Vágólapra másolva!
Duplán ünnepelt a Ferencváros a Pápa ellen, mivel a győzelemmel hat év után ismét nemzetközi kupában szerepelhet a labdarúgócsapat, míg a visszavonuló Dragóner Attila góllal tette emlékezetessé búcsúját. A találkozó utáni ünneplésben az [origo]-nak Orosz Pál klubvezető, Prukner László szakvezető, a játékos közül pedig André Schembri és Dragóner Attila egyaránt értékelte az évet, illetve vázolta a jövőt.

Hat év után ismét európai kupamérkőzést játszhat a következő idényben a Ferencváros labdarúgócsapata, amely az NB I utolsó fordulójában 3-0-ra legyőzte a vendég Pápát, így bronzérmesként az Európa Liga-selejtező első fordulójában indulhat majd. Az FTC 2005-ben a fehérorosz MTZ-RIPO Minszk ellen búcsúzott az UEFA-kupa első selejtezőkörében, de azóta megjárta az NB II-t is.

Az Üllői úton a Ferencvárost még 90 perc választotta el a bronzérem megnyerésétől, de a zöld-fehérek szurkolótábora már a kezdő sípszó előtt ünnepelt. A szezonzáró labdarúgó-mérkőzés előtt ugyanis a nőikézilabda-csapat tiszteletkört tett a pályán, és megmutatta a drukkernek az egy hete megnyert KEK-serleget. A hatezer Fradi-néző közül többen már a stadionon kívül, a meccs előtti sörözgetés közben azt tervezték, milyen módszerrel szedik majd le a hálót a kapuról a meccs után, kinek a felszereléséből lenne érdemes megszerezni egy darabot, míg a visszafogottabbak azt mondták: ők beérnék egy autogrammal is .

A vasárnapi bajnokin a hazai szurkolók figyelme leginkább Dragóner Attilára irányult, aki a Pápa ellen játszotta utolsó mérkőzését a Ferencvárosban. A 349. találkozójára készülő védőt kupákkal és virágokkal halmozták el a kezdő sípszó előtt. "Győzelemmel szeretnék búcsúzni. Nehezen tudom feldolgozni, hogy nem lesz több meccsem" - mondta a kezdés előtt Dragóner, aki először 1997-ben igazolt a Ferencvárosba. A védelem másik meghatározó tagja, Balog Zoltán is mérföldkőhöz érkezett, a háromszázadik találkozóját játszotta vasárnap a Fradiban.

Schembri Dragóner nyakába ugrott

A 36 éves Dragónernek nem kellett csalódnia, a félidő előtti utolsó momentuma Andre Schembri vezető gólja volt, amely után a klub házi gólkirálya Dragóner nyakában kötött ki. "Éreztem, hogy Schembri gólt fog lőni, megígérte, hogy utána kijön majd hozzám" - vallotta be utólag az egykori huszonnyolcszoros válogatott védő.

A találatnál úgy tűnt, Schembri hosszan tolta meg a labdát, amely könnyedén Szűcs Lajosé lehet, de a kapus nem mozdult ki időben. Általában nincsenek irigylésre méltó helyzetben a vendégkapusok az Üllői úton, de Szűcs esetében más a helyzet. "Lajos, Lajos, Lajos!" - zendült fel tízpercenként a Fradi-tábor.

Az első félidőben voltak ugyan lehetőségei a Pápának, de érezhető volt, hogy a szurkolók által teremtett fantasztikus hangulatnak nem lehet más következménye, mint hazai győzelem. A Fradi játékosaira átragadt a lelkesedés, a vendégeket pedig, úgy tűnt, földhöz vágta a lélektanilag a legrosszabbkor kapott gól.

Az 54. percben hangrobbanás volt a stadionban, pályára lépett Dragóner Attila, aki bő fél órát kapott Prukner Lászlótól, a Stanic helyére beállt játékos rögtön egy veszélyes fejessel vétette magát észre. Negyedórával később az argentin Morales megnyugtatóvá tette az előnyt, a lefújás előtt pedig jött a slusszpoén: Abdi keveredett a tizenhatoson belülre a bal oldalon, középre tálalt, Rósa lövése lepattant egy védőről Dragóner elé, aki egy állítás után kilőtte a jobb alsó sarkot. "Az egész meccsből Lajos ezt a gólt emészti meg a legnehezebben" - tréfálkozott Véber György, a Pápa mestere, mivel Szűcs és Dragóner jó barátságban állnak.

Pillanatokkal később Fábián játékvezető lefújta a mérkőzést, Dragóner szinte még a pápai térfélen feküdt arcát a tenyerébe temetve, miközben pár szurkoló már a pályán rohangált.

