Vágólapra másolva!
A keddi, vesztes kupadöntő után nem volt hajlandó mélyebb elemzésbe bocsátkozni Mezey György, a Videoton labdarúgócsapatának vezetőedzője, aki kissé sértődötten annyit mondott, majd az újságokban elolvassa, hol hibázott. A fehérvári szurkolók szerint ez a teljesítmény kevés lesz Európában, de reménykednek, hogy Paulo Sousával érkeznek portugál játékosok is. A Kecskemét mestere, Tomislav Sivic örült, hogy bevált három hete hangoztatott jóslata, szerinte Tököli Attila a magyar futball különös figurája, aki csodajátékos, de belül egy vadállat.

Azt nem lehetett állítani, hogy a Puskás-stadiont körülvevő utcákban hemzsegtek volna a szurkolók a Kecskemét-Videoton Magyar Kupa-döntő előtt, a Stefánia úton jószerével több volt a rendőr, mint a mérkőzésre siető néző.

Érezhette ezt előre az MLSZ is, hiszen a nagy arénában mindössze néhány szektort nyitottak meg a táborok részére, aki televízión nézte a mérkőzést, könnyedén lehetett olyan érzése, üresen kong az egykori Népstadion.

Ráadásul sok szurkolót bosszantott az is, hogy bár volt rá ígéret, a helyszínen mégsem nyitottak ki a pénztárak, így többen kétségbeesve kerestek olyan utazási irodát, ahol lehet jegyet venni - ki tudja, szerencsével jártak-e.

A szektorba tömörítés egy dolog miatt bizonyult jó húzásnak, a drukkerek legalább együtt szurkolhattak. Tíz perccel a meccs megkezdése előtt a Videoton-hívők a "Bajnokcsapat, bajnokcsapat" rigmust kántálták, válaszul hasonló hangerővel zúgott a "Kecskemét, Kecskemét".

Miért nem játszottak a Videoton légiósai?

A fehérváriak bizakodóak voltak, akadt, aki szerint az edzőváltás annyiban még jó hatással is lehet a csapatra, hogy most igazán Mezey Györgyért küzdhetnek.

"Dehogyis haragszunk mi rá, bajnokcsapatot csinált!" - vélte Roland, aki ennek ellenére örült, hogy neves edző érkezik a csapathoz. "Azt hallottuk, Paulo Sousával jöhet több portugál játékos is, a végén még Vaskót is Vaskunak kell ejtenünk" - röhögött saját poénján.

Attila ennél mérsékeltebb hangot ütött meg. "Szerintem rosszabbul jártunk, mintha Matthäust szerződtették volna, ennek az embernek még csak játékosként van neve. Nagyon félek tőle, mit várunk egy olyan edzőtől, aki eddig három másodosztályú angol csapatnál dolgozott, és mindenhonnan kirúgták? Két hónap múlva menekülni fog, mi meg imádkozunk majd, hogy Mezey visszatérjen."

Megkérdeztük, mennyire igaz az a pletyka, hogy a fehérvári drukkerek java része Mezey személye miatt nem jár mérkőzésre. Attila szerint ez butaság: "Én a csapat és nem az edző miatt megyek ki. Ott voltam a bajnokavatáson, meg az Albacomp kosarasainak hétfői meccsén is, mert szeretem a srácokat. Szerintem a nézők azért nem mennek ki, mert hiába a bajnoki arany, ha szarul játszunk. Ez Európában semmit sem fog érni."

Azt néhányan már csupán félve jegyezték meg, nem jó jel, hogy Mezey egyedül a vajdasági, már magyar állampolgárságú Nikolicsot merte csapatban hagyni, se Bozovic kapus, se Andjic, se Vasiljevic nem volt ott a pályán. "Lehet, félt, hogy Sivic kezére játszanának?!" - gondolkodtak a bundáról burkolt célzásokkal.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Kattintson a képgalériáért!

Foxi-tripla, Tököli-balhé, Rybansky-betli

Mintha igazolni akarta volna a csapat az elhangzottakat, 14 perc alatt a veterán Tököli kétszer bohócot csinált a válogatott védelemből, Foxit pedig bármennyire is kutyaütőnek tartották újpesti munkássága során, Kecskeméten az üres kapus helyzeteket nem tudta elhibázni.

A 19. percben felhangzott az "Ébresztő, ébresztő", fél óra elteltével az unatkozó fehérváriak kicsit "gyuribácsiztak", jelezve, szeretik ők a bajnok mestert.

