Vágólapra másolva!
Babos Gábor, a NEC Nijmegen magyar kapusa tavaly ősszel megsérült, és felépülése után csapatkapitány létére sem tudta kiszorítani a holland együttes kapujából Jasper Cillessent. A 22 éves játékos olyannyira formába lendült, hogy a holland válogatottba is meghívták, Babosnak tehát új klub után kell néznie, ha védeni szeretne. A 36 éves, huszonhétszeres válogatott játékos azt mondja: Magyarországra is hiába hívnák, holland családja miatt nem szeretne országot váltani.

- Már kétszer is a holland bajnokság legjobb kapusának választották, hogyan lehet, hogy idén csak három meccsen védett a NEC Nijmegenben?
- Tavaly a harmadik mérkőzésen megsérültem, és miután a gerincemet megműtötték, a saját nevelésű Jasper Cillessen került be a kapuba, és rögtön nagyon jól védett, a szurkolók is hamar megszerették. Én az egész őszi szezont kihagytam, majd egészségesen sem tudtam visszakerülni a csapatba, mert Cillessen parádézott, olyannyira, hogy meghívták a Brazília és Uruguay ellen készülő holland keretbe is, ami óriási teljesítmény.

- Mi lesz így önnel?
- Leültünk a vezetőkkel, és megegyeztünk: ha találok magamnak másik csapatot, akkor - noha még egyéves szerződés köt a klubhoz - szabadon távozhatok. A NAC a fiatal sráccal képzeli el a jövőt, amivel nincs is semmi gond.

- Nem volt rossz érzés, hogy kiszorították?
- Nem mondanám, hogy kiszorítottak, hiszen sérülés miatt kerültem ki a csapatból. Annyi történt, hogy a riválisom élt az adódó lehetőséggel. Ha ránézek, kicsit olyan, mintha magamat látnám, hiszen az MTK-ban, 21-22 évesen én is kezdőkapus voltam, majd Csank Jánosnál a válogatottban is debütálhattam. Nem vagyok féltékeny, egész évben segítettem, jó kollegiális viszonyban vagyunk. Örülök a sikereinek, főképp, hogy Van der Sar visszavonulásával végre egy újabb jó holland kapus is feltűnt Stekelenburg mellett, a hollandok ugyanis a kapusok utánpótlása terén nem állnak jól. Persze a csúcsra feljutni könnyebb, mint ott maradni, jövőre minden szem tízszer jobban fogja nézni a játékát.

- Kispados csapatkapitányként mi volt a feladata Nijmegenben?
- Ez nem csak a karszalagról szól, a csapat ügyes-bajos dolgait is én intéztem. Hallgatnak rám, elfogadják a véleményemet, hozzám fordulnak a problémáikkal, a pályán kívül eléggé meghatározó a szerepem.

- Milyen formában van a csúcsformájához képest?
- Nem tudom, mert csak tartalékmeccseken védtem, tétmeccsen nem, de az operáció utáni edzésmunkám jól sikerült, fizikailag nagyon rendben vagyok.

- Milyen a renoméja, elég jó még ahhoz, hogy új csapatot találjon?
- Semmi gond, elég jó a megítélésem. Még 36 évesen is élvezem a futballt, és amíg tudom, addig csinálom, egy-két-három évig még biztosan. A kihagyás annyiból mindenképp jót tett, hogy feltöltődtem, és kihívásnak tartom, hogy bizonyítsak valahol. Az átigazolási szezon még csak most fog beindulni, egy-két héten belül eldőlhet a sorsom.

Forrás: AFP/Robin van Lonkhuijsen

- Ha hívnák Magyarországra, jönne?
- Semmi esetre sem. Hollandián belül szeretnék váltani, ha nem jön össze a csapatcsere, akkor utolsó lehetőségként maradok Nijmegenben. Egyelőre várom, hogy milyen ajánlatokat kapok, aztán majd a családdal együtt eldöntjük a továbbiakat.

- Az NB I miért nem érdekli?
- Holland élettársam, kétéves fiam van, minden Hollandiához köt, tizenegy éve itt élek. A Rotterdamhoz és Bredához is közel eső Roosendaalban élünk hét-nyolc éve, most építkezünk.

- A magyar válogatottban Király Gábor négy, Fülöp Márton pedig öt gólt kapott a hollandoktól. Ön szerint hogyan védtek?
- Ameddig aktív labdarúgó vagyok, nem értékelem a kapuskollégáimat. Mindössze annyit mondanék róluk: kívánom nekik, hogy ami nekem tizenhárom év alatt nem jött össze, az nekik sikerüljön, és jussanak ki egy világeseményre. Gabinak ez az utolsó lehetősége, Marcinak még több is van, de a lényeg, hogy egyszer érjenek oda.

- Most sikerülhet?
- A San Marino, a Svédország és a Moldova elleni meccseket meg kell nyerni, ha ez összejön, akkor talán. Szurkolok, de a hollandokat és a svédeket tartom esélyesnek az első két helyre.

- Dzsudzsák Balázsnak remek szezonja volt a PSV-ben, még akkor is, ha a csapat végül csak harmadik lett. Mit gondol róla, mennie kellene vagy maradnia?
- Ő ezt el tudja dönteni, egy azonban biztos: a PSV-nek meghatározó tagja lett, szinte minden meccset vagy az ő góljával vagy a gólpasszával nyertek meg az eindhoveniek. Oroszországba én biztosan nem mennék a helyében, akkor inkább várnék egy spanyol, angol vagy olasz, esetleg német ajánlatra. Ezek a bajnokságok jobban feküdnének neki, mint az orosz.

- Az Ajax megérdemelte az aranyérmet?
- Engem nagyon meglepett, fél éve, januárban edzőváltás is volt a klubnál - jött Frank de Boer -, tizenkét pontos hátrányból hihetetlen feltámadást produkált. Ha valaki januárban azt mondja, hogy bajnok lesz az Ajax, kinevetik. Amszterdamban óriási ünneplés volt a siker után, nagyon örültek a szurkolók, hogy a harmincadik aranyéremmel felkerült a mezre a harmadik csillag. A százezres tömeg ünneplése a vb-ezüstérem utáni bulival vetekedett.

- Kapusszemszögből melyik a jobb a BL-döntőbe jutott csapatok közül?
- A Barcában védő Valdes már évek óta stabil csapattag, de Van der Sar óriási kapus, ráadásul ez lesz az utolsó meccse.

Ha elolvasta a cikket, töltse ki az [origo] focikvízét is, és nyerjen válogatott sporteszközöket!