A játékosok ugráltak, egymást a magasba dobálták, az MLSZ képviselői átadták az érmeket, miközben a biztonsági emberek megpróbálták leterelni a pályáról a kezdetben csupán hét-nyolc szurkolót, ám pillanatokkal később a drukkerek ledöntöttek egy kaput és beözönlöttek a gyepre, innentől kezdve fogócska ment a pályán. Abdi és Morales csekély magyar nyelvtudásával szinte könyörgött, hogy ne tépjék le róluk a ruhadarabokat, hiszen ezek eddigi pályafutásuk legnagyobb sikerének emlékei, de később már ők is az ereklyékre váró tömegbe hajigálták a felszerelést a sípcsontvédőktől a mezekig.

Schembri megtartotta a mezét

A gólszerző argentin játékos a Sheffield United-Estudiantes kapcsolat révén került a Ferencvároshoz, a középpályás jövőjéről kérdeztük Orosz Pált, az FTC Zrt. vezérigazgatóját. "Nagyon elégedettek vagyunk Moralesszel, tárgyalunk a jövőjéről a menedzserével, Carly Barnesszal, de további játékosok érkezése is lehetséges még ebből a kapcsolatból. Moralesnek mindenesetre nagyszerű kiugrási lehetőség lenne az Európa Liga-szereplés."

A Fradi-vezér további átigazolási tervekről, illetve Dragóner góljáról is beszélt. "A harmadik hely megszerzése várhatóan könnyebbé teszi a munkánkat, hiszen jobb pozícióban tárgyalhatunk a befektetőkkel, akik szívesebben invesztálnak egy nemzetközi porondon is érdekelt csapatba. A játékoskeretben lesznek változások, pár labdarúgónk szerződése lejár, tárgyalunk többükkel, illetve a menedzserükkel, érkeznek is majd új játékosok, vannak magyar és külföldi kiszemeltjeink egyaránt. Az APEH-tól várt milliókról azt tudom mondani, hogy folyamatosan tárgyalunk velük, előbb-utóbb kiderül, mennyi jár vissza nekünk, de hogy mikor érkezik meg a számlánkra a pénz, azt nem tudom" - mondta Orosz, aki szerint Dragóner a góljával feltette a koronát pályafutására. "Nagyon megérdemelte ezt a gólt, hiszen sokat tett a klubért. Az örömtől még én is ugráltam, amikor betalált."

Forrás: MTI/Kovács Tamás

André Schembri 15 góllal második lett a góllövőlistán

Az ugyancsak eredményes Andre Schembri 15 góljával második lett az NB I góllövőlistáján. "Elégedett vagyok a szezonnal, a csapat jól teljesített, a kitűzött célt elértük. Bejutottunk egy európai kupába, amely újabb élményt ad majd a szurkolóknak, akiknek hálás vagyok az egész éves buzdításért. Ezúton kérek elnézést, hogy a mezemet megtartottam, de az édesapámnak már odaígértem" - mondta Schembri, hozzátéve, hogy hallott az iránta érdeklődő klubokról, de legszívesebben a Ferencvárosban focizna tovább.

Dragóner: Hihetetlenül jó ez a nagy szeretet

A lefújás után Dragóner szinte lépni sem tudott az őt körülvevő tömegtől. "Álmaimban gondoltam volna csak, hogy ilyen szép lesz a búcsú. 1997 óta csak kapom az élményeket; bajnoki címek, kupagyőzelmek, a szurkolók szeretete. Hogyan fogom ezt visszaadni? Talán azzal, hogy az utánpótlásban fogok dolgozni, hozzá tudok majd járulni, hogy sok fiatal átélhessen hasonlót. Hihetetlenül jó ez a nagy szeretet" - mondta elcsukló hangon.

"Hiába is várja, nem mondom, hogy maradjon még egy évet" - vág közbe nevetve Prukner László, a Ferencváros vezetőedzője, aki ezután háláját is kifejezte játékosának.

"Amikor idejöttem, olyan öltözőt találtam, amelyben nem volt egy olyan mag, amelyre építkezni lehet. Dragóner Attila ekkor a súlyos sérülése miatt nem volt a keretben. Sokan mondták nekem, hogy vigyázzak vele, mert edzőbuktató, befolyásolja a szurkolókat. Tartottam tőle, de amikor felépült, megkapta a lehetőséget. A későbbiekben csapatkapitány-helyettesnek jelöltem, majd télen volt egy beszélgetésünk, amikor közöltem vele, hogy inkább a fiatalabb védőket játszatnám többet, mivel úgyis már csak fél éve van a pályafutásából, ellenkező esetben a szezon végén fennállna a veszélye, hogy nem csak őt, hanem másokat is elveszíthetnénk. Ezt ő tolerálta, köszönöm neki."

A klubházban is feje tetejére állt minden, az öröm által keltett ormótlan üvöltéseket olykor megtörték a sikolyok, amikor az öltözőfolyosón tolongó tinilányok megláttak egy-egy lengén öltözött labdarúgót. A stadion környékén még órákig dalolásztak az örömittas szurkolók, akik között akadtak olyanok, akik már egy lehetséges kazahsztáni Európa Liga-túrát állítottak össze elméletben.