A második félidő elején a váratlan öngól visszahozta a fehérvári reményeket, Mezey és stábja folyamatosan pörölt a játékvezetővel, egy alkalommal valaki belülről még majdnem a kispad plexijét is kitörte, olyan nagyot vágott rá. Aztán Tököli magánszáma hozta meg a kedvet, előbb összebalhézott saját csapattársával, miután a játékvezető mindkettőnek felmutatta a sárgát, duzzogva cserét kért, Sivic edző viszont meg se mozdult az oldalvonal mellett.

A hajrában Foxi harmadik gólja megnyugtatott mindenkit, kivéve Rybansky kapust, aki visszaajándékozott egy gólt a Videotonnak. Az utolsó tíz percben már az "amerre állok, arra rúgom" játékkal szórakoztak a kecskemétiek, de összességében megérdemelten nyerték meg 3-2-re a Magyar Kupát.

Forrás: Pályi Zsófia

Kattintson a képgalériáért!

Mezey sértődötten reagált

"Az első negyed órában nagyon elaludtunk, de a félidőt akár már ikszre is hozhattuk volna. Sőt ha a szépítésünk után a bíró nem állítja meg tévesen Nikolicsot, akkor más az eredmény, ez döntően befolyásolta a mérkőzést. Sajnálom, hogy nem sikerült!" - mondta a lefújás után Farkas Balázs, a Videoton csapatkapitánya.

Arra a kérdésre, vajon az edzőváltás híre mennyire befolyásolta, befolyásolhatta a játékosokat, Farkas ennyit mondott: "Csapatkapitányként erre nem válaszolhatok".

Mezey György, a fehérváriak mestere nem volt hajlandó bővebben nyilatkozni. "Megérdemelten nyert a Kecskemét, gratulálok az ellenfélnek. A csapatom szárnyaszegetten, hitetlenül, kellő motiváció nélkül játszott. Ebben a helyzetben nehéz kiemelni játékost, egyforma szürke volt mindenki. Bővebben nem elemeznék, majd elolvasom a holnapi újságokat" - mondta. Arra a kérdésre, hogy a vasárnapi edzőváltás bejelentése, és a mostani gyengébb játék, illetve vereség között található-e ok-okozati összefüggés, szintén úgy reagált, mint Farkas: "Erre nem kívánok válaszolni."

Forrás: Pályi Zsófia

Kattintson a képgalériáért!

Sivic: Ezt a döntőt már április 29-én megnyertük

Kollégája, Tomislav Sivic sokkal bőbeszédűbb volt: ""Nagyon nagy nap ez a Kecskemét történelmében. Már három hete úgy éreztem, meglesz a siker. Nem akarok se túl nagyképű lenni, se okoskodni, de ezt a döntőt már április 29-én, Fehérváron megnyertük a bajnoki döntetlennel. Akkor felszabadultan futballoztunk. Az volt a jel, hogy egy Vidi ellen is lehet jól játszani. És egy edzőnek hinnie kell a saját munkájában. Két gyors góllal nyitottunk, ez meghatározta a meccset, győzelmünk szép ajándék a százéves klub számára."

Sivic az ominózus április 2-ai meccs után, amelyen Fehérváron 2-2-re végeztek a csapatok, különös nyilatkozatot tett: "Egyelőre csupán annyit szeretnék megjegyezni, mérget veszek arra, hogy megnyerjük a kupadöntőt, és a lefújás után majd azt is elárulom, miért voltam ebben biztos. Most csak annyit mondok, hogy Sousa."

A döntő után újságírók szembesítették a kérdéssel, vajon azért szólta-e el magát, hogy vihart kavarjon, megzavarja a fehérvári fejeket, és ezáltal saját csapatát hozza helyzetbe?

"Nem, dehogy, nem volt szándékos" - állította. "De ha én április 29-én tudtam Kecskeméten, hogy Sousa már februárban aláírt, akkor ne mondja nekem senki, hogy Székesfehérváron nem tudták!"


Sivic szerint Tököli Attilát nem kell bántani, aki valaha dolgozott vele, tudja, milyen.

"Tököli Attila a magyar futball különös figurája. Óriási játékos, csodajátékos, most az első két gólnál egyedül megcsinálta a helyzetet Foxinak. De belül egy vulkán, egy gepárd, egy vadállat, és soha nem tudni, mikor bújik elő belőle. Szeretem, mert nem könnyű eset, de mindig hozza az elvárt szintet."

Rybansky kapusról sincs rossz véleménye, bár elismeri, a második Videoton-gólra nem számított. "Kapusunk az utolsó tíz percben olyan volt, mint aki áramba nyúlt. Remegett, nem is értem, miért. A második Videoton-gólt a semmiből hozta össze, pedig már a kezében volt a labda. Nagy volt a tét, és úgy tűnik, ez megzavarta."

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!