meccs hőse lett mesterhármasával

A középkezdés után azonnal válaszolt a Videoton, Ribánszki szerencsétlenkedte ki a labdát a kezei közül, Nikolic lecsapott, és a léc alá emelt.

Az utolsó perceket már hiába hajtotta meg a Videoton az egyenlítésért, a döntőt 3-2-re a Kecskemét nyerte meg, és története során először elhódította a kupát.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a képgalériáért!

"Teljesen megérdemelten nyertük meg a kupát" - nyilatkozta a Sport1-nek kecskeméti Tomislav Sivic közvetlenül az után, hogy játékosai a magasba dobálták. "Izgalmas mérkőzést játszottunk egy jó csapattal, és legyőztük a bajnokot. A 2-0 a legveszélyesebb eredmény, a Videoton szépítése után láttam, hogy kicsit megijedtek játékosaim, de aztán felmérték, hogy fizikálisan sokkal jobb erőben vagyunk."

Mezey György, a Videoton szezon végén távozó szakvezetője elkeseredetten nyilatkozott. "Alulmotivált, kedvetlen, fásult volt csapatom, a Kecskemét viszont pattogott. Holnap elolvasom a kritikákat, aztán majd lesz véleményem a meccsről. Gratulálok a Kecskemétnek."

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a képgalériáért!

Győrszemere dicsősége

Az egyaránt megyei I. osztályban szereplő együttesek csatáján a Győrszemere 4-1-re legyőzte a Bárándot a SportM Kupa keddi döntőjében. A korábban Szabadföld Kupának nevezett sorozatban a Magyar Kupában legjobban szerepelt négy amatőr csapat küzdhetett meg egymással, a két elődöntő után a döntőt hagyományosan közvetlenül az MK-döntő előtt rendezik meg, a trófeát pedig az MK-döntő szünetében adják át.

SportM Kupa, döntő
Győrszemere KSK - Bárándi KSE 4-1 (2-0)
Puskás Ferenc Stadion, 500 néző
vezette: Botló
gól: Makkos (27.), Germán (32., 76.), Herold (89.), illetve Bakonyi (61.)

Forrás: MTI/Földi Imre
Kattintson a képgalériáért!