Vágólapra másolva!
A Fulham vezetőedzője, Mark Hughes csak remélni tudja, hogy Gera Zoltán Arsenal ellen összeszedett piros lapja nem veszi el együttesétől az Európa Liga-szereplés jogát. A Guardian című angol napilap internetes oldala szerint a kiesett Blackpool indulhat majd a Fulham helyett a kupában.

A londoni együttes ezidáig a legsportszerűbb angol csapatként számíthatott az európai kupaindulásra. Az európai fair play-rangsor alapján ugyanis Anglia, Norvégia és Svédország egy-egy csapatot létszámon felül indíthat az Európa Ligában, és a Premier League-ben a Fulham állt a legjobban ebben az összevetésben.

A londoni csapat azonban a zárófordulóban az Arsenal ellen Gera Zoltán révén begyűjtötte első piros lapját ebben a bajnokságban, ezzel kérdésessé vált eddigi első helye az angliai fair play-tabellán.

"Nagyon el vagyunk keseredve Gera kiállítása miatt" - idézte a BBC internetes oldala Mark Hughes menedzsert a Fulham Arsenal elleni 2-2-s döntetlenje után. "De az eddigi meccseken jó megítélés alá estünk, nem hiszem, hogy az eset nagyon lerontja az átlagunkat. Továbbra is bízunk az európai szereplésben."

"Gera próbálkozása kétségtelenül a labdára irányult, ám amikor mindkét láb a földön van egy becsúszásnál, benne van a pakliban a piros lap" - vélekedett Hughes Gera szabálytalanságáról.

Gera piros lapja 2:04-nél látható:


A tréner által jó ideje mellőzött középpályás a 71. percben állt be csereként, és mindössze négy perccel később állították ki a Thomas Vermaelen ellen elkövetett szabálytalansága miatt.

Gera minden bizonnyal utolsó idényét zárta a Fulhamnél, miután a kevés játéklehetőség miatt többször is hangoztatta, hogy el akar igazolni a klubtól.

A BBC cikke után a Guardian is írt az esetről, az angol napilap weboldala szerint a Fulham várhatóan elbukja az Európa Liga-indulást, és a helyét az élvonalból kiesett Blackpool kapja meg. A döntésre csütörtökig kell várni.

A fair play-tabella nemcsak a piros és a sárga lapok alapján áll össze, készítői figyelembe veszik a csapatok pozitív játékát, az ellenfél és a bírók tiszteletét, illetve a klubvezetők viselkedését is.

Ha a Blackpool elindul az Európa Ligában, akkor két másodosztályú angol csapat is nekivág a sorozatnak, a Ligakupa-győztes Birmingham City ugyanis szintén kiesett idén a Premier League-ből.

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!